Medycyna tybetańska jest najstarszym
nieprzerwanie praktykowanym systemem leczniczym na świecie.
To unikalne połączenie prostego systemu diagnozy, leczenia i
profilaktyki ukierunkowane na osiągniecie optymalnej dla człowieka
równowagi ciała, umysłu i ducha.
Lekarze tybetańscy posiadają dogłębną wiedzę na temat anatomii,
fizjologii i patologii, jak również skuteczne metody diagnostyczne i
terapeutyczne.
Takie holistyczne podejście do pacjenta okazuje się bardzo skuteczne,
dlatego w kulturach Azji , Bliskiego Wschodu czy nawet Rosji, Tybet
nazywany jest
„krainą medycyny”.
Tybetańczycy praktykują głownie medycynę naturalną, uważając że
tylko natura może przywrócić równowagę w organizmie, chociaż wielu tamtejszych lekarzy postrzega zachodnią medycynę jako
uzupełnienie
ich własnego systemu i chętnie współpracuje z zachodnimi medykami, ale
głownie przy nagłych przypadkach np. gdy konieczna jest operacja.
Krytykują natomiast chemiczne leki, które mają dużo
skutków ubocznych. Za to są prawdziwymi ekspertami od naturalnych środków.
Przepisy na lecznicze kuracje w Tybecie nie zmieniają się od tysięcy lat i są tak samo
skuteczne i bezpieczne.
Odwrotnie niż to ma miejsce przez ostatnie 100 lat w cywilizacji
zachodniej, gdzie niemal codziennie wycofywane są z aptek leki, które
miały leczyć, a okazały się niebezpieczne z kolei dietetyczne zalecenia
zmieniają się jak w kalejdoskopie. Raz zwykle jajko czy masło stanowią
zagrożenie bo „zdrowsza” margaryna i oleje rafinowane, raz odwrotnie.
Chociażby dlatego warto wypróbować coś, co niezmiennie od tysięcy lat znajduje zastosowanie lecznicze
3 tybetańskie receptury
Eliksir długowieczności
Wycisnąć sok z 10 cytryn, dokładnie wymieszać z 1 litrem miodu i 10 sprasowanymi główkami czosnku.
Mieszankę szczelnie zamknąć w szklanym słoju i odstawić w ciemne miejsce na 8-10 dni.
Zażywać łyżkę eliksiru 2 razy dziennie – przed śniadaniem i przed obiadem. Dzieci 1 łyżeczkę dziennie.
Mieszanka
spowalnia proces starzenia się, oczyszcza
organizm, pozytywnie działa na układ krążenia i procesy metaboliczne.
Jest bardzo skutecznym środkiem
uodparniającym, dlatego kuracje warto przeprowadzić wczesną jesienią przed sezonem grypy i przeziębień
Herbata na stres
2 litry wody gotować przez pięć minut.
Pozostawić do ostygnięcia i dodać następujące składniki: 2 łyżki miodu, 2
łyżki soku z cytryny, 5g startego imbiru, szczyptę anyżu i ostrej
papryki chili. Herbata jest gotowa do podania. Pić filiżankę przed
posiłkiem.
Rozładowuje stres, napięcie, wycisza „gonitwę myśli” relaksuje i uspokaja. Uważa się ze przedłuża życie.
Eliksir na naczynia krwionośne i serce
Zmiksować kilogram dokładnie umytych cytryn ze skórką z 300g czosnku,
zalać 1,5 litra wrzącej wody gotowanej uprzednio przez 15 minut.
Pozostawić do ostygnięcia, zamknąć szczelnie w szklanym słoiku.
Spożywać 50 ml dziennie przed posiłkiem. Pełna terapia trwa około 25
dni, po czym kiedy należy zrobić 10 dni przerwy. Jako środek
profilaktyczny stosować raz na 6 miesięcy.
Eliksir oczyszcza naczynia krwionośne, zapobiega udarom i zawałom serca,
ma korzystny wpływ na cały organizm m.in. poprawia wzrok.
T
e trzy podstawowe popularne składniki już same w sobie mają duża moc, jednak w odpowiedniej kombinacji zwielokrotnioną.
Czosnek
Jest bardzo popularny, ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze i
niekwestionowane znaczenie dla zdrowia człowieka.Oczyszcza i regeneruje
układ krwionośny, jest naturalnym antybiotykiem, działa
przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, zwalcza grzyby, pasożyty,
przeciwdziała zmęczeniu, odmładza.
Odbudowuje
mikroflorę jelita grubego, zabija patogenną
florę układu pokarmowego i oddechowego, wzmacnia układ odpornościowy.
Reguluje jakość cholesterolu (proporcję LDL/HDL), dezynfekuje drogi
moczowe, niszcząc bakterie oporne na antybiotyki. Obniża ciśnienie kwi,
spowalnia procesy starzenia. Ma działanie przeciwalergiczne, jest
pomocny również w zatruciach metalami ciężkimi. Zawiera flawonoidy,
flawony, witaminy z grupy B, sole mineralne, selen, fosfor, żelazo,
wapń, magnez, german i wiele innych.
Cytryna
Jest naturalnym przeciwutleniaczem, usuwa wolne rodniki,
przeciwdziała chorobom układu krążenia, zapobiega pękaniu naczyń
krwionośnych, pobudza enzymy trawienne, ma właściwości oczyszczające,
wzmacnia odporność, łagodzi przebieg infekcji, jest cennym źródłem
beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza,
odmładza, jej bioskładniki utrzymują się we krwi do 24h.
Miód
Miód jest naturalnym antybiotykiem i przeciwutleniaczem, ma
właściwości antybakteryjne, usuwa z organizmu toksyny, wzmacnia serce i
system nerwowy, ożywia mózg, wzmacnia organizm, usuwa toksyny. Jest
skuteczniejszy w połączeniu z ziołami czy owocami.
http://sekrety-zdrowia.org/trzy-skuteczne-receptury-tybetanskie/