poniedziałek, 2 stycznia 2017

Grejpfrut i jego lecznicze właściwości| Dlaczego warto go spożywać?



Rosną w kiściach przypominających winogrona, stąd pochodzi nazwa- grejpfrut i są naturalną krzyżówką pomelo i pomarańczy. Grejpfruty są skuteczne przy odchudzaniu, wzmacniają system odpornościowy, mają mnóstwo innych cennych właściwości leczniczych, które  zawdzięczają głównie wysokiej zawartości witaminy C. Na rynku dostępne są grejpfruty  zielone, żółte i czerwone. Warto je spożywać  w jakiejkolwiek postaci regularnie przez cały rok. Grejpfrut zarówno jako  cały owoc  lub  w postaci soku  jest dla naszego zdrowia bogatym źródłem wielu cennych witamin.

Odchudzająca moc grejpfrutów.

Dieta grejpfrutowa od wielu lat cieszy się ogromną popularnością jej zwolennicy twierdzą, że znajdujące się w tych owocach enzymy, sprzyjają intensywnemu spalaniu tłuszczu i szybkiej redukcji tkanki tłuszczowej. Chociaż argument ten nie jest uzasadniony, wiele przeprowadzonych badań potwierdza wpływ grejpfrutów na spadek masy ciała, codzienne spożycie  połowy grejpfruta przed głównym posiłkiem ułatwi redukcją masy ciała. Powodem niskokaloryczności grejpfruta jest duża zawartość wody, beta- karotenu i błonnika, składniki te wypełniają żołądek i powodują uczucie sytości. Klasyczna grejpfrutowa dieta zaleca spożywanie połowy grejpfruta lub picie soku grejpfrutowego przed  każdym posiłkiem.

Skarbnica witaminy C i antyoksydacyjne właściwości.

Lecznicze działanie grejpfruta wynika  przede wszystkim z obecności ogromnej ilości witaminy C: jeden mniejszy owoc dostarczy więcej niż połowę dziennej zalecanej dawki witaminy C.  Swoje dobroczynne działanie grejpfruty zawdzięczają przeciwutleniaczom, do których należy m.in. likopen, uważany za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Składniki te wspierają układ odpornościowy, pomagają wiązać wolne rodniki, których nadmiar powoduje miażdżycę, raka i przedwczesne starzenie się. Regularne spożywanie grejpfrutów wpływa więc  na odporność organizmu, chroni przed takimi chorobami jak przeziębienie czy grypa, ponadto może zmniejszyć objawy astmy, choroby Alzheimera i zapalenia stawów. Grejpfrut zawiera moc dobroczynnych dla zdrowia związków, witaminy, kwas foliowy, potas, jak również glukozynolany, posiadające silne właściwości przeciwnowotworowe.

Grejpfrut  chroni serce.

Jeden grejpfrut dziennie doskonale wpłynie na zdrowie serca, ponadto zawartość wspomnianych już antyoksydantów, potasu i pektyn wpływa dodatkowo na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Sok grejpfrutowy może również regulować poziom cukru we krwi i wpływać na tworzenie się insuliny, jak również łagodzi bóle głowy.

Grejpfrut oczyszcza organizm.

Owoc ten zawiera mnóstwo błonnika roślinnego, regularne spożywanie grejpfrutów wpływa na poprawę trawienia i regulację wypróżnień. Doskonale oczyści jelito grube, usuwa  nagromadzone złogi i toksyny oraz pasożyty, ponadto przyspiesza przemianę materii i przywróci równowagę flory jelitowej, a właśnie prawidłowa  flora bakteryjna przewodu pokarmowego znacząco wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Grejpfruty oczyszczają wątrobę, nerki i drogi moczowe zapobiegając w ten sposób tworzeniu się kamieni nerkowych.

Działanie dezynfekujące.

Wspiera leczenia stanów zapalnych jelit, odgrywa ważną rolę w zapobieganiu powstawania wrzodów, nasiona grejpfruta mają naturalne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Olejek grejpfrutowy działa antyseptycznie, oczyszcza, odżywia i napina skórę,  z powodzeniem może być stosowany do leczenia wyprysków i różnych stanów zapalnych skóry.

http://www.magazyn-styl-zycia.com/zdrowie/grejpfrut-lecznicze-wlasciwosci



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz