Rokitnik od niedawna robi furorę.
Kto go pozna – zaczyna stosować. Dlaczego? Ponieważ to roślina
wyjątkowa i o fenomenalnych właściwościach.
Rokitnik zawiera w sobie bowiem ponad 190
aktywnych biologicznie składników, a naukowcy i lekarze potwierdzają,
że rokitnik jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie.
Rokitnik zwyczajny, rokitnik pospolity
(Hippophaë rhamnoides, seabuckthorn) – gatunek rośliny z rodziny
oliwnikowatych (Elaeagnaceae). Nazywany bywa także rosyjskim ananasem,
koralowcem lub cierniem morskim. Występuje w Europie i Azji, aż po
Chiny, głównie wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce jego naturalne
stanowiska znajdują się głównie nad wybrzeżem Bałtyku po ujście Wisły na
wschodzie i są pod ścisłą ochroną gatunkową. Zdziczałe formy można
spotkać wszędzie – rosną w Pieninach i w rejonach upraw, zwykle w
obrębie obszarów zurbanizowanych.
Rokitnik ma od 1,5 do 6 m wysokości i
może przybierać formę krzewu lub drzewa. Często jest nasadzany przy
drogach i na miejskich terenach zielonych jako roślina silna, odporna i
mało wymagająca, a jednocześnie ozdobna i bardzo dekoracyjna. Całe
szpalery rokitnika można zobaczyć wzdłuż dróg i ulic – np. przy drodze
na Półwyspie Helskim czy w Trójmieście. Teraz, jesienią, łatwo go
rozpoznać, ponieważ ma całe gałęzie oblepione przepięknymi
pomarańczowymi jagodami, które są w stanie przetrwać na nim przez całą
zimę! Warto rozejrzeć się wokół – może rokitnik rośnie także koło
naszego domu?
Skąd się wziął rokitnik?
Nie bez powodu już tysiące lat temu
uzdrowiciele z Chin, Tybetu i Grecji doceniali moc rokitnika i używali
jego owoców w leczeniu chorób skóry i wewnętrznych, a kojących i
leczniczych właściwości jego oleju w leczeniu stanów zapalnych.
Później, na jakiś czas rokitnik bywał
niezasłużenie zapominany i potem na nowo odkrywany, a jego właściwości
za każdym razem wykorzystywano coraz szerzej. Ostatni raz na bardzo
szeroką skalę był stosowany do leczenia oparzeń i skutków choroby
popromiennej po katastrofie w Czarnobylu.
Rokitnik oddaje swoim „konsumentom” ponad
190 bioaktywnych substancji – mnogość antyoksydantów, 18 aminokwasów,
14 witamin, 4 prowitaminy, mikroelementy i nienasycone kwasy tłuszczowe!
Uszczęśliwia ich niesamowicie skoncentrowanymi witaminami, których ma w
sobie rekordowo dużo.
Rokitnik jest jedną z tych rzadkich
roślin, których liście i owoce zawierają praktycznie wszystkie
występujące w naturze witaminy – jego owoce mają w sobie sok z
witaminami rozpuszczalnymi w wodzie oraz olej z witaminami
rozpuszczalnymi tylko w tłuszczach. Dba o to, by podstawą naszego piękna
było zdrowie dane przez naturę – bo poprawia odporność, odbudowuje
komórki, opóźnia starzenie, przywraca energię i zmniejsza ryzyko chorób.
Składa się z samych bezcennych naturalnych wartości!
Rokitnik, dzięki swoim wyjątkowo
wartościowym właściwościom, jest powszechnie stosowany w medycynie
ludowej Azji od wielu tysięcy lat. Jest także szeroko badany i bardzo
popularny w Rosji.
Najwcześniejsze wzmianki o rokitniku
odnaleziono w starożytnych pismach tybetańskich mnichów. Jednak okres
jego największej popularności i wykorzystania owoców rokitnika przypada
na czasy wypraw i wojennych podbojów Aleksandra Wielkiego, które miały
miejsce ponad 300 lat p.n.e. Wyczerpani wyprawami żołnierze zauważyli,
że ich konie jedzą owoce nieznanych krzewów, podobne do dużych jagód.
Postanowili więc je spróbować. Po kilku dniach, zarówno żołnierze, jak i
ich konie, odzyskali siły. Od tego czasu krzew ten zyskał łacińską
nazwę hippophae, którą można przetłumaczyć jako „błyszczący koń“ (nazwa
łacińska pochodzi z greckiego hippos – koń, pháo – błyszczę). To właśnie
Aleksander Wielki sprowadził krzewy rokitnika do Europy. Obecnie
rokitnik jest szeroko rozpowszechniony w Azji i Europie (szczególnie w
Rosji), a ostatnio odkryto go także w Kanadzie.
Dżingis-Chan, władca Mongolii i twórca
jednego z największych XIII-wiecznych imperiów, polegał na trzech
fundamentach w życiu: dobrze zorganizowanej armii, silnej dyscyplinie i
rokitniku.
Wyjątkowe właściwości rokitnika.
Wcale nie przesadzając – rokitnik można
nazwać rośliną cudowną. Był on dokładnie badany przez naukowców i
lekarzy, którzy potwierdzają, że jest prawdziwym fenomenem. Leczy,
dostarcza komórkom witaminy i inne składniki odżywcze; oczyszcza i
stymuluje ich pracę. Ma w sobie znacznie większą zawartość witamin niż
inne rośliny czy owoce. Na przykład – witaminy A ma 3 razy więcej niż
marchew; witaminy C – 10 razy więcej niż pomarańcze, a witaminy E –
4-krotnie więcej niż pestki słonecznika!
Rokitnik zawiera w sobie 190 bioaktywnych składników:
- 14 witamin (A, grupa B, C, D, E, K, P)
- 4 prowitaminy
- 18 aminokwasów
- 11 mikroelementów (cynk, wapń, żelazo i inne)
- 22 kwasy tłuszczowe, w tym:
- omega 3
- omega 6
- omega 7
- omega 9
- wiele silnych antyoksydantów
- 36 typów flawonoidów
- fenole
- 42 typy lipidów
Działanie rokitnika na nasz organizm:
- stymuluje system immunologiczny, pomaga zwalczać infekcje i drobnoustroje
- jest silnym antyoksydantem – zwalcza wolne rodniki
- poprawia krążenie i pracę serca, zapobiega miażdżycy, obniża poziom cholesterolu we krwi
- wspomaga pracę układu trawiennego i przemianę materii oraz leczenie chorób żołądka, dwunastnicy, trzustki, wątroby i jelit
- odbudowuje komórki i opóźnia ich starzenie
- zapobiega powstawaniu stanów zapalnych
- usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego
- wspomaga gojenie ran, likwiduje blizny i przebarwienia na skórze
- zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów złośliwych
- wspomaga odbudowę organizmu po chemioterapii i ciężkich chorobach
- dodaje energii i witalności
- poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjne
- działa regeneracyjnie i przeciwstarzeniowo na skórę, uelastycznia ją i poprawia jej strukturę
- zapewnia skórze naturalną ochronę przeciwsłoneczną
Jednym słowem – sprawia, że promieniejemy pięknem i zdrowiem!
A co możemy zrobić, żeby wykorzystać
wyjątkowe właściwości tej rośliny? Pijmy sok z rokitnika w proporcji 1:4
z wodą lub innym sokiem – np. jabłkowym lub pomarańczowym – jest
doskonały do wzmocnienia naszej odporności, szczególnie teraz, w okresie
jesienno-zimowym, podczas epidemii grypy i innych infekcji. Oprócz tego
z rokitnika możemy przyrządzać koktajle, sałatki, zupy, desery oraz
przetwory: dżemy, konfitury, soki, nalewki!
Rokitnik w produktach kosmetycznych.
Czerpać z naturalnego bogactwa rokitnika
możemy również, stosując produkty kosmetyczne zawierające rokitnik lub
olej z rokitnika (w składzie Hippophae Rhamnoides lub Hippophae
Rhamnoides Oil), zwany także „eliksirem młodości”. Mają one silne
działanie regeneracyjne, przeciwstarzeniowe i wzmacniające komórki
skóry. Znacząco poprawiają wygląd i kondycję cery, opóźniają procesy
starzenia i tworzenia się zmarszczek. Poprawiają elastyczność i
wytrzymałość skóry, działają odmładzająco i przywracają jej równowagę.
Zapewniają utrzymanie właściwego poziomu nawilżenia skóry. Przyspieszają
gojenie się wszelkich zmian skórnych i blizn, m. in. trądzikowych,
hormonalnych, pooparzeniowych oraz działają przeciwzapalnie. Kremy z
rokitnikiem dodatkowo zapewniają skórze naturalną ochronę
przeciwsłoneczną, ponieważ olej rokitnikowy uodparnia skórę na szkodliwe
działanie promieni słonecznych (UVA, UVB i Gamma). Mają też silne
działanie łagodzące oparzenia słoneczne i wspomagają regenerację
poparzonej skóry. Olej z rokitnika zastosowany w szamponach i odżywkach
wspaniale wzmacnia włosy i skórę głowy – sprawia, że stają się zdrowe i
błyszczące. Preparaty z rokitnikiem znajdują też szerokie zastosowanie w
dermatologii, np. w leczeniu blizn, egzemy, trądziku różowatego,
odleżyn, oparzeń, wypadania włosów, stanów zapalnych błon śluzowych i
terapii owrzodzeń.
https://prawdaxlxplzdrowie.wordpress.com/2013/01/21/rokitnik-nieznany-cud-natury/
I jeszcze więcej o rokitniku na
https://www.doz.pl/czytelnia/a1190-Rokitnik_-_leczy_i_odmladza
https://www.doz.pl/czytelnia/a1190-Rokitnik_-_leczy_i_odmladza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz