Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii między innymi Leuconostoci i Pediococcus,
po uprzednim zasoleniu. Charakteryzuje się mocnym, kwaśnym smakiem,
który zawdzięcza kwasowi mlekowemu. Szczepy bakterii w produktach
kiszonych działają na zasadzie podobnej do antybiotyków – niszczą wrogie
organizmy chorobotwórcze. Produkty fermentowane wytwarzają
bakteriocyny, czyli właśnie naturalne antybiotyki. Eliminują złe
bakterię, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu. Wchodzące w
skład kapusty kiszonej, fitoncydy działają bakterio i grzybobójczo,
będąc niezastąpionymi w leczeniu wielu schorzeń.
Sok jak uzyskujemy z kapusty jest znakomitym eliksirem, który wykorzystany
był już w starożytności do leczenia wszystkich schorzeń przewodu pokarmowego na kłopoty ze stawami czy bezsenność.
Sok z kiszonej kapusty zawiera takie witaminy i pierwiastki jak:
– Witamina C, E, B12, B6, P, beta-karoten
– Magnez, potas, żelazo, cynk, siarka
Właściwości soku:
1.Zapobiega ryzyku powstania raka.
Dzięki wysokiemu stężeniu glukozynolanów w szczególności sinigryny,
sok z kapusty posiada bardzo duże zdolności przeciwzapalne. To wszystko
wpływa na zmniejszenie ryzyka nowotworami. Ogólnie rzecz biorąc związki
te stymulują układ odpornościowy, hamują wzrost komórek nowotworowych.
2.Leczy wrzody i pomaga utrzymać w zdrowiu przewód pokarmowy.
Sok z kapusty znany jest również w środowisku medycznym, zalec się go
w trakcie problemów z jelitami, pomaga również, jeśli ktoś boryka się z
wrzodami żołądka. Regularne picie soku z kapusty nie dopuszcza do
namnożenia się Helicobacter pylori, bakterii odpowiedzialnej za wiele
chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego, wspomnianych już wrzodów
żołądka a nawet raka żołądka.
3.Blokuję zły cholesterol.
Sok z kapusty pobudza soki trawienne do lepszego trawienia tłuszczy, co za tym idzie obniża poziom złego cholesterolu.
4.Działa przeciwzapalnie, dzięki czemu zwalcza wiele innych dolegliwości.
Oprócz już wymienionych korzyści zdrowotnych sok z kapusty wykazuję
działania przeciwzapalne, które w rezultacie pomagają m.in. w:
– zwalczaniu bólu stawów
– w walce z otyłością
– chorobach serca
– bólach migrenowych
– problemach z tarczycą
Sok z kiszonej kapusty ma również inne właściwości takie jak:
– Oczyszczanie organizmu.
Zaleca się przez dwa tygodnie picie pół szklanki soku, trzy razy dziennie.
Rano na czczo i pół godziny po obiedzie i kolacji.
Zawarte w kiszonkach bakterie probiotyczne korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usuwając toksyny.
– Jest cennym źródłem błonnika.
Dzięki czemu po spożyciu daje uczucie sytości i zapobiega zaparciom. Przyspiesz również metabolizm i reguluję przemianę materii.
– Zwiększa libido.
Według autora książki Gilliana McKeitha „Jestem, czym jem” sok
z kiszonej kapusty wymieniany jest, jako naturalny specyfik
zwiększający popęd seksualny oraz ma pozytywny wpływ na płodność.
*Sok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność organizmu na stres.
*Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
*Działa odmładzająco, ponieważ zawiera wiele przeciwutleniaczy oraz stymuluje wzrost komórek.
*Sok z kapusty kiszonej zalecany jest przy leczeniu anemii.
*Obniża poziom cholesterolu.
*Zawiera także siarkę, która wpływa bardzo korzystnie na nasze paznokcie i włosy.
*Niweluje skutki działania alkoholu
http://motywatordietetyczny.pl/2016/03/sok-z-kiszonej-kapusty-naturalny-eliksir-dla-zdrowia/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz