W kwietniu i maju rozkwita mniszek lekarski (popularny mlecz).
Mniszek lekarski ma zastosowanie jako lek zwiększający wydzielanie żółci
w chorobach wątroby i woreczka żółciowego. Podnosi również ilość
wydzielanych soków trawiennych i zwiększenie ilości produkowanego moczu.
Nie prowadzi przy tym do obniżenia zawartości potasu we krwi, ponieważ
jego bogactwo w ten minerał równoważy jego utratę z moczem.
Obfitość
mlecza w sole mineralne i witaminy znajduje swoje wykorzystanie również
podczas leczenia anemii. Pozwala on oczyścić organizm z krążących w nim
toksyn i przywraca prawidłowy skład krwi.
Mniszek pospolity
pozytywnie działa również na układ odpornościowy. Zawarty w nim
interferon zmusza organizm do podjęcia walki z bakteriami i wirusami.
Zioło obniża również poziom cukru we krwi i działa rozkurczająco.
Mlecz stosowany zewnętrznie przyśpiesza proces gojenia się uszkodzeń
skóry, zwalcza kurzajki i brodawki. Do tego celu stosuje się okłady ze
świeżych liści lub z białego soku wydzielanego przez nie.
Kwiaty
stosuje się w trakcie leczenia przewlekłych nieżytów gardła i jamy
ustnej. Regulują także zaburzenia miesiączkowania i jajeczkowania.
Z mniszka robi się m.in. miód i syrop.
Syrop z mniszka pomaga na różne dolegliwości. - odtruwa, oczyszcza i
odchudza organizm. Syrop z mniszka lekarskiego jest dobry na
przeziębienie i pomaga przy uporczywym kaszlu. Kuracje z mniszka
polecane są szczególnie osobom mającym problemy z funkcjonowaniem
wątroby, woreczka żółciowego i nerek.
Dla tych, którzy chcieliby w domu spróbować zrobić taki syrop z mniszka, podajemy przepis.
SYROP Z MNISZKA - PRZEPIS
- 400- 450 kwiatów mniszka lekarskiego (ładnych, rozwiniętych)
- 1-2 cytryny
- 1 litr wody
- 1 kilogram cukru
Na syrop z mniszka lekarskiego potrzebujemy świeże kwiaty. 400-450
kwiatów mniszka zbieramy z łąki (dobrze, żeby była oddalona od drogi i
by kwiaty były zbierane rano). Kwiaty mniszka kładziemy na kartkę,., by
opuściły je wszystkie owady. Następnie wkładamy kwiaty pod bieżącą wodę i
płuczemy. Do garnka wlewamy litr wody i wrzucamy do niej kwiaty. Od
zagotowania wody zostawiamy kwiaty na ogniu jeszcze na 10-15 minut.
Czekamy 24 godziny, następnie wywar przelewamy przez sitko i odciskamy
wodę z kwiatów. Do wywaru z mniszka dodajemy wyciśnięty sok z cytryn
oraz cukier i ponownie gotujemy (na niewielkim ogniu, około 2-3 godzin),
aż wywar z mniszka zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu.
MIÓD Z KWIATÓW MNISZKA
(poprawia trawienie, wzmacnia organizm, znakomity do słodzenia herbaty przy przeziębieniach)
- 30 dag płatków mniszka
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1-2 goździki
- 1 kg cukru.
Płatki mniszka ułożyć w słoju i zalać wrzątkiem (1 litr). Zostawić na 3
dni. Odcedzić. Pomarańczę i cytrynę obrać, pokroić, dodać cukier i
goździki. Dodać odcedzony płyn z płatków. Gotować na niewielkim ogniu aż
zgęstnieje. Rozlać do małych szklanych słoiczków. Szczelnie zamknąć.
Dzięki uprzejmości Krysi Maciąg z NTV
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz