środa, 24 maja 2017

Witamina K jest bardzo ważna dla naszego zdrowia!

Witamina K jest bardzo ważna dla naszego zdrowia!

Każdy z nas wie, że witaminy i minerały są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Niektóre składniki jednak są bardziej znaczące dla człowieka. Tu na pierwszym planie jest witamina K, a szczególnie jej podtyp K2 MK-7, poza wspaniałymi właściwościami leczniczymi potrafi ona przyczynić się do uratowania życia.

Jakie są różnice pomiędzy witaminą K1 a witaminą K2?

Witamina K może ocalić życie!
Witamina K może ocalić życie!
Witamina K ma dwie podstawowe postacie:  witaminę K1 oraz witaminę K2. Są to dwa różne związki, które charakteryzują się:
  • odmienną budową,
  • różnorodną aktywnością biologiczną,
  • inną skutecznością działania,
  • odmienną funkcją, jaką pełnią w organizmie.
Witamina K1 (tzw. filochinon) to płyn w kolorze jasnej żółci, odpowiada za procesy krzepnięcia krwi w organizmie. Niedobór wit. K1 może powodować:
  1. problemy z gojeniem się ran,
  2. słabą krzepliwość krwi
  3. większe ryzyko powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych.
Jest aktywna przede wszystkim w okolicach wątroby, a szczególnie w środowisku wewnątrzkomórkowym.  Naturalnymi źródłami witaminy K1 są przede wszystkim warzywa zielone i warzywa liściaste, takie jak:
  • szpinak,
  • jarmuż,
  • brokuł,
  • sałata,
  • rzeżucha,
  • brukselka.
Witamina K1 jest jedną z pierwszych witamin jakie suplementuje się noworodkom i niemowlakom. Powinna być podawana od 8 doby życia do ukończenia przez dziecko 3 miesięcy.  Ważne jest, aby podawać ją w połączeniu z witaminą D3.
  • Witamina K2 (menachinon – MK) produkowana jest przez bakterie, a jej źródła pokarmowe to głównie produkty fermentowane, jak np. kefiry, jogurty czy sery, a także japońska potrawa natto. Witamina K2 odpowiada m.in. za utrzymanie zdrowego i prawidłowo funkcjonującego układu krwionośnego, utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi  czy zredukowanie utraty gęstości kości. Ponadto ma istotny wpływ na choroby nowotworowe, cukrzycę czy chorobę Alzheimera. Najbardziej aktywna jest głównie w obrębie macierzy pozakomórkowej.

Dlaczego wit. K2 MK-7 jest tak ważna?

Witamina K2 występuje w różnych formach, które są numerowane od MK-1 do MK-13, a najważniejsze z nich to MK-4 i MK-7. Obie formy są bardzo podobne do siebie, różnią się jedynie czasem połowiczego rozpadu. Witamina K2 MK-4 wydalana jest znacznie szybciej i powinna być suplementowana kilka razy na dobę. Natomiast K2 MK-7 wykazuje znacznie dłuższy okres rozpadu i wykazuje największy wpływ na zdrowie.
Japońscy naukowcy twierdzą, że  suplementowanie witaminy K2 MK-7 aktywuje białka osteokalcyny do tego, aby wapń nie odkładał się w tętnicach, a trafiał we właściwe miejsca w organizmie człowieka. Ponadto jeśli już się w nich osadzi, to dzięki witaminie K2 jest z nich usuwany. Witamina aktywuje także białka MGP (Matrix GLA Protein), odpowiadające za transport wapnia w organizmie.

Jakie właściwości wykazuje witamina K2 MK-7?

Wit. K2 w formie MK-7 przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Potrafi zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Dzięki niej możemy zapobiec chorobom serca i miażdżycy oraz powstrzymać proces zwapnienia tętnic.W wieku okołomenopauzalnym kości u kobiet mają mniejszą  wytrzymałość, witamina K2 Mk-7 zapobiega utracie wytrzymałości kości. Chroni przed apoptozą (tzw. programowaną śmiercią komórki) oraz przed nekrozą (czyli martwicą komórek), szczególnie podczas traumatycznych uszkodzeń tkanki mózgowej, przy wylewach czy zatorach. Ponadto:
  1. Zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca,
  2. Poprawia wydolność organizmu i pracę układu sercowo-naczyniowego,
  3. Pomaga wzmocnić odporność organizmu,
  4. Obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty i raka wątroby,
  5. Wzmacnia zęby i kości,
    Witamina K2 MK-7 wzmacnia zęby i kości
    Witamina K2 MK-7 wzmacnia zęby i kości
  6. Minimalizuje ryzyko wystąpienia osteoporozy, jak również wspomaga jej leczenie,
  7. Przeciwdziała starzeniu się organizmu,
  8. Zmniejsza poziom insuliny po posiłku,
  9. Pozytywnie wpływa na ciążę.
Niedobór witaminy K2 MK-7 w organizmie może być przyczyną wielu chorób i dolegliwości, jak np.: cukrzyca, stwardnienie rozsiane,  padaczka, a nawet bezpłodność.
Niezwykle istotny jest fakt, że witamina K2 MK-7 jest rozpuszczalna w tłuszczach, a bez nich organizm jej nie przyswoi. Dlatego za każdym razem, kiedy przyjmujemy witaminę zarówno w formie suplementu, jak i w pokarmach musimy pamiętać, aby przyjąć ją z posiłkiem zawierającym tłuszcz.
Witamina K2 MK-7 najlepiej działa w parze z witaminą D3. Ich działanie uzupełnia się, co sprawia, że organizm lepiej wchłania wapno (dzięki wit.D3), a wapń trafia bezpośrednio do kości, a nie np. tętnic (dzięki witaminie K2). Łącząc te dwie witaminy mamy szansę na osiągnięcie doskonałych efektów zdrowotnych!
Jeżeli w naszym organizmie znajduje się zbyt dużo witaminy D3, zwiększa się też ilość wapnia, które w nadmiarze może się odkładać w tkankach miękkich (np. w tętnicach, płucach, sercu czy nerkach). Kiedy do suplementacji witaminy D3 dodamy witaminę K2 MK-7, możemy być spokojni, że ta przekieruje wapń w odpowiednie miejsca, czyli do kości.

Gdzie znajdziemy witaminę K2 MK-7?

Przede wszystkim w natto, czyli w sfermentowanych ziarnach soi. To tradycyjna potrawa japońska, która dostarcza największe ilości K2 MK-7. Już w 100 g  natto znajduje się aż 1000 μg witaminy. Ponieważ K2 MK-7 powstaje w wyniku procesu fermentacji, można ją znaleźć w produktach fermentowanych, czyl wi:
  • jogurtach,
  • kefirach,
    Gdzie znajdziemy witaminę K2 MK-7?
    Gdzie znajdziemy witaminę K2 MK-7?
  • maślankach,
  • mleku,
  • twardych serach,
  • wątróbce,
  • udkach z gęsi,
  • żółtkach jaj,
  • łososiu,
  • makreli,
  • kapuście kiszonej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz