piątek, 8 lipca 2016

Niesamowite właściwości oleju kokosowego.

Przebojem zdobywa nasze podniebienia. Jest uważany za najzdrowszy olej na świecie, a jego wspaniałe właściwości czynią z tego tłuszczu produkt niezbędny w prawidłowo zbilansowanej diecie.


Bogactwo witamin (z grupy B, C i E) oraz składników mineralnych (magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu i cynku) sprawia, że po olej kokosowy warto sięgać jak najczęściej. Jest jedynym tłuszczem, który nie ma zwyczaju odkładać się w biodrach, za to poprawia pamięć i koncentrację. Powstaje z twardego miąższu orzecha palmy kokosowej (kopry) i, w odróżnieniu od innych olejów, w temperaturze pokojowej staje się tłuszczem stałym, podobnym do smalcu. Wspaniale pielęgnuje skórę i włosy. Warto też wziąć go ze sobą na wakacje, bo jego zapachu bardzo nie lubią komary.

Olej kokosowy pomaga zachować szczupłą sylwetkę.

Olej kokosowy powinien się stać ulubionym produktem wszystkich osób, które są na diecie. Skutecznie bowiem zapobiega przybieraniu na wadze i otyłości, zwłaszcza w okolicy brzucha. Swoje odchudzające właściwości zawdzięcza zawartości cząsteczek MCT (trójglicerydów średniołańcuchowych). Sprawiają one, że po spożyciu olej kokosowy nie jest magazynowany w komórkach tłuszczowych (jak inne tłuszcze), ale od razu  transportowany do wątroby i wykorzystywany jako paliwo dla mózgu i całego organizmu. Olej kokosowy przyspiesza też metabolizm i zwiększa zużywanie energii, przez co może być wykorzystywany w dietach odchudzających. Do tego jest naprawdę sycący – szybko i na długo zaspokaja apetyt oraz powoduje, że nie ma się ochoty podjadać między posiłkami.

Poprawia odporność.

Zawdzięcza to bardzo dużej ilości kwasu laurowego (tego samego, który obecny jest w pokarmie mamy). Ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dzięki czemu wzmacnia naturalną odporność organizmu. Badania prowadzone nad wpływem oleju kokosowego na zdrowie wykazały, że pomaga on zwalczać przeziębienie, wirus opryszczki i bakterię powodującą wrzody – Helicobacter pylori. Obok kwasu laurowego tłuszcz ten zawiera także kwas kaprylowy, a ten z kolei ma właściwości przeciwgrzybicze. Dlatego specjaliści zalecają jedzenie oleju kokosowego podczas antybiotykoterapii jako naturalnego probiotyku, wzmacniającego florę jelitową. Popularne stało się ostatnio ssanie oleju, który poprzez swoje działanie antybakteryjne pomaga walczyć z próchnicą. Niektórzy używają go też do robienia naturalnej pasty do zębów (mieszają go z sodą oczyszczoną i ksylitolem).

Zapobiega chorobom układu krążenia.

Olej kokosowy nie zawiera cholesterolu, a jego regularne jedzenie wpływa korzystnie na poziom tego znajdującego się w organizmie. Olej ma działanie przeciwmiażdżycowe, zwiększa ilość tzw. cholesterolu dobrego HDL i obniża wartości „złego” LDL. Dzięki temu zapobiega rozwojowi dolegliwości układu  krążenia. Olej kokosowy korzystnie wpływa też na metabolizm cukrów, co jest dobrą wiadomością dla osób zagrożonych lub chorujących na cukrzycę.


olej kokosowy 

Polepsza pamięć.

Ostatnie badania dowodzą też dobrego wpływu oleju na funkcjonowanie mózgu. Cząsteczki MCT zamieniane są w organizmie na związki ketonowe,  a te mogą się okazać kluczowe  w leczeniu żywieniowym chorób neurodegeneracyjnych, takich jak alzheimer czy parkinson. Podobno 4 łyżki oleju kokosowego dziennie sprawiają, że do umysłu chorych dociera paliwo, którego, stosując zwykłą dietę, dostarczyć nie można (w wypadku tych dolegliwości mózg przestaje odpowiednio korzystać z glukozy).

Dba o skórę i włosy.

Kwasy tłuszczowe z oleju kokosowego głęboko wnikają w skórę i ją odżywiają, świetnie też nawilżają i wygładzają włosy. Antybakteryjne właściwości kwasu laurowego zaś czynią z niego lek na trądzik. By pozbyć się krostek, trzeba wmasowywać niewielką ilość oleju w skórę. Dodatkowo tłuszcz ten chroni przed słońcem jak filtr SPF 10.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz