W Himalajach mieszkają Buruszowie, którzy żyją niezwykle
długo. Zawdzięczają to między innymi morelom. Ty też poznaj
fizjologiczne właściwości moreli!
Morele są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Warto wprowadzić je
do codziennego jadłospisu, a będziemy mieli wszelkie szanse, żeby
choroby omijały nas dużym łukiem!
Chronią blask naszych oczu
Te bogate w
beta-karoten owoce przyczyniają się do zachowania zdrowych śluzówek i dobrego wzroku, jak również opóźniają utratę wzroku
w starszym wieku. Jedząc regularnie morele mamy duże szanse, żeby u okulisty zdać egzamin na szóstkę.
Wzmacniają kości
Soczyste, żółte owoce moreli obfitują w
witaminę A i C, mają naprawdę wysoką zawartość
fosforu i potasu,
ponadto są doskonałym źródłem wapnia. Spożycie moreli pozytywnie działa
na stan naszych kości, przyspiesza ich regenerację po urazach, jak
również hamuje rozwój
osteoporozy w starszym wieku.
Stymulują trawienie i oczyszczają organizm
Morele stymulują trawienie, mają lekko przeczyszczające działanie, mogą więc być doskonałym środkiem na
zaparcia.
Poza tym te słodkie owoce przyczyniają się do uwolnienia naszego
organizmu z nagromadzonych toksyn, są moczopędne i wspomagają filtrujące
funkcje wątroby.
Wspomagają produkcję krwi
Regularne spożycie tych żółtych owoców ma pozytywny wpływ na
produkcję krwi w organizmie: mogą nam służyć pomocą zarówno w przypadku
zaburzeń krzepnięcia krwi, jak i hemofilii. Morele – za sprawą
pożytecznego wpływu na normalizację produkcji krwi – przyczyniają się do
zachowania zdrowia w naszym organizmie.
Wyszczuplają i wypełniają żołądek
Morele w 85% składają się z wody,
mają bardzo niską zawartość tłuszczu, a więc mogą się przydać nie tylko podczas
oczyszczania organizmu,
ale też ułatwiają proces odchudzania . Gdy mamy ochotę coś przegryźć,
śmiało sięgajmy po morele, które szybko powodują uczucie sytości, a ich
słodycz zastąpi inne, mniej zdrowe łakocie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz