Dawno, dawno temu zielarze, kucharze i piwowarzy doceniali zalety tej
niezniszczalnej rośliny o błyszczących liściach i pięknych fioletowych
kwiatach.Bluszczyk kurdybanek chociaż obecnie nie jest szeroko znany –
jest jednym z najstarszych słowiańskich ziół. Jego pozostałości odkryto
nawet podczas prac archeologicznych w Biskupinie.
Przedwojenna specjalistka od ziół hrabina Anna Potocka z Działyńskich
opisała w swojej książce historię z życia wziętą. Otóż w pewnym mieście
tyfus dziesiątkował ludzi – wysłano wtedy oddział żołnierzy do
pilnowania porządku. Rozłożyli oni obóz na przedmieściu – niestety
zarazki zaczęły atakować, padło kilka koni, żołnierze zaczęli chorować –
wtedy zauważono, że te konie, które skubią jakieś zielsko, nie chorują.
Tym zielskiem okazał się kurdybanek – dzięki któremu później król Jan
III Sobieski poprowadził swoja armie do zwycięstwa pod Wiedniem. Legenda
bowiem głosi, że kiedy szykował się na odsiecz wziął go ze sobą by
rycerze mogli popijać herbatkę na wzmocnienie i jako ochronę przed
rozlicznymi zarazami.
Kurdybanek posiada niezwykle właściwości wzmacniające cały organizm,
zwiększa ilość leukocytów, wzmacnia serce, reguluje przemianę materii,
oczyszcza i usuwa z organizmu toksyny. Można go stosować w
przeziębieniach , kaszlu, dusznościach, astmie, chorobach wątroby i
trzustki – dawniej Słowianie stosowali go niemal we wszystkich
schorzeniach, a także jako przyprawę do wielu potraw np. zamiast
pietruszki – co można odnaleźć w starych książkach kucharskich –
rosołów, zup, omletów, past serowych i mięs.
Herbatka z kurdybanku:
1 łyżkę zalać 1,5 szklanki ciepłej wody
Gotować na małym ogniu pod przykryciem 5 minut.
Odstawić na 10 minut i przecedzić
Pić 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie miedzy posiłkami
Mieszanka na wzrost leukocytów Dr Różańskiego:
2 łyżki kurdybanka
1 łyżka mniszka
1 łyżka pokrzywy
1 łyżka glistnika
1 łyżka babki
Dwie łyżki mieszanki zalać 2 szklankami wrzącej wody i pod przykryciem parzyć 20 minut.
Pić 4- 5 razy dziennie po 200 ml
Syrop z kurdybanka wg Stefanii Korżawskiej:
Garść świeżego kurdybanka wrzucić do garnka, wlać 6 szklanek wody,
zagotować, a następnie na małym ogniu ogrzewać 15 minut, przecedzić i
dodać tyle miodu, ile jest wywaru. Wymieszać, zagotować i na małym ogniu
podgotować 5 minut. Przelać do butelek. Syrop można dodawać do ciepłej
wody lub herbaty. Syrop wzmacnia układ odpornościowy. Jest szczególnie
polecany dla dzieci anemicznych oraz dla osób nerwowych.
Syrop z kurdybanka z winem na wzmocnienie odporności, anemie i.. uspokojenie:
Garść kurdybanku (ok. 25g świeżego ziela
Dobre białe wino 1,5L
Słoiczek miodu
Zioło wrzucić do garnka, zalać winem, doprowadzić do wrzenia i gotować kwadrans na wolnym ogniu.
Następnie przelać płyn przez sitko i dodać tyle miodu ile zostało
wywaru. Podgotować na małym ogniu 5 minut stale mieszając i rozlać do
butelek.
Spożywać dodając łyżkę stołową do herbaty.
Jajecznica z kurdybankiem:
DO smażących się jajek dodać garść świeżo posiekanych najlepiej
młodych listków kurdybanku – oczywiście zebranych w okolicy wolnej od
spalin.
Jajecznica z takim dodatkiem ma przyjemny aromat i lekko korzenny smak.
Kurdybanek można stosować jako przyprawę – zasuszyć i
wsypać do ciemnego szczelnego pojemnika – dodawać do potraw zamiast
pietruszki czy bazylii – oprócz wspaniałego smaku i aromatu jako
przyprawa będzie regulować trawienie i pomoże osobom z częstymi
infekcjami dróg moczowych i zapaleniami błony śluzowej żołądka.
http://sekrety-zdrowia.org/kurdybanek-zapomniane-slowianskie-ziele/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz