Zgodnie
z tradycją w Wigilię Bożego Narodzenia na naszych stołach powinno
znaleźć się 12 świątecznych potraw. Skąd wziął się ten zwyczaj? Dawniej
na wigilijną kolację przygotowywano siedem potraw, które symbolizowały
siedem dni tygodnia. Później liczbę świątecznych dań zwiększono do
dziewięciu - czyli tylu, ile jest chórów anielskich.
Tradycja
przygotowywania 12 wigilijnych dań powstała znacznie później. Liczba ta
dawniej kojarzona była z bogactwem. Obecnie uważa się, że ma ona
przypominać nam o dwunastu apostołach. Każda z potraw ma również własną
symbolikę. Jakie potrawy na
święta Bożego Narodzenia?
Jakie potrawy należy przygotować na święta Bożego
Narodzenia? Poniżej pełna lista dań świątecznych, które należy przyrządzić na kolację wigilijną.
12 DAŃ WIGILIJNYCH.LISTA POTRAW NA WIGILIĘ
- Barszcz z uszkami
- Karp
- Pierogi
- Śledzie
- Zupa grzybowa
- Ryba po grecku
- Sałatka jarzynowa
- Kutia
- Kapusta z grochem
- Paszteciki z grzybami
- Kompot z suszu
- Makowiec/piernik
POTRAWY WIGILIJNE:CO OZNACZAJĄ?
CO SYMBOLIZUJE WIGILIJNE POTRAWY?
KAŻDE DANIE MA SWOJE ZNACZENIE
KAŻDE DANIE MA SWOJE ZNACZENIE
- Ryby - symbol chrześcijan, wiary w Jezusa i odradzania się życia
- Kompot z suszu - jabłka mają symbolizować młodość i zdrowie, gruszki zapewniać długowieczność, a śliwki odpędzać złe moce
- Mak - jest symbolem bogactwa
- Grzyby - symbolizują siłę i zdrowie
- Piernik - symbol dobrobytu
- Barszcz - symbolizuje długowieczność
- Kapusta - ma symbolizować życiodajną siłę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz