czwartek, 17 grudnia 2020

12 DAŃ WIGILIJNYCH. JAKIE SĄ TRADYCYJNE POTRAWY? CO POWINNO ZNALEŹĆ SIĘ NA ŚWIĄTECZNYM STOLE



Zgodnie z tradycją w Wigilię Bożego Narodzenia na naszych stołach powinno znaleźć się 12 świątecznych potraw. Skąd wziął się ten zwyczaj? Dawniej na wigilijną kolację przygotowywano siedem potraw, które symbolizowały siedem dni tygodnia. Później liczbę świątecznych dań zwiększono do dziewięciu - czyli tylu, ile jest chórów anielskich.
Tradycja przygotowywania 12 wigilijnych dań powstała znacznie później. Liczba ta dawniej kojarzona była z bogactwem. Obecnie uważa się, że ma ona przypominać nam o dwunastu apostołach. Każda z potraw ma również własną symbolikę. Jakie potrawy na święta Bożego Narodzenia? Jakie potrawy należy przygotować na święta Bożego Narodzenia? Poniżej pełna lista dań świątecznych, które należy przyrządzić na kolację wigilijną.
12 DAŃ WIGILIJNYCH.LISTA POTRAW NA WIGILIĘ
  1. Barszcz z uszkami
  2. Karp
  3. Pierogi
  4. Śledzie
  5. Zupa grzybowa
  6. Ryba po grecku
  7. Sałatka jarzynowa
  8. Kutia
  9. Kapusta z grochem
  10. Paszteciki z grzybami
  11. Kompot z suszu
  12. Makowiec/piernik
POTRAWY WIGILIJNE:CO OZNACZAJĄ?
CO SYMBOLIZUJE WIGILIJNE POTRAWY?
KAŻDE DANIE MA SWOJE ZNACZENIE
  • Ryby - symbol chrześcijan, wiary w Jezusa i odradzania się życia
  • Kompot z suszu - jabłka mają symbolizować młodość i zdrowie, gruszki zapewniać długowieczność, a śliwki odpędzać złe moce
  • Mak - jest symbolem bogactwa
  • Grzyby - symbolizują siłę i zdrowie
  • Piernik - symbol dobrobytu
  • Barszcz - symbolizuje długowieczność
  • Kapusta - ma symbolizować życiodajną siłę
FOTO:Przykuta - Praca własna

Torty Torty



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz