czwartek, 17 maja 2018

Zielone orzechy włoskie na układ pokarmowy, choroby tarczycy, infekcje.

Zielone orzechy włoskie mają korzystny wpływ na układ pokarmowy, funkcjonowanie tarczycy, zmniejszają stany zapalne, mają działanie bakteriobójcze, przeciwpasożytnicze, odtruwające, poprawiają ogólnie zdrowie.
Są bogatym źródłem jodu, witaminy C – w niedojrzałych orzechach jej zawartość nie jest gorsza niż w czarnej porzeczce, witamin z grupy B, PP i E. Zawierają garbniki, dobrze przyswajalne kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne , kwercetynę i inne związki organiczne.
Zarówno niedojrzałe, jeszcze zielone orzechy włoskie jak i liście zbierane do końca czerwca są tradycyjnie używane w medycynie ludowej w leczeniu zaburzeń przewodu pokarmowego, chorób tarczycy, infekcji, poprawie funkcji mózgu, odporności i ogólnego stanu zdrowia.
Zielone orzechy włoskie na układ pokarmowy i choroby tarczycy
Kiedy zbierać zielone orzechy włoskie?
W zależności od pogody i stopnia dojrzewania zielone orzechy do celów leczniczych zbiera się od końca maja do lipca. Orzech musi być miękki, najłatwiej sprawdzić wbijając dużą igłę lub wykałaczkę w owoc – jeśli po przebiciu na wylot zacznie wyciekać sok – orzechy mogą być zbierane.
niedojrzałe orzechy włoskie zastosowanie i przepisy
Zielone orzechy włoskie przepisy
Nalewka z zielonych orzechów włoskich
Składniki:
1 litr alkoholu domowej roboty np. brandy, bimber ew. ½ litra spirytusu i ½ litra przegotowanej wody
30 małych zielonych orzechów włoskich
¾ szklanki brązowego cukru
Posiekać orzechy, zasypać cukrem i odstawić na kilka dni aby puściły soki.
Dodać alkohol, ewentualnie dodatkowo dla smaku można dodać laskę wanilii lub cynamonu, kilka goździków lub skórki pomarańczy, cytryny.
Odstawić do maceracji w słoneczne miejsce na 40 dni.
Przecedzić i przelać do butelek z ciemnego szkła.
Zażywać 1 do 4 łyżek dziennie rozcieńczone w wodzie przy niedoczynności tarczycy, hashimoto, zatruciach, biegunkach, niestrawności, bólach i nieżytach żołądka, wzdęciach, zaparciach, problemach jelitowych, chorobach wirusowych przewodu pokarmowego, cukrzycy, chorobie wrzodowej, pasożytach, infekcjach bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych.
Sok z zielonych orzechów włoskich
Orzechy umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i włożyć do wysterylizowanych słoików przesypując cukrem. Cukru ma być 2 razy tyle co orzechów. Po puszczeniu soku przechowywać w lodówce.
Sok zawiera dużo jodu, witaminy C i innych składników odżywczych, dzięki czemu może służyć jako środek wzmacniający, zalecany przy niedoczynności tarczycy, szkorbucie. Zażywać 2 x dziennie 1 łyżkę.
Rozcieńczony z wodą zalecany jest do płukania gardła przy anginie i infekcjach.
Sok można dodawać do herbaty zamiast cukru.
Sok z zielonych orzechów włoskich
Syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu
Składniki:
1 Litr dobrej jakości miodu
40 małych zielonych orzechów włoskich
Orzechy umyć, osuszyć i zrobić w nich igłą dziurki ewentualnie drobno pokroić.
Czynność należy wykonać w rękawiczkach aby uchronić dłonie przed zabrudzeniem.
Zalać w słoikach miodem, zakręcić i macerować w słonecznym miejscu przez 40 dni od czasu do czasu wstrząsając.
Po czym przecedzić i przelać do butelek.
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, zażywać 1 łyżeczkę dziennie na czczo.
Syrop ma właściwości odtruwające, oczyszczające i uniemożliwiające wchłanianie toksyn.
Pomaga w oczyszczaniu wątroby, układu pokarmowego i krwi.
Syrop daje pozytywne efekty także przy leczeniu anemii, otyłości, przewlekłych chorób układu oddechowego, chorób gardła i zapalenia oskrzeli, chorób układu pokarmowego, łagodzi skutki menopauzy, zwiększa odporność.
Jest idealny dla osób wycieńczonych po przebytych chorobach i słabych, chorych dzieci.
Oliwa z zielonych orzechów włoskich
100 g posiekanych orzechów zielonych zalać w słoiku 500 ml oliwy z oliwek. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na miesiąc, po czym przefiltrować.
Słoik z orzechów i mas odbywa się przez miesiąc w ciemnym ciepłego, po czym olej jest filtrowany.
Oliwa jest znakomitym środkiem przeczyszczającym i przeciwpasożytniczym. Zewnętrznie pomaga przy owrzodzeniach skóry, czyrakach, ropniach, odmrożeniach, wypadaniu włosów, hemoroidach.
zielone orzechy włoskie oliwa
Mikstura na wzmocnienie żołądka
4 zmielone zielone orzechy włoskie zalać 500ml gorącego mleka. Podgrzewać przez 5 minut. Odstawić na 2 godziny. Pić 4 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem po pół szklanki. Mleko jest zalecane w nieżycie żołądka i niestrawności osobom, które nie mogą spożywać nalewki na alkoholu.
Mikstura na biegunkę
4 zmielone zielone orzechy włoskie wymieszać z 200 ml miodu. Dodawać 1 łyżkę do herbaty. Dzieciom 1 łyżeczkę. przechowywać w lodówce.
niedojrzałe orzechy włoskie
Napar z liści orzecha włoskiego
1 łyżkę rozdrobnionych liści z orzecha włoskiego zebranych do końca czerwca zalać 2 niecałymi szklankami wrzątku. Pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Przecedzić, pić pół szklanki 3 razy dziennie przy nieżycie przewodu pokarmowego, biegunce, zatruciach pokarmowych, wrzodach krwawieniach z przewodu pokarmowego.
Napar z liścia orzecha włoskiego można stosować w profilaktyce cukrzycy oraz leczeniu stanów zapalnych narządów płciowych w postaci nasiadówek i wewnętrznie.
Zewnętrznie skuteczny jest przy leczeniu trądziku, zapaleń ropnych i owrzodzeń skóry, grzybicy, nadmiernej potliwości stóp.

http://sekrety-zdrowia.org/zielone-orzechy-wloskie-nalewki-przepisy/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz