Są bogatym źródłem jodu, witaminy C – w niedojrzałych orzechach jej zawartość nie jest gorsza niż w czarnej porzeczce, witamin z grupy B, PP i E. Zawierają garbniki, dobrze przyswajalne kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne , kwercetynę i inne związki organiczne.
Zarówno niedojrzałe, jeszcze zielone orzechy włoskie jak i liście zbierane do końca czerwca są tradycyjnie używane w medycynie ludowej w leczeniu zaburzeń przewodu pokarmowego, chorób tarczycy, infekcji, poprawie funkcji mózgu, odporności i ogólnego stanu zdrowia.
Kiedy zbierać zielone orzechy włoskie?
W zależności od pogody i stopnia dojrzewania zielone orzechy do celów leczniczych zbiera się od końca maja do lipca. Orzech musi być miękki, najłatwiej sprawdzić wbijając dużą igłę lub wykałaczkę w owoc – jeśli po przebiciu na wylot zacznie wyciekać sok – orzechy mogą być zbierane.
Zielone orzechy włoskie przepisy
Nalewka z zielonych orzechów włoskichSkładniki:
1 litr alkoholu domowej roboty np. brandy, bimber ew. ½ litra spirytusu i ½ litra przegotowanej wody
30 małych zielonych orzechów włoskich
¾ szklanki brązowego cukru
Posiekać orzechy, zasypać cukrem i odstawić na kilka dni aby puściły soki.
Dodać alkohol, ewentualnie dodatkowo dla smaku można dodać laskę wanilii lub cynamonu, kilka goździków lub skórki pomarańczy, cytryny.
Odstawić do maceracji w słoneczne miejsce na 40 dni.
Przecedzić i przelać do butelek z ciemnego szkła.
Zażywać 1 do 4 łyżek dziennie rozcieńczone w wodzie przy niedoczynności tarczycy, hashimoto, zatruciach, biegunkach, niestrawności, bólach i nieżytach żołądka, wzdęciach, zaparciach, problemach jelitowych, chorobach wirusowych przewodu pokarmowego, cukrzycy, chorobie wrzodowej, pasożytach, infekcjach bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych.
Sok z zielonych orzechów włoskich
Orzechy umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i włożyć do wysterylizowanych słoików przesypując cukrem. Cukru ma być 2 razy tyle co orzechów. Po puszczeniu soku przechowywać w lodówce.
Sok zawiera dużo jodu, witaminy C i innych składników odżywczych, dzięki czemu może służyć jako środek wzmacniający, zalecany przy niedoczynności tarczycy, szkorbucie. Zażywać 2 x dziennie 1 łyżkę.
Rozcieńczony z wodą zalecany jest do płukania gardła przy anginie i infekcjach.
Sok można dodawać do herbaty zamiast cukru.
Syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu
Składniki:
1 Litr dobrej jakości miodu
40 małych zielonych orzechów włoskich
Orzechy umyć, osuszyć i zrobić w nich igłą dziurki ewentualnie drobno pokroić.
Czynność należy wykonać w rękawiczkach aby uchronić dłonie przed zabrudzeniem.
Zalać w słoikach miodem, zakręcić i macerować w słonecznym miejscu przez 40 dni od czasu do czasu wstrząsając.
Po czym przecedzić i przelać do butelek.
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, zażywać 1 łyżeczkę dziennie na czczo.
Syrop ma właściwości odtruwające, oczyszczające i uniemożliwiające wchłanianie toksyn.
Pomaga w oczyszczaniu wątroby, układu pokarmowego i krwi.
Syrop daje pozytywne efekty także przy leczeniu anemii, otyłości, przewlekłych chorób układu oddechowego, chorób gardła i zapalenia oskrzeli, chorób układu pokarmowego, łagodzi skutki menopauzy, zwiększa odporność.
Jest idealny dla osób wycieńczonych po przebytych chorobach i słabych, chorych dzieci.
Oliwa z zielonych orzechów włoskich
100 g posiekanych orzechów zielonych zalać w słoiku 500 ml oliwy z oliwek. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na miesiąc, po czym przefiltrować.
Słoik z orzechów i mas odbywa się przez miesiąc w ciemnym ciepłego, po czym olej jest filtrowany.
Oliwa jest znakomitym środkiem przeczyszczającym i przeciwpasożytniczym. Zewnętrznie pomaga przy owrzodzeniach skóry, czyrakach, ropniach, odmrożeniach, wypadaniu włosów, hemoroidach.
Mikstura na wzmocnienie żołądka
4 zmielone zielone orzechy włoskie zalać 500ml gorącego mleka. Podgrzewać przez 5 minut. Odstawić na 2 godziny. Pić 4 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem po pół szklanki. Mleko jest zalecane w nieżycie żołądka i niestrawności osobom, które nie mogą spożywać nalewki na alkoholu.
Mikstura na biegunkę
4 zmielone zielone orzechy włoskie wymieszać z 200 ml miodu. Dodawać 1 łyżkę do herbaty. Dzieciom 1 łyżeczkę. przechowywać w lodówce.
Napar z liści orzecha włoskiego
1 łyżkę rozdrobnionych liści z orzecha włoskiego zebranych do końca czerwca zalać 2 niecałymi szklankami wrzątku. Pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Przecedzić, pić pół szklanki 3 razy dziennie przy nieżycie przewodu pokarmowego, biegunce, zatruciach pokarmowych, wrzodach krwawieniach z przewodu pokarmowego.
Napar z liścia orzecha włoskiego można stosować w profilaktyce cukrzycy oraz leczeniu stanów zapalnych narządów płciowych w postaci nasiadówek i wewnętrznie.
Zewnętrznie skuteczny jest przy leczeniu trądziku, zapaleń ropnych i owrzodzeń skóry, grzybicy, nadmiernej potliwości stóp.
http://sekrety-zdrowia.org/zielone-orzechy-wloskie-nalewki-przepisy/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz