czwartek, 19 listopada 2015

Aloes – cudowna roślina o wielu właściwościach.

Krótka historia niezwykłej rośliny

Patrząc na możliwości aloesu, można powiedzieć, że jest on jednym z „cudów natury”. Z wyglądu przypomina kaktus, lecz ma sztywne liście w kształcie lancetu z kolczastymi brzegami. Barwa liści różni się w zależności od gatunku – możemy spotkać aloesy z szarymi liśćmi, o intensywnej lub łagodnej zieleni, a niektóre gatunki mogą poszczycić się liśćmi w paski.
Pierwsze wzmianki o leczniczych właściwościach aloesu, pojawiają się w papirusie Ebersa z ok 1500 roku p.n.e., jego oryginał jest przechowywany na Uniwersytecie w Lipsku. Starożytni stosowali ówcześnie aloes przy ranach (jako środek ściągający), przy bezsenności, zaburzeniach żołądka, bólach, obstrukcjach, hemoroidach, swędzeniu, bólach głowy, chorobach dziąseł i jamy ustnej, wypadaniu włosów, dolegliwościach nerek, oparzeniach słonecznych, pęcherzach skórnych.W Ewangelii według św. Jana 19,39 aloes wspominany jest jako część mikstury, jaką namaszczono ciało Jezusa po jego śmierci.
Jego „kariera” od czasów starożytnych zmniejszyła tempo, aloes ponownie został „odkryty” w XX wieku, wraz z wynalezieniem promieni rentgenowski i bomby atomowej. Oparzenia popromienne powodowały trudne do leczenia owrzodzenia skóry, a zastosowanie aloesu zadziałało lepiej niż cokolwiek innego, co wówczas było dostępne.
Od tego czasu „kariera” aloesu powoli nabiera tempa. Ta roślinka jest obiektem badań wielu naukowców z różnych stron świata. A oto garść informacji na temat tego, jak możemy wykorzystać aloes dla zdrowia :-)

Aloes jako zdrowy napój

Najpopularniejszą formą spożycia aloesu jest sok, miąższ lub… całe listki, które można poprzeżuwać.
Sok jest bogaty w witaminy i minerały, w jego składzie znajdziemy m.in.: witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, w tym B12 rzadko spotykaną w roślinach. Oprócz tego aloes wzmocni organizm takimi mikroelementami jak wapń, sód, potas, magnez, żelazo, chrom, cynk, selen, mangan, miedź.
W aloesie znajdują się również istotne dla organizmu aminokwasy i kwasy tłuszczowe.
Tak bogaty zestaw dobroczynnych składników sprawia, że aloes wielozadaniową rośliną pomocną przy wielu różnych chorobach i dolegliwościach.

Aloes – właściwości i zastosowanie

To „cudeńko” znalazło zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, są z niego produkowane leki na problemy skórne, jest składnikiem suplementów diety.
Jego właściwości są naprawdę niezwykłe:
  • Zwiększa odporność organizmu.
  • Jest pomocny w stanach wyczerpania i niepokoju.
  • Wspomaga oczyszczanie organizmu.
  • Alkalizuje organizm.
  • Pomaga zmniejszyć stany zapalne.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Poprawia trawienie.
  • Leczy oparzenia i skaleczenia.
  • Zabezpiecza przed oparzeniem słonecznym.
  • Wspomaga leczenie łuszczycy.
  • Zmniejsza przebarwienia skórne.
  • Działa ściągająco, łagodząco, hamuje ból i powstawanie blizn.
  • Zmiękcza i nawilża skórę.
  • Pomaga złagodzić dolegliwości związane z artretyzmem.
W produkty z aloesu warto inwestować – czy to będzie kosmetyk, sok, miąższ czy też krem – na pewno nasze zdrowie na tym zyska :-) Garść ciekawych produktów znajduje się pod tym linkiem.

Aloes dla zwierząt domowych

Aloes może nieść ulgę nawet domowym pupilom. Dodając aloes do pożywienia psów cierpiących na artretyzm lub problemy trawienne uzyskamy znaczną poprawę.
Aloes będzie bardzo pomocny również przy odparzeniach, leczeniu ran i infekcji.

Środki ostrożności

Mimo wielu dobroczynnych właściwości, chorzy na cukrzycę powinni zachować ostrożność pijąc aloes lub jego miąższ. W przypadku niektórych diabetyków aloes poprawił wydolność trzustki w produkcji insuliny. Jest to oczywiście dobra wiadomość dla chorych, lecz  zanim dodasz aloes do swojej diety, skonsultuj się z lekarzem i kontroluj poziom cukru.

http://www.samouzdrawianie.pl/aloes-cudowna-roslina-o-wielu-wlasciwosciach/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz