Podobnie jak korzeń chrzanu, również jego liście wykazują imponują wartości odżywcze.
Choć
jego łacińska nazwa oznacza roślinę rosnącą blisko morza, to dziki
chrzan możemy spotkać w całej Polsce, m.in. na nieużytkach, torowiskach
czy w przydrożnych rowach. Jest także powszechnie uprawiany, przede
wszystkim dla zgrubiałego korzenia o intensywnym, ostrym smaku oraz
aromacie. Po utarciu stanowi pyszny dodatek do potraw, zwłaszcza mięs,
wykorzystuje się go także podczas wyrobu rozmaitych sosów, musztard i
majonezów.
Liście
chrzanu są zwykle traktowane jak niepotrzebny chwast. Przed wiekami
cieszyły się jednak znacznie większym szacunkiem. Już w średniowieczu
ceniono je za właściwości lecznicze i wykorzystywano m.in. do okładów
łagodzących bóle reumatyczne. O walorach chrzanowych liści wspominała
św. Hildegarda z Bingen, znana mistyczka i uzdrowicielka.
Ze
względu na ich właściwości bakterio- i grzybobójcze nasi przodkowie
chętnie zabezpieczali żywność przed zepsuciem zawijając w liście chrzanu
wędliny czy masło. Wypiekano na nich również chleb, który dzięki temu
nabierał aromatu i dłużej zachowywał świeżość. Chrzanowymi liśćmi
wzbogacano marynaty oraz rozmaite zupy i polewki. Wykorzystywano je
także jako… ochronę przed słońcem podczas prac w polu.
A tu jeszcze jeden artykuł o liściach chrzanu ;)Liście chrzanu – wartości odżywcze
Podobnie
jak korzeń chrzanu, również jego liście wykazują imponują wartości
odżywcze. Są skarbnicą witamin z grupy B (łagodzą napięcie nerwowe,
pozytywnie wpływają na nastrój, poprawiają sprawność intelektualną), a
także kwasu askorbinowego, który wzmacnia odporność organizmu, ale
również chroni przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników,
przyspieszających procesy starzenia oraz rozwój nowotworów czy chorób
układu krążenia.
Chrzanowe
liście to bardzo wartościowy produkt spożywczy. Jak wykorzystać je w
kuchni? Choćby dokładając do marynowanych ogórków, którym nadadzą
aromatu i jędrności, a także przedłużą trwałość.
Jeśli pieczemy w domu chleb lub planujemy zacząć to robić, warto sięgnąć do tradycyjnych metod naszych przodków i wyłożyć formę wcześniej umytymi i wysuszonymi liśćmi chrzanu. Wzbogacą smak pieczywa oraz zapewnią mu pożądaną wilgotność.
Za
ostry smak chrzanowych liści odpowiada synigryna – glikozyd o silnych
właściwościach antybiotycznych, grzybo- i bakteriobójczych, działający
także rozgrzewająco, odkażająco i wykrztuśnie. Wspomaga układ trawienny,
poprawia przemianę materii oraz pracę pęcherzyka żółciowego.
Liście
chrzanu kryją solidną dawkę minerałów, m.in. potasu, wapnia i magnezu.
Są bogatym źródłem siarki odgrywającej ważną rolę w procesach
metabolicznych, regulującej poziom cukru we krwi, pomagającej usuwać
toksyny, pozytywnie działającej na układ pokarmowy oraz wzrok (chroni
oczy przed zaćmą) oraz niezbędnej do utrzymania dobrej kondycji skóry,
włosów i paznokci.
Liście chrzanu w kuchni
Jeśli pieczemy w domu chleb lub planujemy zacząć to robić, warto sięgnąć do tradycyjnych metod naszych przodków i wyłożyć formę wcześniej umytymi i wysuszonymi liśćmi chrzanu. Wzbogacą smak pieczywa oraz zapewnią mu pożądaną wilgotność.
Chrzanowe
liście z powodzeniem zastąpią kapustę w gołąbkach. Przed nałożeniem
farszu należy odciąć zgrubiałą łodygę, a następnie sparzyć liście przez
30 sekund we wrzącej wodzie i pozostawić na chwilę do odcieknięcia.
Z
liści chrzanu przygotujemy ciekawą alternatywę dla klasycznego
bazyliowego pesto – kilka łyżek zblanszowanych i posiekanych liści
miksujemy na gładką masę z 2-3 ząbkami czosnku, posiekanymi orzeszkami
piniowymi, startym parmezanem i oliwą z oliwek.
Liście
chrzanu świetnie sprawdzają się również w rozmaitych sałatkach, np. z
fetą, czerwoną papryką, ogórkiem, oliwkami oraz sosem z oliwy, musztardy
i octu balsamicznego. Można je udusić na maśle, a następnie zaserwować
jako dodatek do mięs czy placków. W chrzanowe liście warto zawinąć rybę
przed grillowaniem.
Z
liści chrzanu przyrządzimy także pyszne smarowidło do pieczywa.
Wystarczy je umyć, osuszyć, a następnie drobno posiekać lub zmiksować,
po czym utrzeć z miękkim masłem i doprawić solą.
https://kuchnia.wp.pl/liscie-chrzanu-dlaczego-powinny-zagoscic-w-naszej-kuchni-6534059853990656a?fbclid=IwAR0MHltum9STkT477o17XKmso4-lhEoDgU4rxXBJL-1T7vbVdaCtb7kTIPU
https://kuchnia.wp.pl/liscie-chrzanu-dlaczego-powinny-zagoscic-w-naszej-kuchni-6534059853990656a?fbclid=IwAR0MHltum9STkT477o17XKmso4-lhEoDgU4rxXBJL-1T7vbVdaCtb7kTIPU
https://smakdnia.pl/liscie-chrzanu-sa-jedyna-roslina-ktora-potrafi-wyciagac-sol-przez-pory-skory/?fbclid=IwAR0tveruQmRrGutmv2oM7pjI_vlTVSElhvsfDtekPqUCwxJEu_RDhwneEyk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz