poniedziałek, 23 grudnia 2019

Barszcz czerwony wigilijny na pieczonych burakach- przepis o. Grande

Barszcz czerwony jest jednym z głównych dań uroczystej kolacji wigilijnej.
Według tradycji jego obecność na wigilijnym stole przynosi długowieczność i urodę.
Na wigilię serwujemy postny barszcz czysty. Pyszny, zdrowy pięknie się prezentuje na stole przykrytym białym obrusem.
Najczęściej barszcz przygotowujemy na zakwasie.. Ojciec Grande z zakonu Bonifratrów polecał prosty w wykonaniu przepis, który nie może się nie udać.  Na burakach pieczonych nie na zakwasie. Jak twierdził zakonnik buraki nastawione na kwaszenie z użyciem razowego chleba często pokrywają się pleśnią i tylko wytrawna gospodyni przyrządzi je fachowo.
Wigilijny barszcz czerwony przepis  o.Grande
  • Dzień, dwa przed wigilią szorujemy kilka średniej wielkości czerwonych buraków
  • Nie obrane buraki układamy na blasze
  • Wstawiamy do piekarnika razem z kubkiem wody by trochę parowało
  • Pieczemy około pół godziny w temperaturze 250℃
  • Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki
Barszcz czerwony wigilijny - łatwy przepis ojca Grande

  • przed kolacją wigilijną buraki obieramy ze skórki,
  • ścieramy na tarce,
  • zalewamy przegotowaną wodą,
  • dodajemy 1-2 ząbki czosnku utarte z solą,
  • po podgotowaniu doprawiamy do smaku
  • szczyptą kwasku cytrynowego, cukru i łyżką oleju
  • posypujemy zieleniną
Podajemy z uszkami, pierogami lub fasolą jasiem.
Uszka do barszczu
Robimy z ciasta pierogowego – zagniatamy mąkę z gorącą wodą.
Nadziewamy gotowanymi, przepuszczonymi przez maszynkę do mięsa grzybami z dodatkiem cebuli.
Wybitnie smacznym dodatkiem do barszczu jest kulebiak litewskiego pochodzenia. Przygotowany z ciasta drożdżowego, nadziewanego farszem z kapusty lub kapusty z grzybami. Są to po prostu duże pieczone pierogi.
Smacznego!
Referencje:
Receptura pochodzi z książki Ojca Grande przepisy na zdrowe życie, Marzena i Tadeusz Woźniakowie, wydawnictwo Dziennik Bałtycki

https://sekrety-zdrowia.org/barszcz-czerwony-wigilijny-ojca-grande/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz