poniedziałek, 29 lipca 2019

Napij się wody z miedzianego naczynia.

Miedziane naczynia: garnki, dzbanki, kubki, rondelki, patelnie niegdyś były wyposażeniem każdej kuchni. Wyszorowane, zawieszone nad piecem, pod sufitem odbijały światło święcąc niczym słońce .

Do dziś w miedzianych dzbankach podaję się wodę w indyjskich restauracjach.
Okazuje się, że nasi przodkowie żyjący w niezbyt czystych warunkach mieli „nosa”.  Badania pokazują, że  naczynia miedziane zabija drobnoustroje powodujące biegunkę [1] i mogą służyć za rozwiązania mikrobiologicznego oczyszczania wody pitnej.  Miedziane powierzchnie na oddziałach OIOM, według badań klinicznych [2] zabijają aż 97% bakterii powodujących zakażenia szpitalne i przyczyniających się do śmierci pacjentów. Ale nie tylko.
Miedź niezbędna
Np.  woda z miedzianego naczynia absorbuje jony miedzi – pierwiastka śladowego niezbędnego w wielu procesach zachodzących w organizmie.  Niestety w naszej diecie powszechne są nie tylko niedobory niektórych witamin. Występują braki  mikroelementów w tym miedzi.miedziane naczynia kuchnia


Według medycyny ajurwedyjskiej również woda odstała w naczyniu miedzianym tak zwana „tamara jal” ma moc równoważenia trzech doszy (Vata, Pitta i Kapha).
Ponadto miedź jest niezbędna ponieważ:
  • Ma właściwości pobudzające perystaltykę jelit, reguluje pracę układu pokarmowego,
  • Zabija szkodliwe bakterie
  • Redukuje stany zapalne, dzięki czemu jest doskonałym lekarstwem na wrzody, niestrawność i zakażenia
  • Jest niezbędna w procesach krwiotwórczych
Według ajurwedy przy problemach trawiennych dobrze jest wypić wcześnie  rano szklankę wody, która stała przez noc w miedzianym naczyniu.

Napij się wody z miedzianego naczynia
Korzyści z picia wody z miedzianego naczynia
Reguluje funkcjonowanie wątroby i nerek
Oczyszcza je i pomaga w lepszym wchłanianiu składników odżywczych z pożywienia.
Przyspiesza leczenie ran
miedź doskonale leczy wszelkie zranienia i skaleczenia.  Mimo, że organizm potrzebuje jej w śladowych ilościach to jest wręcz niezbędna w wielu procesach zachodzących w organizmie.
Spowalnia starzenie
zarówno na poziomie komórkowym jak i zwalczając wolne rodniki.  Bez miedzi nie ma możliwości tworzenia się nowych komórek i zastępowania nowymi tych umierających.
Działa wspomagająco na układ sercowo-naczyniowy.
Według wielu badań miedź  pomaga w regulacji ciśnienia krwi, częstotliwości akcji serca czyli pulsu i obniża trójglicerydy. Pomaga również zapobiegać gromadzeniu się blaszek i blokowaniu naczyń krwionośnych
Stymuluje mózg i układ nerwowy
Mózg działa na zasadzie impulsów nadawczych ( zleceń) poprzez synapsy od jednych do innych neuronów. Neurony pokryte są powłoką zwaną otoczka mielinową, która działa jak pewnego rodzaju czynnik izolujący – bez miedzi i innych i innych pierwiastków nie ma przewodnictwa – mózg powoli i systematycznie zamiera jeśli nie ma minimalnej ilości odpowiednich składników.
Jak często lekarz przy chorobach neurologicznych np. chorobie Alzheimera pyta pacjenta o dietę lub zleca szczegółowe biochemiczne badania osocza na poziomie mikro i makroelementów?

Reguluje funkcje tarczycy
Eksperci twierdzą, że wspólna będą cechą osób z chorobami tarczycy – zarówno niedoczynność i nadczynność jest  niski poziom miedzi w organizmie. [3]  Miedź jest jednym z najważniejszych pierwiastków śladowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Stany zapalne stawów
Miedź ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne, łagodzi  dolegliwości bólowe spowodowane stanami zapalnymi, również w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. Uczestniczy w budowie i odnowie białek podporowych kości i ścięgien (synteza kolagenu i elastyny).
Produkcja melaniny
Tyrozynaza jest metalo-enzymem uczestniczącym w wielu etapach powstawiania melaniny (pigment odpowiedzialny za kolor włosów, skóry i oczu)  Jednym z bezpośrednich czynników aktywujących tyrozynazę są jony miedzi. A więc jednym z objawów niedoboru miedzi może być siwienie i skazy na skórze.
Niedokrwistość
Miedź zwiększa przyswajanie żelaza i uczestniczy w syntezie hemoglobiny, dzięki czemu zapobiega niedokrwistości.
Woda tamara jal
Do przygotowania wody tamara jal potrzebne jest naczynie z czystej miedzi bez domieszek innych metali. Najlepiej pękate.
Wieczorem do opłukanego naczynia wlewamy wodę, przykrywamy szklanym spodeczkiem.
Po 8 godzinach woda jest gotowa.
Pijemy  nie więcej niż 2-3 kubki dziennie, nie przechowujemy w lodówce.
Nie myjemy naczynia płynami do mycia naczyń. Jeśli zaczyna zbierać się śniedź w środku, wcieramy 1/2 cytryny po 10-15 minutach spłukujemy wodą. Można do czyszczenia zastosować sodę oczyszczoną.


 https://sekrety-zdrowia.org/napij-sie-wody-miedzianego-naczynia/?fbclid=IwAR2_-03yheIdoIt-KGrA9ti59PBbe2Se4-6XqwjuDehWo0m2JEUThbpcXlw


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz