Grubosz, zwany również drzewkiem szczęścia, znajdziemy praktycznie w
każdym domu. Niektórych przyciąga jej wygląd, podczas gdy inni uważają,
że jest w stanie przyciągnąć pieniądze do domu. Lecz nie każdy wie, że
grubosz posiada właściwości lecznicze, które pomogą pozbyć się wielu
chorób. Roślina ta ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i
przeciwbakteryjne. Czytając nasz artykuł dowiesz się w jakich chorobach
grubosz może ci pomóc.
Skaleczenia i rany.
Sok tej rośliny leczy rany i skaleczenia, rozpuszcza też ropnie. Z kilku
liści zrób papkę, nałóż ją na dotknięty obszar skóry i zabezpiecz
bandażem. Zmieniaj opatrunek co 2-3 godzin.
Opryszczka.
Jej sok wyleczy również z opryszczki. Wystarczy odrobinę soku nanośić na opryszczkę co 30 minut.
Ból gardła.
Z bólem gardła i migdałków można się rozprawić z pomocą grubosza. Weź
dziesięć liści grubosza i wyciśnij z nich sok. Następnie wymieszaj sok z
200ml ciepłej wody. Powstałą miksturą płucz gardło co 3-4 godziny.
Wrzody żołądka.
Wrzody żołądka i dwunastnicy także można leczyć drzewkiem szczęścia. W
celu wyeliminowania tej choroby, trzeba zjeść rano na godzinę przed
posiłkiem dwa liście grubosza, żując je powoli.
Zapalenie stawów.
Liście grubosza pomogą poradzić sobie z zapaleniem stawów. Gotujemy 15
liści grubosza, z których następnie wyciskamy sok. Sok ten należy
wsmarować w bolące stawy przed snem.
Ugryzienia owadów.
Sok ten również doskonale łagodzi swędzenie i podrażnienie po ukąszeniu
owadów. Miejsce ukąszenia należy smarować do 6 razy dziennie.
Żylaki.
Tym, którzy cierpią z powodu żylaków, grubosz również może przynieść
pomoc. Dwadzieścia liści grubosza umyj i zmiel w maszynce do mięsa.
Otrzymaną mieszaninę umieść w szklanej butelce i zalej 250g wódki.
Odstaw w ciemne miejsce na 10 dni, a następnie przecedź. Każdej nocy,
przed snem wetrzyj miksturę w miejsca żylaków, aż do całkowitego
wchłonięcia mieszanki. Miksturę powinno stosować się trzy razy w roku
przez miesiąc.
Choroby nerek.
W chorobach zapalnych nerek, bardzo skuteczny jest napar z liści
grubosza. Potrzebne ci będzie 5 liści oraz 200ml gorącej wody. Zalej
liście wodą i zostaw do zaparzenia na godzinę. Następnie przecedź i
bierz jedną łyżkę naparu na 15 minut przed posiłkiem trzy razy dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz