Według tradycji jego obecność na wigilijnym stole przynosi długowieczność i urodę.
Na wigilię serwujemy postny barszcz czysty. Pyszny, zdrowy pięknie się prezentuje na stole przykrytym białym obrusem.
Najczęściej barszcz przygotowujemy na zakwasie.. Ojciec Grande z zakonu Bonifratrów polecał prosty w wykonaniu przepis, który nie może się nie udać. Na burakach pieczonych nie na zakwasie. Jak twierdził zakonnik buraki nastawione na kwaszenie z użyciem razowego chleba często pokrywają się pleśnią i tylko wytrawna gospodyni przyrządzi je fachowo.
Wigilijny barszcz czerwony przepis o.Grande
- Dzień, dwa przed wigilią szorujemy kilka średniej wielkości czerwonych buraków
- Nie obrane buraki układamy na blasze
- Wstawiamy do piekarnika razem z kubkiem wody by trochę parowało
- Pieczemy około pół godziny w temperaturze 250℃
- Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki
- przed kolacją wigilijną buraki obieramy ze skórki,
- ścieramy na tarce,
- zalewamy przegotowaną wodą,
- dodajemy 1-2 ząbki czosnku utarte z solą,
- po podgotowaniu doprawiamy do smaku
- szczyptą kwasku cytrynowego, cukru i łyżką oleju
- posypujemy zieleniną
Uszka do barszczu
Robimy z ciasta pierogowego – zagniatamy mąkę z gorącą wodą.Nadziewamy gotowanymi, przepuszczonymi przez maszynkę do mięsa grzybami z dodatkiem cebuli.
Wybitnie smacznym dodatkiem do barszczu jest kulebiak litewskiego pochodzenia. Przygotowany z ciasta drożdżowego, nadziewanego farszem z kapusty lub kapusty z grzybami. Są to po prostu duże pieczone pierogi.
Smacznego!
Referencje:
Receptura pochodzi z książki Ojca Grande przepisy na zdrowe życie, Marzena i Tadeusz Woźniakowie, wydawnictwo Dziennik Bałtycki
https://sekrety-zdrowia.org/barszcz-czerwony-wigilijny-ojca-grande/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz