7 powodów, dla których warto jeść kalarepkę.
Kalarepka jest źródłem niemal wszystkich potrzebnych witamin i
pierwiastków mineralnych, a także dbającej o oczy luteiny. Zawiera też
cenne izotiocyjaniany i indole – substancje, które chronią organizm
przed rozwojem nowotworów.
Uwaga! W kuchni najczęściej wykorzystywane są zielone lub fioletowe główki kalarepy. Mało kto jednak wie, ze najwięcej witamin i minerałów dostarczają jedzone na surowo listki i łodyżki tego warzywa.
Sok z kalarepki stymulujący wątrobę.
Wyszoruj starannie i obierz 2
kalarepki. Wyciśnij sok, dodając świeże listki warzywa. Pij 3-4 razy dziennie po 5 łyżek soku przy problemach z
wątrobą i pęcherzykiem żółciowym.
1. Kalarepka dba o oczy.
Zawiera barwnik zwany luteiną. W największej ilości gromadzi się on w
plamce żółtej oka, która odpowiada za prawidłowy proces widzenia.
Luteina w naturalny sposób chroni też oczy przed szkodliwym
promieniowaniem UVA i UVB.
2. Kalarepka oczyszcza organizm.
Jej jadalne liście są bogatym źródłem chlorofilu – związku, który ma właściwości detoksykacyjne. Wspiera on pracę
wątroby w procesie usuwania toksyn z organizmu, a także reguluję perystaltykę jelit, hamuje stany zapalne i przyspiesza gojenie ran.
3. Kalarepka zapobiega nowotworom.
Badania opublikowane przez naukowców wykazują, że
kalarepka
zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, a nawet pomaga pokonać
chorobę. Za powstrzymanie rozwoju tego i innych nowotworów odpowiadają
związki siarkowe, które rozkładają się na izotiocyjaniany i indole.
4. Kalarepka chroni przed wrzodami żołądka.
Te same izotiocyjaniany i indole działają bakteriobójczo i
grzybobójczo. Mogą zwalczyć m.in. bakterię H. pylori. To właśnie ona, w
większości przypadków, odpowiada za rozwój wrzodów żołądka i
dwunastnicy.
5. Kalarepka działa krwiotwórczo
Jej liście to bogate źródło żelaza oraz wapnia. Surówkę z ich
dodatkiem poleca się przy anemii, po wyczerpującej chorobie lub przed
operacją.
6. Kalarepka wspomaga układ nerwowy.
Bogata w witaminy z grupy B
kalarepka, to naturalny lek uspokajający, poprawiający nastrój oraz podnoszący sprawność fizyczną i umysłową.
Kalarepka sprzyja odchudzaniu.
Jest małokaloryczna (27 kcal/100 g) i zawiera dużo błonnika. Możesz ją chrupać zamiast niezdrowych chipsów.
Jeśli w Twojej głowie tli się idea doskonałego zdrowia – wolności od chorób, bólu i zmęczenia . . .
Jeśli zamiast kosztownych terapii wolisz naturalne metody – zwykle tanie, często darmowe, przy tym bezpieczne . . .
Jeśli od lat dbasz o zdrowie, a wciąż masz odczucie, że tylko drepczesz w miejscu . . .
Kliknij i sprawdź»
https://ostropestplamistyblog.wordpress.com/2017/06/05/kalarepka-pomaga-na-watrobe-i-nie-tylko/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz