- Babciu, boję się.
- Wiem, kochanie.
- Nie chcę się bać.
- Jaką?
- Zrób to, co w zwykły dzień. Pogłaszcz psa, podlej cebulki i spójrz w niebo. A na koniec zjedz racuchy.
- Tak po prostu?
- Tak po prostu. Nie karm lęku. Nakarm siebie. Nie lękiem. Nakarm siebie Życiem.
*********************************************
"Ze wszystkich kłamców na świecie, najgorszymi bywają nasze własne lęki."
Rudyard Kipling
RACUCHY
Potrzebujesz ciepłych składników. To ważne.
Racuchy, oponki i inne słodko pachnące ciasta tak jak nasze serce lubią ciepło.
Racuchy, oponki i inne słodko pachnące ciasta tak jak nasze serce lubią ciepło.
Rożek sera białego (250 g)
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
Małe opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki śmietany kwaśnej śmietany
1,5 szklanki mąki /250 g
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia - dużo! Oponki lubią pływać:)
cukier puder do posypania
Użyj dłoni - to jest kluczowe w tworzeniu racuchów.
Połącz w misce wszystkie składniki, najpierw mokre, potem dosyp suche i wyrabiaj szybko elastyczne ciasto. Być może będzie się kleić, ale nie przesadzaj z dosypywaniem mąki - 3-4 łyżki będzie wystarczająco.
Wyjmij stolnicę, wywałkuj ciasto na grubość Wycinaj kółka za pomocą szklanki, a następnie w środku rób kółka np małym kieliszkiem do wódki.
Olej wlej do garnka na wysokość około 5 cm. Olej rozgrzej do wysokiej temperatury. Smaż oponki z dwóch stron.
Zapach obłędny.
Smak uspokajający.
Nastrój jak balsam dla serca.
Gotowe oponki posyp cukrem pudrem.
Poczęstuj sąsiada lub sąsiadkę, nie bądź taka! Taki!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz