1. Napar z liści brzozy.
2 łyżki stołowe. łyżki nalegają w 400 ml przegotowanej wody schłodzonej do 40-50 ° C przez 4-5 h. Napar jest odsączany, liście wyciskane, ponownie zalewane wodą, zaparzane przez 6 godzin, filtrowane i łączone z pierwszym naparem. Weź 1/4 szklanki 3-4 razy dziennie na zapalenie żołądka, wrzód żołądka.
2. Odwar z liści brzozy.
1-2 łyżki. łyżki
liści gotuje się w 400 ml wody przez 15-20 minut. na małym ogniu, a
następnie dodaj 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej. Weź 1/2 szklanki 3 razy
dziennie w przypadku chorób wątroby i przewodu pokarmowego.
3. Sok z liści brzozy (zebrany w pierwszej połowie lata).
Weź
1-2 łyżki. łyżki z miodem 3 razy dziennie z posiłkami przy chorobach
wątroby (na zapalenie wątroby 100-200 ml z łyżką miodu).
4. Napój witaminowy z liści brzozy.
100
g dobrze umytych i pokruszonych młodych liści wlewa się do 500 ml
gorącej wody, podaje przez 3-4 godziny, filtruje przez 2 warstwy gazy,
dodaje do smaku sól, cukier, kwas cytrynowy i wypija 200 ml 2-3 razy
dziennie przed posiłkami.
5. Olejek eteryczny z brzozy.
- Olejek z brzozy ma właściwości przeciwbólowe, antyseptyczne, dezynfekujące, przeciwgorączkowe i ściągające.
- Jest dodawany do popularnej maści Wiszniewskiego.
-
Olejek z brzozy jest cenny dla skóry dotkniętej zapaleniem skóry,
łuszczycą czy egzemą, przeznaczony jest również dla skóry zmęczonej,
szarej. szczególnie nadaje się do usuwania cellulitu.
- Olejek brzozowy można łączyć z olejkami eterycznymi z lawendy, goździków, geranium, tymianku, kardamonu lub bergamotki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz