niedziela, 25 sierpnia 2019

Przepis na domowy pyszny zakwas z burak贸w 馃嵎


Potrzebujesz:
Du偶y s艂贸j lub kamionk臋
OK 1,5-2 kg eko burak贸w 馃崋, lub tych ze sprawdzonego 藕r贸d艂a, to najwa偶niejszy sk艂adnik zakwasu, nie id藕 na 艂atwizn臋, ani tanizn臋, zdob膮d藕 dobre buraki 馃挭
Zdrowej wody, mo偶e by膰 mineralna niegazowana lub przefiltrowana 馃挧
8 - 10 du偶ych z膮bk贸w czosnku lub wi臋cej mniejszych
8 - 10 kulek ziela angielskiego
8 - 10 li艣ci laurowych
Je艣li lubisz mo偶e doda膰 8—10 gwiazdek anyzu lub 艣wie偶y pokrojony imbir, lub cytryne 馃崑, lub co lubisz 馃槈
S贸l niemielona klodawska

Najpierw woda, na ka偶dy litr wody wsyp niepe艂n膮 艂y偶k臋 soli, je艣li nie masz cierpliwo艣ci do jej rozpuszczenia, mo偶esz troszk臋 podgrza膰 wod臋 aby s贸l si臋 szybciej rozpusci艂a, tylko prosz臋 nie gotuj tej wody, lepiej 偶eby zosta艂a "偶ywa"
Na dno naczynia wsyp ziele i li艣cie laurowe, pokr贸j buraczki w plastry ok 0.5 - 1 cm i pouk艂adaj poziomo w naczyniu, pomi臋dzy warstwy wk艂adaj czosnek i ulubione dodatki.
Na koniec przycisnij wszystko talerzykiem i po艂贸偶 co艣 ci臋偶kiego (chodzi o to by nic nie wp艂yn臋艂o) zalej wod膮, je艣li chcesz mie膰 g臋sty zakwas, wlej tyle wody aby by艂o jej ok 1 cm nad buraki, je艣li delikatniejszy wi臋cej. Zamnknij s艂贸j i przykryj 艣ciereczk膮, je艣li nie masz zamkni臋cia 艣ciereczka wystarczy.
Odstaw zakwas w "spokojne", najlepiej ciemne miejsce, od drugiej doby mieszaj pian臋, kt贸ra si臋 pojawia, nie wyrzucaj jej!!! 馃檹 To 偶ywe i zdrowe bakterie. Wyrzucaj tylko to co wp艂ynie na wierzch czyli buraczka, ziele lub li艣膰.
Kiedy zakwas jest gotowy? Wtedy kiedy zniknie piana, dlatego musisz zagl膮da膰 do zakwasu codziennie od 3 dnia i obserwowa膰 . Zlej w szklane naczynia i pozostaw w temperaturze 5—15 stopni.
No i oczywi艣cie pij na zdrowie. 馃槏 馃挭
Je艣li masz jakie艣 dodatkowe pytania, pytaj 馃挌 ch臋tnie odpowiemy

https://www.vegeshot.pl/zakwasy

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz