środa, 25 czerwca 2014

ALOES I JEGO WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE.


Aloes to roślina z rodziny sukulentów o grubych mięsistych liściach z ząbkowanymi brzegami. Pochodzi z Afryki (głównie z Madagaskaru), ale ze względu na swe cenne właściwości jest hodowana na całym świecie.
Aloes, ten cudowny kaktus, znany jest od wieków i stosowany w różnych dolegliwościach - od wyglądu skóry zaczynając, a kończąc na bólach brzucha. Cud kaktus pełen cennych składników
Magiczne lecznicze działanie na wiele dolegliwości aloes zawdzięcza obecności alantoiny w jego liściach. Oprócz tego roślina ta zawiera także antyoksydanty w postaci witamin z grupy B, witamin C i E a także beta karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Te wszystkie składniki odżywcze są niezastąpione dla zdrowego i świeżego wyglądu naszej skóry. Ale nie tylko...W mięsistych liściach aloesu kryją się też potas, wapń, magnez, żelazo, chrom
ALOES W LECZNICTWIE
Na odporność
Aloes pobudza do działania cały organizm. Potwierdzono to naukowo. Okazało się, że wspomaga on układ odpornościowy, pomaga ustabilizować we krwi poziom cukru, czy dostarcza organizmowi dobrego cholesterolu.
Na ból brzucha
Hydroksyantrazwiązki znajdujące się w aloesie działają lekko przeczyszczająco, zmniejszają podrażnienie śluzówki przełyku i wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu łagodzą stany zapalne układu pokarmowego, m.in. niestrawność, w nieżycie żołądka i jelit, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, wrzodach żołądka i dwunastnicy (także z tendencją przejścia w stan rakowy),
Na skaleczenia i oparzenia
Aloes zawiera działającą przeciwzapalnie aloektynę oraz przeciwbólową i przeciwobrzękową bradykinazę. Poza tym poprawia ukrwienie, dzięki czemu uszkodzona tkanka szybciej się regeneruje, bo jest lepiej odżywiana. I jeszcze jedna ważna właściwość - okłady z miąższu aloesu zabijają chorobotwórcze bakterie, wirusy i grzyby. Nie bez przyczyny więc aloes nazywany jest zabójcą mikrobów!
W okulistyce
w postaci injekcji i przemywań w chorobie oczu, m.in. w zapaleniu rogówki i zapaleniu spojówek, zmętnieniu rogówki, stanach po przeszczepieniu rogówki, zmianach zwyrodnieniowych.
Inne:
W kurczach mięśni, nerwobólach, bólach stawów na tle reumatycznym, dychawicy oskrzelowej. Można stosować także świeży sok i miąższ liści bezpośrednio na rany, oparzenia, owrzodzenia, pęknięcia skóry, wysypki, odleżyny, świąd, miejsca ukąszeń (pomoże złagodzić świąd i usunąć obrzęki po ukąszeniach owadów), jest skuteczny w leczeniu stłuczeń, siniaków, wyprysków.
Dla urody
Aloes nie tylko leczy, ale i upiększa. Zawiera bowiem enzymy, które przyspieszają regenerację skóry. Aloes pomaga utrzymać na skórze lekko kwaśny odczyn, przez co jest ona odporniejsza na różnego rodzaju wypryski i podrażnienia. Ta roślina (stosowana także w gabinetach kosmetycznych) doskonale regeneruje i działa przeciw starzeniu się skóry. A ponieważ jest bardzo łagodna, nie ma żadnych ograniczeń wiekowych, co do stosowania kosmetyków opartych na jej bazie. Sokiem z jego liści możesz przecierać twarz, jeśli masz bardzo suchą skórę - szybko przyniesie ulgę. Sok z aloesu wcierany w zmarszczki potrafi je złagodzić i nieco wygładzić
Jesteś w ciąży lub karmisz piersią? Zrezygnuj z aloesu! Zawarte w nim hydroksyantrazwiązki zwiększają przekrwienie okrężnicy oraz miednicy małej, to może wywołać skurcze macicy i spowodować poronienie lub przyspieszyć poród. Natomiast, gdy przenikną do kobiecego pokarmu, mogą wywołać biegunkę u niemowlęcia.
Ponieważ aloes działa na cały organizm i ma właściwości immunostymulujące oraz ogólnie wzmacniające, warto co pewien czas przeprowadzać kurację aloesową.
WINO ALOESOWE:
Ma zastosowanie w immunoterapii - wzmaga odporność, podnosi witalność, pobudza procesy fizjologiczne. Wpływa korzystnie na błony śluzowe i skórę. Działa przeciwzapalnie, polecane w rekonwalescencji, po zabiegach chirurgicznych oraz długotrwałych chorobach, w stanach wyczerpania organizmu, nawracających infekcjach dróg oddechowych, po przebytych stanach zapalnych spojówek, rogówki i tęczówki, w krótkowzroczności, zmętnieniu ciałka szklistego, w zapaleniu jamy ustnej, w leczeniu przewlekłych schorzeń skórnych .
Do poniższych przepisów będzie potrzebny sok lub miąższ biostymulowanego aloesu. Biostymulacja, to nic innego jak umieszczenie liści aloesu w skrajnie nieprzyjaznych dla niego warunkach na jakiś czas. Jako pierwszy biostymulację aloesu zastosował znany rosyjski naukowiec - Władimir Fiłatow. W licznych badaniach Fiłatow dowiódł, że wprowadzenie do żywego organizmu aloesu biostymulowanego daje o wiele lepsze rezultaty, niż stosowanie zwykłych leków na bazie tej rośliny.
Składniki:
w równych proporcjach, np.:
• 0.5 kg miazgi z aloesu
• 0.5 kg miodu pszczelego płynnego (z domowej pasieki)
• 0.5 l wina czerwonego wytrawnego
Sposób przygotowania:
Z aloesu ponad trzyletniego, nie podlewanego co najmniej 3 dni, odciąć większe liście, umyć, osuszyć i przechować w lodówce przez 2-5 dni. Po tym czasie kroimy liście w drobne kawałki, mielimy w maszynce lub miksujemy, dodajemy do soku z aloesu miód i wino – w równych proporcjach i po starannym wymieszaniu pozostawiamy w zamkniętym naczyniu i w ciemnym miejscu na 3-5 dni. Otrzymane wino cedzimy przez gęste sitko, rozlewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.
Dawkowanie:
W pierwszym tygodniu pijemy 3 razy dziennie po 1 łyżeczce do herbaty, w następnych 3-4 tygodniach - 3 razy dziennie po łyżce stołowej, zawsze na godzinę przed jedzeniem. Wino aloesowe pijemy przez 2-3 miesiące, po czym przerywamy kurację, by do niej powrócić po 1-2 tygodniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz