Właściwości kiszonego czosnku
Czosnek kiszony podobnie jak i czosnek surowy ma naturalne właściwości antybiotyczne.
Przyspiesza wychodzenie z infekcji, działa przeciwpasożytniczo, wywiera pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów i pracę układu sercowo-naczyniowego.
Zawiera cynk, mangan, witaminę B6, witaminę C i enzymy, które pomagają zachować zdrowie kości.
Poza tym działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, antymiażdżycowo, przeciwalergicznie oraz antynowotworowo.
Kiszony czosnek jest jednak bogatszy o bakterie fermentacji mlekowej, które z jednej strony pełnią rolę naturalnej substancji konserwującej, a z drugiej korzystnie wpływają na nasze zdrowie, odbudowując zniszczoną mikroflorę jelit.
Dzięki tym pożytecznym bakteriom probiotycznym nie tylko poprawiamy nasze trawienie, ale także wzmacniamy ochronę przed infekcjami, stymulujemy odporność i przywracamy równowagę w przewodzie pokarmowym.
Kiszony czosnek dodatkowo działa jak odtrutka, usuwając z organizmu wszelkie zanieczyszczenia i toksyny dostarczane do niego wraz z pożywieniem.
/ z art. ABC Zdrowie/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz