środa, 21 maja 2025

Łatwe sposoby na kiszenie.

🥕 KISZONA MARCHEWKA


Chrupiąca, lekko kwaśna i pełna aromatu! Idealna jako zdrowa przekąska 🧄🌿
🔸 1 szklanka wody
🔸 2/3 szklanki octu jabłkowego
🔸 1 łyżka soli
🔸 2 ząbki czosnku
🔸 1/4 łyżeczki płatków chili
🔸 5 gałązek świeżego koperku
➡️ Włóż marchewki do słoika, zalej zalewą, odstaw na kilka dni i gotowe!

🌸 KISZONE RZODKIEWKI


Różowe, kwaśne, z delikatnym pazurem — kiszone rzodkiewki to hit każdej wiosny! 💕🥄
🔸 3/4 szklanki wody
🔸 3/4 szklanki octu jabłkowego
🔸 1 łyżka soli
🔸 1 łyżka cukru
🔸 1/2 łyżeczki gorczycy
🔸 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
🔸 400 g rzodkiewek
➡️ Pokrój rzodkiewki, zalej gorącą zalewą i ciesz się smakiem po 2-3 dniach! 🌱

🍷 KISZONE BURAKI

 Naturalny probiotyk, bomba smaku i baza do zakwasu! Idealne do sałatek i na kanapki 💪💜
🔸 3 szklanki wody
🔸 1% łyżki soli (ok. 1 płaska łyżka na litr)
🔸 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
🔸 4 ząbki czosnku
🔸 4 liście laurowe
🔸 3–4 średnie buraki (pokrojone w plastry lub kostkę)
➡️ Zostaw na 5–7 dni w temperaturze pokojowej i przechowuj w lodówce!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz