Ja sama pestki dyni i s艂onecznika mam zawsze u siebie w kuchni. Dodaje je po upra偶eniu na suchej patelni do zup krem贸w a tak偶e do sa艂atek. Niedawno znalaz艂am przepis na past臋 z pestek dyni
( przepis na ko艅cu).

Pestki dyni 

maj膮 szereg cennych warto艣ci od偶ywczych, spo艣r贸d kt贸rych na szczeg贸ln膮 uwag臋 zwraca wysoka zawarto艣膰 cynku – s膮 one jednym z bogatszych 藕r贸de艂 tego pierwiastka.












Pasta z pestek dyni

1 szklanka pestek dyni
2 szklanki wody

4 艂y偶ki oliwy z oliwek

2 z膮bki czosnku

1 艂y偶eczka suszonej bazylii

1 艂y偶eczka suszonej kolendry s贸l
Zalej pestki dyni wod膮 i odstaw na minimum 6 godzin. Po tym czasie odlej nadmiar wody i zmiksuj pestki dyni z reszt膮 sk艂adnik贸w. Gdy pasta b臋dzie za sucha dolej troch臋 wody. Przechowuj w lod贸wce. Doskona艂a jako dodatek do surowych warzyw.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz