Tymianek
Tymianek to najlepsza i najskuteczniejsza roślina o dezynfekujących właściwościach. Ta cudowna roślina o wspaniałym charakterystycznym smaku i zapachu może być wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale może być bardzo pomocna w sezonie grypowym. Tymianek bardzo skutecznie rozpuszcza zalegający śluz, zabija bakterie, ponadto działa uspokajająco, rozkurczowo ma silne właściwości wykrztuśne, łagodzi suchy, duszący kaszel. Tymianek może pomóc w leczeniu bólu gardła, ma doskonałe działanie dezynfekujące, łagodzi stany zapalne jamy ustnej. Ziele tymianku można spożywać w postaci herbaty szczególnie przy chrypkach, można je stosować zewnętrznie do płukania jamy ustnej, różnych okładów i przemywań, ale także do odświeżania powietrza w pomieszczeniu. Czujesz pierwsze objawy przeziębienia lub grypy, zaparz sobie herbatkę z tymianku: Zalej jedną łyżeczkę tymianku dwiema szklankami wrzątku i zaparzaj pod przykryciem przez około 10 minut!Imbir
Imbir zwiększa odporność, wspomaga oczyszczanie organizmu, spożywanie imbiru ułatwia trawienie, działa rozkurczowo, łagodzi wzdęcia, może więc być pomocny zarówno w czasie przeziębienia czy grypy, jak również podczas kuracji oczyszczającej. Jest bogatym źródłem witamin m.in. A, C, E i B, oraz składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, magnez, potas czy żelazo, dlatego też, jeśli chcemy uzupełnić niedobory witamin w organizmie, powinniśmy włączyć go do swojej diety. Imbir ma właściwości łagodzące w przypadku mdłości i odruchów wymiotnych, posiada właściwości antybakteryjne, rozkurczowe i przeciwzapalne, działa napotnie i tłumi kaszel. Kawałek korzenia świeżego imbiru obierz, pokrój w plasterki, zalej szklanką wrzątku i pozostaw pod przykryciem na dziesięć minut! Pij z dodatkiem miodu i cytryny. Można go stosować również do inhalacji, wówczas skutecznie udrażnia drogi oddechowe i zatkany nos.Szałwia
Szałwia gorzka w smaku, ale niezwykła roślina lecznicza o wielu cennych właściwościach. Działa antybakteryjnie, ściągająco i przeciwzapalnie, pomaga przy wielu dolegliwościach m.in. stanach zapalnych w jamie ustnej, w przypadku bólu gardła czy migdałów. Szałwia rozpuszcza śluz, łagodzi kaszel, więc gdy dopadło Cię przeziębienie, zrób sobie płukanką lub herbatę z szałwii. 1 łyżeczkę suszonej szałwii zalej szklanką wrzątku i pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Pij trzy razy dziennie!http://www.magazyn-styl-zycia.com/ziola/ziola-na-przeziebienie-na-bol-gardla
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz