poniedziałek, 12 grudnia 2016

Kilka ważnych argumentów przemawiających za tym by jeść kapustę!

Kapusta należy do najzdrowszych pełnych drogocennych witamin warzyw. Oprócz tego, że doskonale oczyszcza jelita, pobudza trawienie, wzmacnia odporność organizmu, jest również  bardzo smaczna! Spójrz dlaczego nie powinno jej zabraknąć na świątecznym stole!
Kapustę można przyrządzić na wiele różnych sposobów: jest bardzo dobra, zarówno na surowo, w surówce z marchewką, kiszona, jak i gotowana, smażona lub duszona, jako danie główne lub jako świetny dodatek do wielu dań. Dowiedz się więcej na temat właściwości tego warzywa!
 

Przeciw przeziębieniu i wrzodom żołądka

Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty kiszonej: jest on bardzo skuteczny, gdy dolegają nam choroby układu oddechowego, ponieważ może przyspieszyć proces leczenia. Ma działanie przeciwzapalne, więc pomoże w leczeniu chorób zapalnych układu pokarmowego: kurację sokiem z kapusty warto skonsultować z lekarzem, ponieważ może on być skuteczny w leczeniu wrzodów żołądka i jednocześnie chroni błonę śluzową żołądka.

Poprawia trawienie, oczyszcza jelita.

Dzięki dużej zawartości błonnika kapusta pomaga regulować procesy trawienne. Dlatego też, jeśli cierpimy na zaparcia, powinniśmy włączyć kapustę do codziennej diety. To warzywo jest bez wątpienia doskonałym środkiem oczyszczającym jelita,  usuwa  nagromadzone w nich szkodliwe osady, może więc być skutecznym uzupełnieniem kuracji oczyszczającej organizm, ale u osób wrażliwych może powodować wzdęcia. W takim przypadku dobrym rozwiązaniem może być gotowanie lub duszenie kapusty z dodatkiem kminku, ale bez przykrycia. Jeśli będzie przygotowana w ten sposób, wcale nie musi wywołać nieprzyjemnych wzdęć.
Wskazówka: duszona kapusta może być świetnym dodatkiem do różnego radzaju dań mięsnych.

 Wzmacnia odporność.

Kapusta doskonale wzmacnia układ immunologiczny, a zatem oprócz tego, że  wpływa na naszą figurę, chroni nas przed różnymi chorobami. Kapusta jest wyjątkowo bogata w witaminy A i B, zawiera również fosfor, wapń, potas, sód i magnez, który wspiera nasz układ nerwowy. Jeśli więc kapusta będzie niezbędnym składnikiem Twojego świątecznego menu, przeziębienie z pewnością Cię nie dopadnie.

Lepsza niż jogurt.

Kapusta kiszona ma właściwości podobne do jogurtu naturalnego, można powiedzieć, że jest nawet bardziej skuteczna!  Kapusta to nie tylko porcja witamin, która chroni nas przed chorobami. Zawartość kwasu mlekowego w kapuście  reguluje florę bakteryjną w jelitach oraz wspomaga trawienie. Dlatego więc, jeśli dolegają nam problemy trawienne lub jesteśmy po leczeniu antybiotykami, warto oprócz używania probiotyków sięgać po kapustę, aby zapewnić naszej florze jelitowej jak najlepsze zdrowie.

http://www.magazyn-styl-zycia.com/oczyszczenie-jelit/kapusta-w-swiatecznym-menu


1 komentarz:

  1. kapusta kiszona spożywana na surowo wspomaga włosy - przestają wypadać :)

    OdpowiedzUsuń