środa, 6 lipca 2016

Morele: tajny skarb Himalajów.




W Himalajach mieszkają Buruszowie, którzy żyją niezwykle długo. Zawdzięczają to między innymi morelom. Ty też poznaj fizjologiczne właściwości moreli!
Morele są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu, a będziemy mieli wszelkie szanse, żeby choroby omijały nas dużym łukiem!

Chronią blask naszych oczu

Te bogate w beta-karoten owoce przyczyniają się do zachowania zdrowych śluzówek i dobrego wzroku, jak również opóźniają utratę wzroku w starszym wieku. Jedząc regularnie morele mamy duże szanse, żeby u okulisty zdać egzamin na szóstkę.

Wzmacniają kości

Soczyste, żółte owoce moreli obfitują w witaminę A i C, mają naprawdę wysoką zawartość fosforu i potasu, ponadto są doskonałym źródłem wapnia. Spożycie moreli pozytywnie działa na stan naszych kości, przyspiesza ich regenerację po urazach, jak również hamuje rozwój osteoporozy w starszym wieku.

Stymulują trawienie i oczyszczają organizm

Morele stymulują trawienie, mają lekko przeczyszczające działanie, mogą więc być doskonałym środkiem na zaparcia.  Poza tym te słodkie owoce przyczyniają się do uwolnienia naszego organizmu z nagromadzonych toksyn, są moczopędne i wspomagają filtrujące funkcje wątroby.

Wspomagają produkcję krwi

Regularne spożycie tych żółtych owoców ma pozytywny wpływ na produkcję krwi w organizmie: mogą nam służyć pomocą zarówno w przypadku zaburzeń krzepnięcia krwi, jak i hemofilii. Morele – za sprawą pożytecznego wpływu na normalizację produkcji krwi – przyczyniają się do zachowania zdrowia w naszym organizmie.

Wyszczuplają i wypełniają żołądek

Morele w 85% składają się z wody, mają bardzo niską zawartość tłuszczu, a więc mogą się przydać nie tylko podczas oczyszczania organizmu, ale też ułatwiają proces odchudzania . Gdy mamy ochotę coś przegryźć, śmiało sięgajmy po morele, które szybko powodują uczucie sytości, a  ich słodycz zastąpi inne, mniej zdrowe łakocie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz