Pawieł Matwiejewicz Kuriennow
był jednym z tych ludzi, którzy wierzyli, że natura ma w sobie
wszystkie odpowiedzi — trzeba tylko nauczyć się jej słuchać. Przepisy
które zbierał i spisywał przez wiele lat. Proste, a zarazem skuteczne w
działaniu. Łączą tradycyjne zioła na szereg dolegliwości.
Lekarz, zielarz i popularyzator ludowej mądrości, łączył wiedzę naukową z głębokim szacunkiem do ziół i prostych sposobów życia.
Lekarz, zielarz i popularyzator ludowej mądrości, łączył wiedzę naukową z głębokim szacunkiem do ziół i prostych sposobów życia.
Urodzony
w Rosji na początku XX wieku, przez całe życie zbierał stare przepisy,
opowieści i doświadczenia znachorów, wiejskich zielarek i lekarzy
domowych.
Nie pisał o cudach — pisał o człowieku, który szuka zdrowia w zgodzie z ziemią, a nie przeciwko niej.
Nie pisał o cudach — pisał o człowieku, który szuka zdrowia w zgodzie z ziemią, a nie przeciwko niej.
W
jego książkach nie ma magii, a jednak bije z nich magia prostoty:
zapach mięty, szelest lipowego liścia, ciepło herbaty z rumianku.
Kuriennow przypomina, że zioła to nie tylko lekarstwo, ale i sposób patrzenia na świat — z wdzięcznością, cierpliwością i miłością do życia.
Kuriennow przypomina, że zioła to nie tylko lekarstwo, ale i sposób patrzenia na świat — z wdzięcznością, cierpliwością i miłością do życia.
I. Odporność i Przeziębienia
1. Syrop z cebuli i miodu na kaszel
Składniki:
- 200 g cebuli (ok. 2 średnie sztuki)
- 150 g miodu naturalnego (ok. 7 łyżek)
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w cienkie plastry i przełóż do szklanego słoika. Zasyp miodem, dokładnie wymieszaj i przykryj.
Pozostaw na 8–10 godzin w temperaturze pokojowej, aż cebula puści sok.
Pokrój cebulę w cienkie plastry i przełóż do szklanego słoika. Zasyp miodem, dokładnie wymieszaj i przykryj.
Pozostaw na 8–10 godzin w temperaturze pokojowej, aż cebula puści sok.
Zastosowanie:
Pij po 1 łyżeczce (5 ml) co 3 godziny przy kaszlu i chrypce.
Działa wykrztuśnie i łagodzi gardło.
Pij po 1 łyżeczce (5 ml) co 3 godziny przy kaszlu i chrypce.
2. Napar z lipy i malin na gorączkę
Składniki:
- 10 g kwiatów lipy (ok. 1 łyżka)
- 10 g suszonych malin (ok. 1 łyżka)
- 250 ml wrzątku
Przygotowanie:
Zalej zioła gorącą wodą, przykryj i pozostaw do zaparzenia na 15 minut.
Przecedź i pij gorący napar.
Zalej zioła gorącą wodą, przykryj i pozostaw do zaparzenia na 15 minut.
Przecedź i pij gorący napar.
Zastosowanie:
Pić 2–3 razy dziennie przy przeziębieniu i gorączce.
Pomaga się wypocić, łagodzi dreszcze.
Pić 2–3 razy dziennie przy przeziębieniu i gorączce.
3. Herbatka z rumianku i mięty na katar i gardło
Składniki:
- 5 g rumianku (1 łyżeczka)
- 5 g mięty (1 łyżeczka)
- 250 ml wrzątku
Przygotowanie:
Zioła zalać wrzątkiem, przykryć na 10–15 minut, przecedzić.
Zioła zalać wrzątkiem, przykryć na 10–15 minut, przecedzić.
Zastosowanie:
Pić 2 razy dziennie lub stosować do inhalacji.
Oczyszcza zatoki i łagodzi podrażnienia gardła.
Pić 2 razy dziennie lub stosować do inhalacji.
4. Mikstura cytrynowo-imbirowa z miodem
Składniki:
- 100 g świeżego imbiru
- 200 g miodu
- 1 średnia cytryna (ok. 100 g)
Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie umyj, zmiel razem ze skórką. Imbir zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj wszystko z miodem i przełóż do słoika.
Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Cytrynę dokładnie umyj, zmiel razem ze skórką. Imbir zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj wszystko z miodem i przełóż do słoika.
Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Zastosowanie:
1 łyżeczka rano na czczo lub dodana do herbaty.
Wzmacnia odporność, rozgrzewa, działa przeciwwirusowo.
1 łyżeczka rano na czczo lub dodana do herbaty.
5. Mleko z czosnkiem i miodem
Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 ząbek czosnku (ok. 3 g)
- 10 g miodu (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Rozgnieć czosnek i wymieszaj z miodem. Zalej ciepłym mlekiem (nie gorącym, by nie zniszczyć miodu).
Rozgnieć czosnek i wymieszaj z miodem. Zalej ciepłym mlekiem (nie gorącym, by nie zniszczyć miodu).
Zastosowanie:
Pij 1 szklankę wieczorem.
Rozgrzewa, łagodzi kaszel i ułatwia zasypianie.
Pij 1 szklankę wieczorem.
II. Bóle Stawów i Mięśni
6. Nalewka na reumatyzm z adamowego korzenia
Składniki:
- 100 g korzenia adamowego (Tamus communis)
- 500 ml alkoholu 70%
Przygotowanie:
Pokrój korzeń na drobne kawałki i zalej alkoholem w ciemnej butelce. Odstaw na 14 dni w ciepłe, ciemne miejsce, codziennie wstrząsając.
Pokrój korzeń na drobne kawałki i zalej alkoholem w ciemnej butelce. Odstaw na 14 dni w ciepłe, ciemne miejsce, codziennie wstrząsając.
Zastosowanie:
Wcierać w bolące stawy i mięśnie 1–2 razy dziennie.
Działa rozgrzewająco i przeciwbólowo.
Wcierać w bolące stawy i mięśnie 1–2 razy dziennie.
7. Maść z żywokostu lekarskiego
Składniki:
- 50 g korzenia żywokostu
- 200 g smalcu lub oleju kokosowego
Przygotowanie:
Korzeń żywokostu posiekaj i gotuj na małym ogniu w tłuszczu przez 2 godziny. Przecedź przez gazę, przelej do słoiczka.
Korzeń żywokostu posiekaj i gotuj na małym ogniu w tłuszczu przez 2 godziny. Przecedź przez gazę, przelej do słoiczka.
Zastosowanie:
Smaruj chore miejsca 2–3 razy dziennie.
Pomaga przy bólach stawów, złamaniach, stłuczeniach.
Smaruj chore miejsca 2–3 razy dziennie.
8. Kompres z liści kapusty
Składniki:
- 2 duże liście kapusty
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Liście lekko rozbij wałkiem, posmaruj miodem, przyłóż na bolące miejsce, owiń bandażem lub szalikiem.
Liście lekko rozbij wałkiem, posmaruj miodem, przyłóż na bolące miejsce, owiń bandażem lub szalikiem.
Zastosowanie:
Trzymać 2–3 godziny lub przez noc.
Działa przeciwzapalnie, usuwa obrzęki.
Trzymać 2–3 godziny lub przez noc.
9. Nalewka kasztanowa na żylaki i bóle nóg
Składniki:
- 15 kasztanów (ok. 200 g), pokrojonych
- 500 ml wódki
Przygotowanie:
Kasztany pokrój i zalej wódką. Trzymaj 2 tygodnie w ciemnym miejscu, codziennie wstrząsając.
Kasztany pokrój i zalej wódką. Trzymaj 2 tygodnie w ciemnym miejscu, codziennie wstrząsając.
Zastosowanie:
Wcierać w nogi 2 razy dziennie.
Poprawia krążenie, zmniejsza uczucie ciężkości nóg.
Wcierać w nogi 2 razy dziennie.
10. Kąpiel z igieł sosnowych
Składniki:
- 200 g świeżych igieł sosny lub świerku
- 3 litry wody
Przygotowanie:
Zagotować igły w wodzie przez 20 minut, odstawić na 30 minut i przecedzić do wanny z ciepłą wodą.
Zagotować igły w wodzie przez 20 minut, odstawić na 30 minut i przecedzić do wanny z ciepłą wodą.
Zastosowanie:
Kąpiel przez 15–20 minut.
Rozluźnia mięśnie, łagodzi ból i nerwowe napięcie.
Kąpiel przez 15–20 minut.
III. Trawienie i Żołądek
11. Napar z dziurawca na żołądek
Składniki:
- 10 g ziela dziurawca (ok. 1 łyżka)
- 250 ml wrzątku
Przygotowanie:
Zalej dziurawiec wrzątkiem, przykryj i parz 15 minut. Przecedź.
Zalej dziurawiec wrzątkiem, przykryj i parz 15 minut. Przecedź.
Zastosowanie:
Pić 2 razy dziennie po 100 ml przed posiłkiem.
Łagodzi niestrawność, kolki, wspiera trawienie.
Pić 2 razy dziennie po 100 ml przed posiłkiem.
12. Odwar z owsa na wątrobę i nerki
Składniki:
- 100 g niełuskanego owsa
- 1 litr wody
Przygotowanie:
Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Odstawić na 1 godzinę, przecedzić.
Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Odstawić na 1 godzinę, przecedzić.
Zastosowanie:
Pić po 150 ml 3 razy dziennie przed posiłkiem.
Oczyszcza organizm, wspiera wątrobę, nerki i skórę.
Pić po 150 ml 3 razy dziennie przed posiłkiem.
13. Nalewka orzechowa na trawienie
Składniki:
- 15 zielonych orzechów włoskich (ok. 300 g)
- 500 ml wódki lub spirytusu 60%
Przygotowanie:
Pokrój orzechy i zalej alkoholem. Trzymaj w ciemnym miejscu 40 dni, codziennie potrząsając.
Pokrój orzechy i zalej alkoholem. Trzymaj w ciemnym miejscu 40 dni, codziennie potrząsając.
Zastosowanie:
Po łyżeczce (5 ml) przed posiłkiem.
Wspomaga trawienie i pracę jelit.
Po łyżeczce (5 ml) przed posiłkiem.
14. Herbatka z rumianku i nagietka
Składniki:
- 5 g rumianku (1 łyżeczka)
- 5 g nagietka (1 łyżeczka)
- 250 ml wrzątku
Przygotowanie:
Zaparz zioła wrzątkiem, przykryj, odstaw na 10 minut, przecedź.
Zaparz zioła wrzątkiem, przykryj, odstaw na 10 minut, przecedź.
Zastosowanie:
Pić 2–3 razy dziennie po 150 ml.
Łagodzi stany zapalne żołądka i jelit.
Pić 2–3 razy dziennie po 150 ml.
15. Kiszony sok z buraków na jelita
Składniki:
- 500 g surowych buraków
- 1 litr przegotowanej, letniej wody
- 10 g soli
Przygotowanie:
Pokrój buraki w kostkę, zalej solanką w słoju. Przykryj gazą i pozostaw na 3–5 dni w temperaturze pokojowej.
Pokrój buraki w kostkę, zalej solanką w słoju. Przykryj gazą i pozostaw na 3–5 dni w temperaturze pokojowej.
Zastosowanie:
Pić po 100 ml dziennie.
Reguluje trawienie, oczyszcza krew, wzmacnia odporność.
Pić po 100 ml dziennie.
IV. Skóra i Rany
16. Maść z babki lancetowatej
Składniki:
- 50 g świeżych liści babki
- 2 łyżki miodu (40 g)
- 1 łyżka oleju lnianego (10 ml)
Przygotowanie:
Liście zblenduj z miodem i olejem, przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce do 10 dni.
Liście zblenduj z miodem i olejem, przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce do 10 dni.
Zastosowanie:
Nakładać cienką warstwę 2–3 razy dziennie.
Przyspiesza gojenie ran, otarć, ukąszeń.
Nakładać cienką warstwę 2–3 razy dziennie.
17. Maść sosnowa z żywicy
Składniki:
- 30 g żywicy sosnowej
- 30 g wosku pszczelego
- 30 ml oleju roślinnego
Przygotowanie:
Podgrzać składniki w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do słoiczka.
Podgrzać składniki w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do słoiczka.
Zastosowanie:
Stosować miejscowo 2 razy dziennie.
Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
Stosować miejscowo 2 razy dziennie.
18. Napar z nagietka do przemywania skóry
Składniki:
- 20 g kwiatów nagietka
- 250 ml wrzątku
Przygotowanie:
Zalać wrzątkiem, parzyć 20 minut, przecedzić.
Zalać wrzątkiem, parzyć 20 minut, przecedzić.
Zastosowanie:
Używać do przemywania twarzy lub ran 2 razy dziennie.
Pomaga przy trądziku, skaleczeniach, oparzeniach.
Używać do przemywania twarzy lub ran 2 razy dziennie.
19. Olej z dziurawca
Składniki:
- 50 g kwiatów dziurawca
- 250 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Zalać kwiaty oliwą, pozostawić na 14 dni w słonecznym miejscu, codziennie potrząsać.
Zalać kwiaty oliwą, pozostawić na 14 dni w słonecznym miejscu, codziennie potrząsać.
Zastosowanie:
Smarować oparzenia, suchą skórę, blizny.
Regeneruje i łagodzi.
Smarować oparzenia, suchą skórę, blizny.
20. Okład z surowego ziemniaka
Składniki:
- 100 g surowego ziemniaka
Przygotowanie:
Zetrzeć ziemniaka na tarce, rozłożyć na gazie.
Zetrzeć ziemniaka na tarce, rozłożyć na gazie.
Zastosowanie:
Nałożyć na oparzenie lub podrażnienie skóry na 15–20 minut.
Chłodzi i zmniejsza ból.
Nałożyć na oparzenie lub podrażnienie skóry na 15–20 minut.
V. Nerwy, Sen, Spokój
21. Napar z melisy i lipy
Składniki:
- 5 g liści melisy
- 5 g kwiatów lipy
- 250 ml wrzątku
Przygotowanie:
Zaparz zioła w kubku, przykryj, odstaw na 10 minut.
Zaparz zioła w kubku, przykryj, odstaw na 10 minut.
Zastosowanie:
Pić wieczorem przed snem.
Uspokaja i ułatwia zasypianie.
Pić wieczorem przed snem.
22. Herbatka z lawendy i rumianku
Składniki:
- 5 g rumianku
- 3 g suszonych kwiatów lawendy
- 250 ml wrzątku
Przygotowanie:
Zalać wrzątkiem, parzyć 10 minut.
Zalać wrzątkiem, parzyć 10 minut.
Zastosowanie:
Pić przy napięciu nerwowym, bezsenności, bólach głowy.
Pić przy napięciu nerwowym, bezsenności, bólach głowy.
23. Miód z mlekiem na sen
Składniki:
- 200 ml ciepłego mleka
- 10 g miodu
Przygotowanie:
Rozpuścić miód w ciepłym mleku (nie gorącym).
Rozpuścić miód w ciepłym mleku (nie gorącym).
Zastosowanie:
Pić tuż przed snem.
Uspokaja, wycisza, poprawia jakość snu.
Pić tuż przed snem.
24. Nalewka walerianowa
Składniki:
- 50 g korzenia kozłka lekarskiego
- 250 ml alkoholu 70%
Przygotowanie:
Zalać korzeń alkoholem, odstawić na 14 dni w ciemne miejsce.
Zalać korzeń alkoholem, odstawić na 14 dni w ciemne miejsce.
Zastosowanie:
Po 15–20 kropli 2 razy dziennie.
Działa uspokajająco i nasennie.
Po 15–20 kropli 2 razy dziennie.
25. Herbata z dziurawca i głogu
Składniki:
- 5 g ziela dziurawca
- 5 g owoców głogu
- 250 ml wrzątku
Przygotowanie:
Zaparz, parz 10 minut, przecedź.
Zaparz, parz 10 minut, przecedź.
Zastosowanie:
Pić 2 razy dziennie.
Wzmacnia serce, łagodzi napięcie nerwowe.
Pić 2 razy dziennie.
VI. Wzmocnienie i Energia
26. Mieszanka miodowo-cytrynowa z czosnkiem
Składniki:
- 10 cytryn (ok. 1 kg)
- 10 główek czosnku (ok. 500 g)
- 1 litr miodu
Przygotowanie:
Zblendować cytryny i czosnek, wymieszać z miodem. Przechowywać w lodówce.
Zblendować cytryny i czosnek, wymieszać z miodem. Przechowywać w lodówce.
Zastosowanie:
1 łyżka dziennie rano.
Oczyszcza naczynia, wzmacnia odporność.
1 łyżka dziennie rano.
27. Napój owsiany na energię
Składniki:
- 100 g owsa
- 500 ml wody
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Gotować owies 15 minut, odcedzić, dodać miód.
Gotować owies 15 minut, odcedzić, dodać miód.
Zastosowanie:
Pić 2 razy dziennie po 150 ml.
Wzmacnia po chorobie, regeneruje.
Pić 2 razy dziennie po 150 ml.
28. Kwas chlebowy domowy
Składniki:
- 300 g skórki chleba żytniego
- 3 litry wody
- 50 g cukru
- 5 g drożdży
Przygotowanie:
Zalać chleb wodą, dodać cukier i drożdże. Pozostawić na 2 dni, następnie przecedzić i schłodzić.
Zalać chleb wodą, dodać cukier i drożdże. Pozostawić na 2 dni, następnie przecedzić i schłodzić.
Zastosowanie:
Pić codziennie po 1 szklance.
Wspomaga florę jelitową i przemianę materii.
Pić codziennie po 1 szklance.
29. Ziołowy eliksir długowieczności
Składniki:
- 5 g pokrzywy
- 5 g mięty
- 5 g rumianku
- 5 g dziurawca
- 500 ml wrzątku
Przygotowanie:
Zaparzyć mieszankę w termosie na 20 minut.
Zaparzyć mieszankę w termosie na 20 minut.
Zastosowanie:
Pić rano i wieczorem po 150 ml.
Wzmacnia organizm, oczyszcza, dodaje sił.
Pić rano i wieczorem po 150 ml.
30. Woda miodowa z octem jabłkowym
Składniki:
- 250 ml wody
- 5 g miodu (1 łyżeczka)
- 5 ml octu jabłkowego (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Wymieszać składniki w letniej wodzie.
Wymieszać składniki w letniej wodzie.
Zastosowanie:
Pić rano na czczo.
Pobudza trawienie, reguluje pH, oczyszcza.
Pić rano na czczo.
Każdy
z tych trzydziestu przepisów to coś więcej niż tylko recepta — to
rozmowa z naturą, jakiej uczył Pawieł Matwiejewicz Kuriennow.
W jego świecie zioła nie były przedmiotem badań, lecz przyjaciółmi: wiernymi, cierpliwymi, gotowymi pomóc, jeśli człowiek podejdzie do nich z sercem.
W jego świecie zioła nie były przedmiotem badań, lecz przyjaciółmi: wiernymi, cierpliwymi, gotowymi pomóc, jeśli człowiek podejdzie do nich z sercem.
Kuriennow mawiał, że choroba zaczyna się tam, gdzie człowiek zapomina o rytmie ziemi.
Dlatego każdy napar, maść i nalewka w tym zielniku jest krokiem ku przywróceniu tej harmonii.
Nie leczą one tylko ciała – lecz uczą pokory, uważności i wdzięczności za to, że w zwykłym liściu babki czy zapachu lipy mieści się cała apteka świata.
Dlatego każdy napar, maść i nalewka w tym zielniku jest krokiem ku przywróceniu tej harmonii.
Nie leczą one tylko ciała – lecz uczą pokory, uważności i wdzięczności za to, że w zwykłym liściu babki czy zapachu lipy mieści się cała apteka świata.
W miodzie widział słońce, w czosnku – siłę, w dziurawcu – światło, w rumianku – łagodność, w korzeniu – cierpliwość ziemi.
Z prostych składników tworzył recepty, które łączyły starą mądrość z troską o człowieka: nie o pacjenta, ale o istotę żyjącą w rytmie natury.
Z prostych składników tworzył recepty, które łączyły starą mądrość z troską o człowieka: nie o pacjenta, ale o istotę żyjącą w rytmie natury.
Ten zielnik nie jest więc tylko zbiorem przepisów.
To zaproszenie do powrotu do prostoty, do wdychania zapachu ziół, do wsłuchania się w siebie — tak, jak robił to Kuriennow.
Bo gdy człowiek otwiera dłonie i dotyka ziemi, zrozumie, że prawdziwe zdrowie nie pochodzi z apteki, lecz z pola, lasu i ogrodu.
To zaproszenie do powrotu do prostoty, do wdychania zapachu ziół, do wsłuchania się w siebie — tak, jak robił to Kuriennow.
Bo gdy człowiek otwiera dłonie i dotyka ziemi, zrozumie, że prawdziwe zdrowie nie pochodzi z apteki, lecz z pola, lasu i ogrodu.
Tekst nie stanowi porady medycznej
AR

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz