Natura może być źródłem najbardziej skutecznych lekarstw i
odpowiedzią na nasze schorzenia. W lesie można znaleźć nawet aspirynę.
Chcąc uśmierzyć ból, zamiast tabletek, warto po prostu wybrać się na
łono natury.
Drzewem o szczególnych właściwościach leczniczych jest bez wątpienia
wierzba (Salix). Jak podają Lasy Państwowe, w Polsce dziko występuje
około 30 gatunków wierzby oraz jej liczne mieszańce.
To jedno z najbardziej charakterystycznych drzew polskiego krajobrazu
kulturowego. Jej kora zawiera salicynę, która jest składnikiem
aspiryny.
Pomaga ona zatem złagodzić bóle, obniżyć gorączkę, sprzyja wyciszeniu
i ułatwia zasypianie. Dodatkowo, naturalna salicyna, w przeciwieństwie
do syntetycznych salicylanów, nie drażni błony śluzowej żołądka i
dwunastnicy.
Najważniejsza jest kora.
Cenna kora wierzby zawiera również glikozydy fenolowe, flawonoidy,
kwasy organiczne i sole mineralne. Przygotować z niego można
słodko-gorzki napój, który okaże się nieoceniony w leczeniu
przeziębienia, grypy, anginy, przy gorączce, dreszczach, bólach mięśni,
stawów, reumatyzmie, wyczerpaniu nerwowym i bezsenności.
Odwar z cennej kory wierzby jest także wykorzystywany przy chorobach
skórnych. Przyniesie ulgę w przypadku łuszczycy, trądziku oraz przy
stanach zapalnych – można nim płukać jamę ustną, czy gardło, a także
stosować w formie okładów na oczy.
Do przygotowania tego leczniczego napoju używa się najczęściej kory
wierzby, rzadziej gałązek lub liści. Najlepszym czasem do jej pozyskania
jest wiosna, kiedy to ruszają soki. Jak radzą Lasy Państwowe do
okorowania należy wybrać 2-3-letnie gałązki o gładkiej korze. Następnie
trzeba naciąć je wzdłuż i zdjąć korę odcinkami o długości kilku
centymetrów.
Wywar gotujemy około 20 minut. Najlepiej pić pół szklanki 2-3 razy dziennie.
Bazie na przeziębienie.
Doskonała w walce z przeziębieniem okaże się bardzo łatwa do
przygotowania, a zarazem smaczna herbatka z kwiatostanów wierzby,
potocznie zwanych baziami.
Taka wierzbowa herbatka działa napotnie, wykrztuśnie, przeciwkaszlowo, przeciwzapalnie oraz łagodnie uspokajająco.
Do jej przygotowania możemy użyć zarówno świeżych, jak i suszonych
„kotków”. Łyżkę bazi lub kory należy zalać gorącą wodą lub też mlekiem i
posłodzić miodem.
Wierzba w medycynie.
Pierwsze ślady użycia wierzby w medycynie ludowej znaleziono już w
egipskich papirusach Ebersa datowanych na 1550 r. p.n.e., a skuteczność
ekstraktów z kory wierzby doprowadziła do odkrycia aspiryny, którą
wprowadzono do obrotu w 1899 r. we Francji.
W polskiej tradycji ludowej wierzba związana była natomiast z
nieczystymi mocami – w wielu opowieściach i przekazach w starej,
dziuplastej wierzbie mieszkał sam diabeł. Z jednej strony wierzbę
posądzano o kontakty z istotami nadprzyrodzonymi, z drugiej istniało
jednak przekonanie, że chroni dobytek. Młode gałązki wtykane w szpary
chałup miały uchronić gospodarstwo od gradu, pożaru, piorunów i innych
nieszczęść.
Ważne drzewa.
Wierzby są odporne na niekorzystne warunki środowiska, dlatego też
bardzo powszechnie występują w przyrodzie. W środowisku naturalnym
pełnią ważną rolę fitomelioracyjną. Sadzi się je jako rośliny
pionierskie przy zagospodarowaniu nieużytków oraz w celu zapobiegania
erozji gleb. Jak podają Lasy Państwowe, wykorzystuje się je także w
zadrzewieniach krajobrazu otwartego oraz w kształtowaniu i odtwarzaniu
typowych zbiorowisk leśnych, do jakich należą lasy łęgowe.
Źródło: Lasy Państwowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz