poniedzia艂ek, 7 czerwca 2021

Syrop z szyszek modrzewiowych (Larix) 馃尣

 

Je艣li kt贸ra艣 Wied藕ma lub Wied藕min si臋 zap贸藕ni i syropu z m艂odych p臋d贸w sosnowych zd膮偶y膰 nie zrobi, niech poszuka okiem swym m艂odych szyszek modrzewiowych.
Modrzew S艂owianie dawni sobie bardzo cenili, gdy偶 ma moce magiczne odm艂adzania i si艂 dodaje. Bardzo lubi臋 w pobli偶u modrzewi przebywa膰, siedzie膰 w ich cieniu, do pni si臋 przytula膰 - uspokajam si臋 wtedy i wyciszam.
Dzi艣 w艂a艣nie nowe szlaki poznaj膮c, na modrzew japo艅ski (Larix kaempferi) natrafi艂am i szyszek gar艣膰 zebra艂am.
By syrop przygotowa膰, rozdrobni艂am m艂odziutkie szyszki, wygladaj膮ce niczym jasnozielone r贸偶yczki, prze艂o偶y艂am je do nale偶ytego s艂oja, spirytusem z lekka skropi艂am i mi贸d doda艂am. Dzi臋ki niemu to syrop powstanie. Za oko艂o miesi膮c zlej臋 go, a szyszki pozosta艂e b臋dzie mo偶na jeszcze alkoholem zala膰, wyborn膮 nalewk臋 zdrowotn膮 uczyni膰.
W szyszkach modrzewiowych m.in. olejek eteryczny, flawonoidy i kwasy 偶ywicowe mo偶na znale藕膰. Opr贸cz tego, i偶 syrop cudnie lasem pachnie i wybornie smakuje, ma liczne w艂a艣ciwo艣ci zdrowie wzmacniaj膮ce. Przy przezi臋bieniach, b贸lach gard艂a i kaszlu jest pomocny, podnosi odporno艣膰, wi臋c mikroby wszelkie szans nie b臋d膮 mia艂y.

 

Dzia艂a przeciwzapalnie, antybakteryjnie, moczop臋dnie, obni偶a poziom histaminy, wi臋c dla alergik贸w jest dobry. Wzmacnia i odm艂adza organizm, dzia艂a antyoksydacyjnie i antumutagennie. Wytwarzanie 偶贸艂ci wzmaga, uk艂ad trawienny wspomaga.
Zielone cuda tworzy Natura...

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz