czwartek, 26 maja 2016

Grzybek tybetański.




O grzybku tybetańskim z pewnością wielu z was słyszało. Małe białe kalafiorowe kuleczki, które wytwarzają z mleka zdrowy kefir. Ja bardzo lubię jogurty i kefiry to z tego kefiru robię koktajle, jogurty ze świeżych owoców dla siebie jak i dla dzieci. Można też zrobić twarożek. Przepis podam poniżej. 

Właściwości grzybka tybetańskiego.
W kefirze z grzybka tybetańskiego znajdują się bakterie (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus lactis) odpowiedzialne za fermentację mlekową, a także żywe kultury grzybów (drożdży).
Regularne picie kefiru z grzybka tybetańskiego:
  1. poprawia przemianę materii
  2. oczyszcza i odtruwa organizm, sprzyja detoksykacji
  3. łagodzi wrzody żołądka i inne choroby przewodu pokarmowego
  4. zapobiega powstawaniu miażdżycy
  5. wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy
  6. pobudza działanie układu odpornościowego
  7. łagodzi objawy alergii
  8. oczyszcza układ moczowy, poprawia pracę nerek
  9. poprawia libido
  10. pomaga walczyć z bezsennością, wyczerpaniem i stresem
  11. dostarcza wielu witamin
  12. poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów
  13. dodatkowo … hamuje starzenie komórek ;)
Przeciwwskazania
  1. nietolerancja produktów mlecznych (nietolerancja laktozy)
  2. nadużywanie alkoholu
  3. stosowanie leków (zwłaszcza antybiotyków)
  4. osoby cierpiące na cukrzycę, stosujące preparaty insuliny (ryzyko hipoglikemii)
  5. ciąża – nie ma przeciwwskazań, ALE stosowanie kefiru lepiej skonsultować z lekarzem!
Kefir z grzybka tybetańskiego pomógł mi na sprawy kobiece.
Uwaga:
Kefir z grzybka tybetańskiego mogą pić osoby z nietolerancją laktozy.
Grzybek tybetański się rozmnaża. Można potem się z nim podzielić.
Uwaga:

Twarożek z grzybka tybetańskiego
Bardzo smaczny i słodkawy biały twarożek o wielu zastosowaniach. Ja lubię go jeść ze szczypiorkiem i świeżymi rzodkiewkami. Ale może też z niego robić fajne potrawy. Receptura jest bardzo prosta. Potrzebujemy do tego :
1,5 litra mleka UHT w kartonie
Szklankę (lub nawet 300 ml) kefiru z grzybka tybetańskiego.
Do garnka wlewamy mleko UHT. Gotujemy go do temperatury 90 st. C. Ja sprawdzam termometrem. To jest temperatura tuż przed wrzeniem mleka. Nie należy doprowadzać do wrzenia. Następnie przerywamy gotowanie i wlewamy kefir z grzybka do garnka z gorącym mlekiem. Mieszamy łyżką tak aż zacznie się oddzielać serwatka. Będzie widać gołym okiem białe frędzle i żółtawego koloru serwatkę. Odczekamy ok. 5 minut. I następnie przez gazę lub sito z małymi otworami przecedzamy tą miksturę z garnka. Oczywiście w miarę możliwości staramy się serwatkę wycisnąć do końca. To co pozostanie na gazie lub na sicie zbieramy do osobnego naczynia . To jest już gotowy twarożek, który możemy przyrządzać na wiele sposobów. Z kubka ok. 300 ml kefiru wychodzi mi ok. 30 dkg twarożku.
Hodowla grzybka tybetańskiego
Uwaga:
Nie używać metalowych przedmiotów – jedynie plastikowe, drewniane i szklane
  • Wziąć szklany słoik, włożyć do niego starter grzybka.
  • Zalać 1 szklanką zwykłego, nieprzegotowanego mleka (1 łyżeczka grzybka = 100 ml mleka). Nie może to być mleko UHT, jedynie świeże sprzedawane w butelkach lub woreczkach 2 % lub 3,2%.
  • Przykryć gazą, zabezpieczyć słoik gumką recepturką.
  • Odstawić słoik na 24 h w temperaturze pokojowej (18-24 stopnie Celsjusza).
  • Po tym czasie kefir przemieszać i grzybka odcedzić na sitku.
  • Grzybka opłukać letnią wodą, ponownie umieścić w słoiku.
  • Cykl powtórzyć.
Może tak się zdarzyć, że przy pierwszym cyklu ( pierwszym dniu) grzybek może potrzebować nieco więcej czasu. Wtedy cykl tworzenia kefiru może potrwać do 36 godzin. Niektórzy rozchodowują grzybka na mleku krowim. Jak sama zauważyłam na mleku krowim proces tworzenia kefiru trwa nieco dłużej- nawet do półtora dnia.
Nadmiar grzybka tybetańskiego można zamrozić. W ten sposób można go przechowywać.

http://trendydom.blogspot.com/2016/05/grzybek-tybetanski.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz