Nie raz słyszeliśmy już o zdrowotnych przepisach zawierających miód i ocet jabłkowy, które zdecydowanie poprawiają zdrowie i samopoczucie.
Poniżej przedstawiamy przepis zawierający te dwa składniki, który pomaga leczyć :
– stany zapalne
– problemy z trawieniem
– bóle mięśni, stawów i gardła.
JAKIE KORZYŚCI ZDROWOTNE PRZYNIESIE NAM STOSOWANIE OCTU JABŁKOWEGO I MIODU?
Dzięki składnikom aktywnym ich połączenie leczy i chroni przed infekcjami, jednocześnie poprawia samopoczucie twojego organizmu, ponieważ zabija bakterie, które powodują zapalenia i infekcje. Również cały szereg enzymów i aminokwasów, pektynę i bioflawonoidy. Związki te rozszerzają naczynia krwionośnie, usprawniając tym samym ukrwienie wszystkich organów. Ich oddziaływanie umożliwia leczenie stanów zapalnych, kształtowanie prawidłowego ph osocza krwi. Ponadto obecności flawonoidów organizm lepiej przyswaja witaminę C.OTO KOMPLETNA LISTA KORZYŚCI PŁYNĄCYCH ZE SPOŻYWANIA TEGO NAPOJU:
– eliminuje bóle stawów– jest świetny dla ludzi chorujących na artretyzm
– eliminuje zgagę
– pomaga w trawieniu i zaparciach
– zmniejsza ciśnienie krwi
– pomaga w walce z nadwagą
– świetne lekarstwo na bóle gardła
– pomaga w oddychaniu
– daje skórze blask, dzięki czemu wygląda o wiele zdrowiej
– pomaga przy stanie zapalnym
– eliminuje nieprzyjemny oddech
DLACZEGO POWINNIŚMY UŻYWAĆ WŁAŚNIE TEGO POŁĄCZENIA?
Stres, zła dieta, papierosy, narkotyki to prowadzi do zmiany ph naszego ciała. Niskie ph organizmu powoduje infekcje, stany zapalne, utratę sił oraz nudności. Pijąc ten napój z rana przed wykonaniem jakiejkolwiek czynności dostarczysz sobie dawkę energii, która zwalczy zarazki i pomoże w utrzymaniu dobrej formy.PRZEPIS NA NAPÓJ Z MIODU I OCTU JABŁKOWEGO:
Z umytych jabłek wyciąć
zepsute lub robaczywe części, owoce zgnieść lub utrzeć na tarce. Można
zużyć również skórki z jabłek oraz resztki pozostałe podczas
sporządzania kompotu. W naczyniu ze szkła lub drewna (np. beczułka) bądź
emaliowanej gliny zalać tę surową miazgę ciepłą, przegotowaną wodą w
ilości 0,5 litra na 0,4 kg miazgi. Na każdy litr wody dodać 100 g miodu.
Naczynia nie zakrywać i trzymać w pomieszczeniu o temperaturze 20-30°C
w miejscu ciemnym, ponieważ promienie ultrafioletowe szkodzą
przebiegowi fermentacji. Zalana miazgę należy 2-3 razy dziennie mieszać
drewnianą łyżką, po 10 dniach zlać wszystko do woreczka z gazy.
Otrzymany po wyciśnięciu sok
przecedzić ponownie do naczynia z szerokim otworem. Na każdy litr soku
trzeba dodać 50-100 g miodu Dobrze wymieszać. W celu przeprowadzenia
drugiego stadium fermentacji, należy zakryć naczynie gazą i trzymać je w
ciepłym miejscu. Fermentacja jest zakończona, kiedy płyn uspokoi się i
przybierze jasny kolor. W zależności od jakości soku ocet jabłkowy
będzie gotowy do użytku po upływie 40-60 dni. Ocet przelać do butelek
filtrując płyn przez lejek wyłożony gazą. Butelki szczelnie zakorkować,
zalać woskiem lub lakiem i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Ostrzeżenie: Musisz mieć na uwadze to, że spożywanie większych ilości
octu jabłkowego może zmniejszyć poziom potasu w twoim organizmie. Może
również wchodzić w reakcje z lekami dla cukrzyków i ludzi chorych na
serce.NATURALNY OCET JABŁKOWY.
Składniki mineralne: potas 114 mg, wapń 8 mg, magnez 6 mg, sód 2 mg, fosfor 8 mg, żelazo 0,5 mg, miedź 0,1 mg, mangan 0,1 mg, cynk 0,1 mg.Witaminy: A 33 IE, B1 0,02 mg, B2 9 mg, B3 0,3 mg, B5 0,02 mg, B6 0,02 mg, C 3 mg.
Pozostałe: tanina, kwas propionowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, pektyna.
Wszystkie składniki naturalnego i prawdziwego octu jabłkowego są łatwo przyswajalne przez organizm.
http://motywatordietetyczny.pl/2016/02/co-dzieje-sie-gdy-wypijesz-na-pusty-zoladek-ocet-jablkowy-z-miodem/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz