Lecznicza moc czosnku znana jest od
dawna, ale ze względu na intensywny zapach nie jest to roślina
powszechnie lubiana przez konsumentów żywności. Jednak czosnek jest
prawdopodobnie najpotężniejszym naturalnym lekiem występującym w
przyrodzie. Bardzo możliwe, że właśnie dlatego ludzie, którzy spożywają
dietę śródziemnomorską żyją długo i zdrowo.
Czosnek jest także częstym gościem w
laboratoriach badawczych, gdzie próbuje się syntetyzować występujące w
nim substancje celem produkcji nowych leków. Pracownicy Uniwersytetu w
Waszyngtonie wykazali wcześniej, że czosnek jest 100 razy bardziej
skuteczny w celu zwalczania chorób przewodu pokarmowego, niż popularne
antybiotyki.
Okazuje się, że czosnek może być
przydatny również dla chorych na nowotwory. Jednym z najczęstszych i
najbardziej agresywny złośliwy guzów mózgu u ludzi jest glejak. Leczenie
zazwyczaj polega na chemioterapii i naświetlanie, które niestety,
zabija zarówno komórki mózgu jak i nowotworowe, bez wyjątku. Agresywna
kuracja jest bardzo wyczerpująca i pacjentom daje się średnią życia 15
miesięcy.
Badania wskazują, że organiczne związki
siarki znajdujące się w czosnku są wyjątkowo skuteczne wobec glejaka, i
mogą być używane, jako nieinwazyjna forma leczenia raka bez śmiertelnie
niebezpiecznych skutków ubocznych związanych z chemioterapią. Studiowano
trzy organiczne związki siarki z czosnku (DAS, DADS i DATS) i
studiowano ich interakcję z komórkami ludzkiego glejaka. Okazało się, że
hydroksylowe jony sulfonofenyli zawarte w czosnku są w stanie
przeniknąć przez barierę krew-mózg.
Wszystkie trzy związki wykazały
skuteczność w zwalczaniu komórek nowotworowych mózgu, ale DATS okazało
najbardziej efektywne. Staje się coraz bardziej jasne, że odpowiedź
komórek na te związki dotyczy ich zdolność do generowania wolnych
rodników, czyli nie służą tylko jako przeciwutleniacz. Badanie zostało
opublikowane w Journal of the American Cancer Society.
Czosnek zawiera organiczne związki
siarki, które nie wymagają wyrafinowanych metod dostarczania pacjentom z
guzami mózgu. Naukowcy mówią, że ich naturalne pochodzenie jest
znacznie lepsze dla organizmu niż stosowanie syntetyczne sposoby
leczenia.
Aby skorzystać z potencjalnych
właściwościach przeciwnowotworowych czosnku, należy przestrzegać pewnych
zasad. Najpierw trzeba wyciąć kawałek świeżego czosnku i pozostawić go
przez piętnaście minut, a następnie zjeść. Czas ten jest według
uczonych konieczny do powstania enzymów, które produkują wspomniane
powyżej związki przeciwnowotworowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz