Pokrzywa – Winko wzmacniające i oczyszczające z pokrzywą.
Wiosna to cudowna pora, kiedy w przyrodzie pojawiają się wspaniałe, cenne roślinki.
Warto wtedy zwrócić szczególną uwagę na pokrzywę, która jest znakomitym produktem kulinarnym, ale również leczniczym.
Oprócz herbatek czy syropów z pokrzywy możemy zrobić winko, które na organizm podziała silniej i głębiej.
Winko takie pomaga w wielu schorzeniach, ale głównie działa na organizm oczyszczająco i wzmacniająco.
Polecam je tym, którzy czują się wyczerpani, zmęczeni, zestresowani.
Winko takie zadziała na organizm odtruwająco, a jednocześnie pobudzi do życia i doda energii.
Pokrzywa działa krwiotwórczo, dlatego warto ją stosować jeśli pragniemy oczyścić krew i wzmocnić układ krwionośny, ale także pomoże przy kamieniach nerkowych i problemach z układem moczowym.
Zioło to działa na organizm żółciopędnie, poprawia przemianę materii, ale także reguluje i zmniejsza poziom cukru we krwi.
Herbatki,
syropki czy winko z pokrzywą, ale również świeża pokrzywa dodawana do
potraw to znakomite uzupełnienie witamin, gdyż roślina ta to naturalna odżywka dla ludzkiego organizmu, którą warto stosować w każdej postaci.
Winko wzmacniające i oczyszczające
z pokrzywą
świeża posiekana pokrzywa 8-10 garści
wino białe wytrawne 2 szt.
miód ok. 8-10 łyżek
domowy ocet jabłkowy ok. 1 szkl.
laska cynamonu 2 szt.
laska wanilii 1 szt.
listki laurowe 3 szt.
kardamon 1 łyżeczka
Wypłukaną, odsączoną i posiekaną pokrzywę wrzucamy do garnka.
Dodajemy rozkruszoną laskę cynamonu, przekrojoną na pół laskę wanilii, listki laurowe, kardamon i całość zalewamy winem.
Ogrzewamy na małym ogniu przez 15 minut.
Odstawiamy pod przykryciem do naciągnięcia na 30 minut.
Następnie przecedzamy na sitku, dodajemy miód, domowy ocet i stawiamy ponownie na małym ogniu.
Ogrzewamy przez 5 minut, po czym przelewamy do wyparzonych gorącą wodą szklanych butelek.
Polecam
gorące butelki z winkiem włożyć do papierowego kartonika, owinąć
dokładnie bardzo grubym kocem i pozostawić na następny dzień do
wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz