O grzybku tybetańskim z pewnością wielu z was słyszało. Małe
białe kalafiorowe kuleczki, które wytwarzają z mleka zdrowy kefir. Ja bardzo
lubię jogurty i kefiry to z tego kefiru robię koktajle, jogurty ze świeżych
owoców dla siebie jak i dla dzieci. Można też zrobić twarożek. Przepis podam
poniżej.
Właściwości grzybka
tybetańskiego.
W kefirze z grzybka tybetańskiego znajdują się bakterie
(Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus lactis) odpowiedzialne za fermentację
mlekową, a także żywe kultury grzybów (drożdży).
Regularne picie kefiru z
grzybka tybetańskiego:
- poprawia przemianę materii
- oczyszcza i odtruwa organizm, sprzyja detoksykacji
- łagodzi wrzody żołądka i inne choroby przewodu pokarmowego
- zapobiega powstawaniu miażdżycy
- wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy
- pobudza działanie układu odpornościowego
- łagodzi objawy alergii
- oczyszcza układ moczowy, poprawia pracę nerek
- poprawia libido
- pomaga walczyć z bezsennością, wyczerpaniem i stresem
- dostarcza wielu witamin
- poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów
- dodatkowo … hamuje starzenie komórek ;)
Przeciwwskazania
- nietolerancja produktów mlecznych (nietolerancja laktozy)
- nadużywanie alkoholu
- stosowanie leków (zwłaszcza antybiotyków)
- osoby cierpiące na cukrzycę, stosujące preparaty insuliny (ryzyko hipoglikemii)
- ciąża – nie ma przeciwwskazań, ALE stosowanie kefiru lepiej skonsultować z lekarzem!
Kefir z grzybka tybetańskiego pomógł
mi na sprawy kobiece.
Uwaga:
Kefir z grzybka tybetańskiego mogą pić osoby z nietolerancją laktozy.
Grzybek tybetański się rozmnaża. Można potem się z nim
podzielić.
Uwaga:
Twarożek z grzybka
tybetańskiego
Bardzo smaczny i słodkawy biały twarożek o wielu
zastosowaniach. Ja lubię go jeść ze szczypiorkiem i świeżymi rzodkiewkami. Ale
może też z niego robić fajne potrawy. Receptura jest bardzo prosta.
Potrzebujemy do tego :
1,5 litra mleka UHT w kartonie
Szklankę (lub nawet 300 ml) kefiru z grzybka tybetańskiego.
Do garnka wlewamy mleko UHT. Gotujemy go do temperatury 90
st. C. Ja sprawdzam termometrem. To jest temperatura tuż przed wrzeniem mleka.
Nie należy doprowadzać do wrzenia. Następnie przerywamy gotowanie i wlewamy
kefir z grzybka do garnka z gorącym mlekiem. Mieszamy łyżką tak aż zacznie się
oddzielać serwatka. Będzie widać gołym okiem białe frędzle i żółtawego koloru
serwatkę. Odczekamy ok. 5 minut. I następnie przez gazę lub sito z małymi
otworami przecedzamy tą miksturę z garnka. Oczywiście w miarę możliwości
staramy się serwatkę wycisnąć do końca. To co pozostanie na gazie lub na sicie
zbieramy do osobnego naczynia . To jest już gotowy twarożek, który możemy
przyrządzać na wiele sposobów. Z kubka ok. 300 ml kefiru wychodzi mi ok. 30 dkg
twarożku.
Hodowla grzybka tybetańskiego
Uwaga:
Nie używać metalowych przedmiotów – jedynie
plastikowe, drewniane i szklane
- Wziąć szklany słoik, włożyć do niego starter grzybka.
- Zalać 1 szklanką zwykłego, nieprzegotowanego mleka (1 łyżeczka grzybka = 100 ml mleka). Nie może to być mleko UHT, jedynie świeże sprzedawane w butelkach lub woreczkach 2 % lub 3,2%.
- Przykryć gazą, zabezpieczyć słoik gumką recepturką.
- Odstawić słoik na 24 h w temperaturze pokojowej (18-24 stopnie Celsjusza).
- Po tym czasie kefir przemieszać i grzybka odcedzić na sitku.
- Grzybka opłukać letnią wodą, ponownie umieścić w słoiku.
- Cykl powtórzyć.
Może tak się zdarzyć, że przy pierwszym cyklu ( pierwszym
dniu) grzybek może potrzebować nieco więcej czasu. Wtedy cykl tworzenia kefiru
może potrwać do 36 godzin. Niektórzy rozchodowują grzybka na mleku krowim. Jak
sama zauważyłam na mleku krowim proces tworzenia kefiru trwa nieco dłużej-
nawet do półtora dnia.
Nadmiar grzybka tybetańskiego można zamrozić. W ten sposób
można go przechowywać.
http://trendydom.blogspot.com/2016/05/grzybek-tybetanski.html
http://trendydom.blogspot.com/2016/05/grzybek-tybetanski.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz