Barszcz czerwony ( Borscht) wg Victoria Boutenko
Czas wykonania 15 min
*Baza *
Buraczek obrany ze skórki
Kawałek imbiru
Ząbek czosnku
Listek laurowy
Wszystko blendujemy z 1-2 kubkami wody
*Chrupiący dodatek *
Średniej wielkości marchewka
Seler zielony
Pomarańcza
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oliwy z oliwek ( opcjonalnie )
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego ( opcjonalnie)
Sól himalajska ( opcjonalnie)
Wszystko blendujemy na najniższych obrotach z kubkiem wody ( tak żeby były kawalki )
Dodatek przelewamy do bazy i gotowe . Można dodać orzechy włoskie , poszatkowaną kapustę , natkę pietruszki . Wyśmienita i bardzo sycąca zupka !!
Barszczyk będzie szczególnie smaczny jeżeli zostaną wykorzystane buraczki z zakwasu lub sam zakwas buraczany .
Jak zrobić zakwas ?
Przepis w filmiku http://youtu.be/JyALInhAJ0s ( tak dobrze widzisz ... to ja sprzed 4 lat )
Podziel się przepisem , niech idzie w świat bo warto ! Tego barszczu nic nie przebije !
Przepis nie ma nic wspólnego z optymalnym trawieniem ale zasady są po to by je od czasu do czasu łamać Na zdrowie
chętnie wypróbujemy przepis na barszczyk i będziemy śledzić na bieżąco wpisy na blogu :) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń