Antocyjany – duża grupa czerwono niebiesko fioletowych barwników roślinnych. Występują w większości roślin – warzywach i owocach.
Jak udowodniono w wielu współczesnych badaniach naukowych są chemicznymi związkami, które mogą sprzyjać apoptozie – samozniszczeniu komórek nowotworowych. W związku z tym, spożywanie owoców i warzyw szczególnie o barwie fioletowej jest przede wszystkim bardzo skuteczną profilaktyką antynowotworową. Czerwona cebula jest tego jaskrawym przykładem i na dodatek oprócz antocyjanów zawiera, potas, sód, żelazo, wapń, jod, karoten, witaminę E, witaminę C i wit. z grupy B. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzakrzepowe, moczopędne, rozpuszcza mocznik. Ma działanie przeciwko pasożytnicze, przeciwzapalne, przeciw wirusowe.
NALEWKA z CZERWONEJ cebuli
Składniki:
- ok. 1 kg czerwonej cebuli
- wódka 40% 300-400ml
- litrowy słoik
Przygotowanie:
1.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wypełnić nią słoik do objętości ¾.
.2. Zalać wódką, tak aby w całości pokryła cebulę.
3.Zakryć wieczkiem
4. Nałożyć na słoik ciemną ściereczkę, aby nie było dostępu światła.
5.Wstawić do ciemnego, miejsca w temperaturze pokojowej na 10 dni.!!! 6.Następnie odcedzić i przelać do sloika.
7.Przechowywać w ciemnym miejscu, przy temp. pokojowej. Można również w lodówce.
Dawkowanie:
1. 1 łyżkę raz dziennie, 10-15 minut przed jedzeniem lub na noc 2 godziny po ostatnim posiłku
2.Nalewkę należy pić : 14 dni pijemy, 14 dni przerwa lub dwa razy w tygodniu, profilaktycznie, dla wzmocnienia odporności.
Okres przechowywania 24 miesiące
.https://www.facebook.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz