Nalewka z pigwy, znana też jako pigwówka, cieszy się dużym uznaniem nie tylko ze względu na swój wspaniały smak, ale również cenne dla zdrowia właściwości. Co ciekawe, w rzeczywistości przyrządza się ją z owoców pigwowca japońskiego - i to właśnie one kryją się pod błędną, ale utrwaloną potocznie nazwą "pigwa". W odróżnieniu od pigwy, która jest drzewem owocowym, pigwowiec japoński to krzew osiągający maksymalnie 1,5 metra i o znacznie mniejszych (oraz twardszych) owocach. Pigwa i pigwowiec różnią się też smakiem - owoce tego ostatniego są kwaśniejsze, dzięki czemu przetwory i nalewki z nich przyrządzone zyskują wyrazistość i niepowtarzalny aromat.
Nalewka z pigwy - właściwości
Skąd tak duża popularność pigwówki? Owoce pigwowca były szczególnie doceniane w tradycyjnej medycynie chińskiej, zwłaszcza w leczeniu takich chorób i dolegliwości jak astma, biegunka czy bóle reumatyczne. To również prawdziwe remedium na przeziębienia, infekcje i grypę w okresie jesienno-zimowym. Zarówno owoce pigwy jak i pigwowca są bogatym źródłem witaminy C i związków mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo czy magnez, które również wzmacniają układ odpornościowy. Dodatkowo:- badania wykazały, że mają właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, antybakteryjne i przeciwbólowe.
- Są stosowane w chorobie Parkinsona i chorobach żołądka
- Chronią wątrobę
- Zawierają dużo pektyn (owoce pigwowca mają ich więcej niż pigwa), czyli błonnika, który pomaga usunąć z organizmu toksyny i metale ciężkie
- Mają silne właściwości przeciwutleniające.
Nalewka z pigwowca japońskiego - składniki:
- 1,5 – do 2 kg pigwowca japońskiego
- 1 litr spirytusu
- 0,75 - 1 litr miodu
Nalewka z pigwy - przygotowanie:
Pigwówka jest jedną z najłatwiejszych do przygotowania nalewek. Owoce myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na małe kawałki. Wkładamy do dużego słoja lub gąsiora i zalewamy spirytusem. Alkohol powinien całkowicie przykryć owoce, więc w razie potrzeby dolewamy go odrobinę więcej. Zakręcamy szczelnie naczynie i odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 miesiące.Nasza rada: nie wyrzucaj owoców pigwowca, które pozostaną po odsączeniu nalewki. Zamiast tego przełóż je do małych słoiczków i przesyp cukrem - tak przygotowane przydadzą się zimą podczas przeziębień.
--
Zobacz też: Nalewka z aronii (aroniówka) - 3 sprawdzone przepisy >>>
Nalewka z jeżyn - sprawdzony przepis >>>
Przepis na domowy ajerkoniak >>>
5 zasad robienia nalewek >>>
https://www.claudia.pl/nalewka-z-pigwy?fbclid=IwAR1KsSv8slt9re9clBIdNb1LwqZEcqae3fQecXXlnE4fLX4IC1MQsgOBrFs
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz