Gliniane dzbany przez długie stulecia wykorzystywano do
przechowywania wody, mleka, wina. Powoli zaczęto zastępować je
metalowymi i szklanymi naczyniami, a w ostatnich latach bardzo szkodliwym plastikiem.
Kilka
dni temu podczas wizyty w jednej z niewielkich firm przyprawowych na
Sri Lance zostałam poczęstowana wodą w glinianym kubku nalanej z
glinianego dzbana, który jak poinformował mnie właściciel pełni m.in
rolę filtra i schładzacza. Woda pomimo wysokiej temperatury otoczenia
była przyjemnie chłodna, odświeżająca, smakowała dużo lepiej niż
„normalna” a pijąc ją miałam wrażenie, że jest bardziej „mokra”.
Dzięki
temu doświadczeniu i zaciekawieniu po zdobyciu szczątkowych informacji
postanowiłam bardziej zgłębić tajemnicę glinianych dzbanów na wodę a
przy okazji dowiedzieć się czegoś na temat innych naczyń z gliny np.
przeznaczonych do żywności.
Według starożytnych przekazów gliniane
ręcznie wyrabiane naczynia łączą w sobie elementy ziemi, wody,
powietrza i ognia pozwalając na zachowanie dynamicznej równowagę między
żywiołami co ma zapewniać zdrowie i większą harmonię w życiu.
Wszelkie wyroby garncarskie mają wiele cudownych zalet.
Przede wszystkim porowata struktura ścianek naczyń „oddycha”, łatwo
chłonie i odparowuje płyny. Potrawy gotowane w takich naczyniach są
szczególnie smaczne, soczyste i aromatyczne a żywność w nich
przechowywana dłużej zachowuje świeżość. Pieczone, duszone i gotowane
warzywa czy owoce nie tracą koloru, nie wysychają a dania nie przypalają
się i zachowują wartości odżywcze i witaminy.
Sama glina jak i
gliniane wyroby co potwierdza współczesna nauka – ze względu na porowatą
strukturę, są doskonałymi pochłaniaczami wszelkich zarazków i
chemicznych trucizn podobnie jak węgiel leczniczy.
W niektórych miejscach na świecie do dziś ludzie w dziwaczny sposób
piją wodę z rzeki czy potoku. Najpierw mącą ją rękami, a gdy przypomina
kałużę, dopiero nabierają wody do picia. W tych z pozoru absurdalnych
praktykach kryje się wielka mądrość: wraz z wodą do organizmu trafiają
cząstki glinki, która neutralizuje ewentualne zanieczyszczenia
organiczne i chemiczne.
Co ciekawe jeszcze nie tak stosunkowo dawno z gliny robiono opatrunki na
rany. Szczególnie często stosowano tę metodę na wojennych frontach,
kiedy w nie było w pobliżu lekarza rannych żołnierzy towarzysze
opatrywali gliną, dzięki temu nie wdawały się zakażenia.
Woda
przechowywana w glinianych dzbanach dzięki odparowywaniu jest naturalnie
schładzana do temperatury ok 14° C, przyjemnie chłodzi i jest łagodna
dla gardła w przeciwieństwie do wody z lodówki. Ponadto alkaliczna glina
oddziałuje z kwasowością wody i zapewnia jej optymalne pH.
Glina obfituje w liczne minerały i ma korzystną energię
elektromagnetyczną, które pobiera z niej woda. Udowodniono empirycznie,
że woda z glinianych naczyń przynosi ulgę w problemach żołądkowych i ma
właściwości lecznicze. Może również dlatego, że dzięki pamięci
woda po odstaniu w naczyniu z gliny wraca do naturalnej struktury,
która ulega naruszeniu i zniekształceniu w wodociągach pokonując liczne
zakręty w rurach.
Idealnie jeśli gliniane naczynia na wodę będzie
miało kształt sferyczny albo eliptyczny. Stworzy to wewnątrz własny wir,
który ułatwi stały energetyczny ruch wewnątrz naczynia a woda będzie
miała optymalne napięcie powierzchniowe, a zatem woda zachowa
„żywotność”. Naczynie powinno być naturalne, nie lakierowane ani
malowane. Co drugi dzień należy je umyć w samej wodzie bez środków
czyszczących, od czasu do czasu dobrze jest osuszyć na słońcu.
Przepis na energetyczny zakwas do żurku
Do
glinianego garnka wsypać 5 łyżek mąki żytniej razowej. Dolać nieco
gorącej, przegotowanej wody i rozmieszać by powstało rzadkie ciasto.
Następnie wlać 1 litr ciepłej przegotowanej wody. Dodać 2 posiekane
ząbki czosnku i skórkę chleba razowego, starannie wymieszać drewnianą
łyżką. Nakryć garnek lnianą ściereczką i odstawić na 3-4 dni do
zakiszenia.
Bogusia della Porta
https://sekrety-zdrowia.org/gliniane-dzbany-naczynia-filtr/?fbclid=IwAR0FtoIflf8JyHtoE4AEa_wX9pmA1o_C4MOhqBnmga1YEr8DXJo1wnCxKcU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz