Strony

poniedzia艂ek, 3 grudnia 2018

Chleb, kt贸ry odmienia 偶ycie... 馃檪


Sk艂adniki na 1 bochenek:

135 g ziaren s艂onecznika
90 g siemienia lnianego
65 g orzech贸w laskowych lub migda艂贸w, mog膮 by膰 ze sk贸rk膮
145 g p艂atk贸w owsianych, tradycyjnych
4 艂y偶ki nasion babki p艂esznik (lub 3 艂y偶ki proszku z tych nasion)*
1 艂y偶eczka soli
1 艂y偶ka syropu klonowego (lub szczypta stewi)
3 艂y偶ki roztopionego oleju kokosowego lub mas艂a ghee
350 ml wody
2 艂y偶ki nasion chia (sza艂wia hiszpa艅ska) opcjonalnie
W naczyniu wymiesza膰 suche sk艂adniki: s艂onecznik, siemi臋 lniane, orzechy, p艂atki owsiane, nasiona babki p艂esznik, s贸l, chia. W drugim naczyniu wymiesza膰 wod臋 z syropem klonowym i olejem.

Wymiesza膰 zawarto艣膰 obu naczy艅, do dobrego po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Je艣li masa b臋dzie zbyt g臋sta i trudna do mieszania, doda膰 艂y偶k臋 wody.

Mas臋 prze艂o偶y膰 do ma艂ej keks贸wki (mo偶e by膰 silikonowa), wysmarowanej uprzednio mas艂em. Wyr贸wna膰, owin膮膰 foli膮 spo偶ywcz膮 i od艂o偶y膰 w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max 24 godziny).

Piec w temperaturze 175潞C przez 20 minut, nast臋pnie chleb wyj膮膰 z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Gotowy bochenek postukany od spodu powinien da膰 g艂uchy odg艂os. Ca艂kowicie wystudzi膰.

Mo偶e by膰 przechowywany w temperaturze pokojowej do 5 dni, dobrze znosi mro偶enie.
~ z sieci

Namaste 馃檹

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz