W
medycynie ludowej od dawna wykorzystywano właściwości lecznicze
lucerny, powszechnie jednak kojarzonej raczej z rośliną pastewną.
Badania naukowe potwierdzają, że kiełki lucerny zawierają znaczne ilości
prowitaminy A, witamin B, C, D, E i K oraz soli mineralnych, potasu,
żelaza, wapnia i fosforu.
Małgorzata Górska
http://biokurier.pl/jedzenie/lucerna-nieznane-wlasciwosci-i-zalety/
Lucerna
siewna jest kwitnącą byliną. To ozima roślina strączkowa osiągająca do 1
metra wysokości, żyjąca od trzech do dwunastu lat, w zależności od
odmiany i klimatu. Przypomina koniczynę z pękami małych purpurowych
kwiatów. Kiełki lucerny coraz częściej pojawiają się w naszych domach.
Kiełki lucerny jako źródło witamin
Nasiona lucerny są wykorzystywane od 1500 lat w medycynie chińskiej i indyjskiej.
Obecnie coraz popularniejsze staje się spożywanie jej kiełków. I
słusznie, bo zawierają prowitaminę A (51 IU/33g), witaminę C (2,7
mg/33g), witaminy z grupy B i witaminę K (ok. 10 mcg/33g). Żelazo w 33
gramach kiełków to 0,3 mg (2 proc. dziennego zapotrzebowania według
diety 2000 kalorii). Taka porcja kiełków w podobnym stopniu spełnia zapotrzebowanie organizmu na magnez, fosfor, cynk, miedź, mangan. W kiełkach lucerny mnóstwo jest łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3 oraz omega-6.
Aby mieć pewność, że nasze kiełki będą zdrowe i nieskażone bakteriami, kupujmy je z pewnego źródła.
Najlepsze są przebadane i certyfikowane nasiona. Gotowe kiełki
koniecznie płuczmy przed spożyciem. Jeśli uprawiamy kiełki sami, to
pilnujmy też, by nie doszło do rozwoju szkodliwych pleśni.
Właściwości zdrowotne i zastosowanie nasion lucerny.
Biolog, Frank Bouer, nazywał lucernę wielkim uzdrowicielem. Sugerował
nawet kurację wzmacniającą dla dzieci z zastosowaniem preparatu
witaminowo-mineralnego na bazie lucerny. Leczył także żołnierzy z
problemami ze strony układu moczowego.
Nie bez powodów, bo jej zastosowanie lecznicze jest bardzo szerokie. Lucerna może być stosowana jako suplement diety dla osób z anemią
(wspomaga przyswajanie składników mineralnych i witamin dzięki
zawartości niezbędnych dla człowieka enzymów) oraz w obniżaniu poziomu
cukru u diabetyków.
Lucerna ponadto:
- przyczynia się do przyrostu wagi poprzez pobudzenie apetytu,
- leczy wzdęcia i wrzody, poprawia mikroflorę jelit, utrudnia rozwój grzybów (candidia),
- jest wykorzystywana jako środek moczopędny i w przypadku długotrwałych zaburzeń pęcherza moczowego i prostaty,
- obniża gorączkę,
- zapobiega powiększaniu się wola w chorobie tarczycy,
- poprawia laktację,
- działa przeciwzapalnie między innymi dzięki dużej zawartości witaminy A i chlorofilu,
- łagodzi syndrom napięcia przedmiesiączkowego dzięki fitoestrogenom,
- obniża poziom cholesterolu we krwi (dzięki saponinom), co potwierdzają badania medyczne,
- pobudza układ odpornościowy,
- zmniejsza bóle reumatyczne,
- wzmacnia siły witalne u osób starszych.
Ważne ostrzeżenia przed zastosowaniem lucerny
Jak wszystkie leki, także naturalne, lucerna może mieć skutki uboczne, zwłaszcza jeśli jest stosowana bez umiaru i przy niektórych schorzeniach. Lepiej unikać lucerny w ciąży, bo może spowodować skurcze macicy. Nie zaleca się przyjmować lucerny i jej wyciągów dłużej niż 3 miesiące, ponieważ ze względu na dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może nastąpić ich zbytnia kumulacja w organizmie. Przerwa w kuracji po tym czasie jest wręcz konieczna. Nie wolno stosować lucerny w chorobach układu odpornościowego, stwardnieniu rozsianym, toczniu rumieniowatym i przy przyjmowaniu leków immunosupresyjnych, bo może osłabić ich działanie.Małgorzata Górska
http://biokurier.pl/jedzenie/lucerna-nieznane-wlasciwosci-i-zalety/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz