Soki warzywne i owocowe są smaczne, lekkostrawne i jednocześnie wysoko odżywcze – mogą niekiedy zastąpić posiłek np. śniadanie.
Coraz częściej pije się je nie tylko dla samej przyjemności, ale w celach leczniczych.
Coraz częściej pije się je nie tylko dla samej przyjemności, ale w celach leczniczych.
Korzyści dla których warto pić soki warzywne lub koktajle owocowo-warzywne :
- Świeżo wyciskane soki warzywne pozwalają uzupełnić niedobory witamin, minerałów, enzymów i biopierwiastków w najłatwiejszej do przyswojenia formie. Docierają do krwi bez obciążania wątroby i układu trawiennego w ciągu 15-20 minut, a wraz z krwią rozprowadzane są do wszystkich komórek i tkanek.
- Picie świeżo wyciskanych soków przywraca równowagę kwasowo-zasadową. W zakwaszonym organizmie słabe komórki ulegają zwyrodnieniu, co rodzi wiele schorzeń, także nowotworowych.
- Świeże soki warzywne dostarczają tkankom wody strukturowanej, doskonale wchłanianej przez komórki.
- Kuracja sokami pozwala oczyścić organizm z toksyn, schudnąć, odmłodzić organizm od wewnątrz i zewnętrznie. Na sokoterapię wystarczy przeznaczyć 5-7 dni, by osiągnąć wspaniałe rezultaty
- Soki dostarczają flawonoidów, przeciwutleniaczy i związków, które zwiększają obronę przeciw wolnym rodnikom i skutecznie podnoszą odporność. Dają zastrzyk energii,
- Kuracja sokami mimo, że jest dosyć pracochłonna to jest tańsza niż nowoczesne środki farmakologiczne. Soki warzywne i owocowe działają profilaktycznie, nie mają przy tym negatywnych skutków ubocznych.
O czym należy pamiętać przygotowując soki warzywne i owocowe :
Do wyciśniętego soku, zwłaszcza z owoców i warzyw zawierających sporo cukru, należy dodać z powrotem 1-2 łyżki pulpy.
Soki należy pić powoli, małymi łykami co najmniej pół godziny przed posiłkiem lub 2 godziny po, najlepiej świeżo po wyciśnięciu wówczas zachowują najwięcej aktywnych składników.
W zależności jaki efekt leczniczy chcemy osiągnąć soki warzywne i owocowe należy odpowiednio komponować, jednocześnie łączyć tak by ich picie sprawiało przyjemność. Podstawą każdej sokowej terapii niezależnie od schorzenia może być marchew.
Z czego komponować soki warzywne i owocowe w zależności od schorzenia
Zielone warzywa liściaste, ogórek, pietruszka i natka, żurawina, seler , ananas, banany, arbuz, grejpfrut, chrzan, jabłka z małą zawartością cukru, karczochy oraz przyprawy imbir, cynamon, kumin, pieprz cayenne, gorczyca,
Choroby wątroby, kamica żółciowa
Dynia, marchew, seler, ogórek, mniszek, pietruszka natka i korzeń, czarna rzepa, lucerna, jabłko
Oczyszczanie wątroby
Burak, marchew, jabłko, korzeń imbiru, cytryna, kapusta, ogórek, limonka, ostropest plamisty
Choroby nerek i pęcherza moczowego
Marchew, seler, pietruszka natka i korzeń, dynia, arbuz, sok z cytryny, pasternak, lucerna, rzeżucha, mniszek, żurawina, koper włoski, pokrzywa
Anemia, niski poziom żelaza, słaba morfologia krwi
Zielone warzywa liściaste w tym kapusta, pokrzywa, pietruszka, marchew, dynia, burak, seler, mniszek, rzeżucha.
Zwyrodnienia kości, stawów, artretyzm, reumatyzm
Marchew, seler, pietruszka, ogórek, zielona papryka, kapusta, cykoria, brukselka, lucerna, rzeżucha, rzodkiewka
Krótkowzroczność, bóle oczu, jaskra, zaćma
Jagody, czarna porzeczka, marchew, dynia, seler, ogórek, pietruszka natka i korzeń, brokuły, cykoria, rzeżucha, lucerna
Obrzęki,słaba retencja wody
Seler, pietruszka, ogórek, arbuz, kapusta i ciemnozielone warzywa liściaste, marchew, cykoria, dynia, rzeżucha, brokuły
Wykwity skórne
Seler, marchew, zielona papryka, pietruszka natka i korzeń, mniszek, sok z cytryny, pasternak, rzeżucha, lucerna
Zakrzepica, gęsta krew, żylaki
Seler, marchew, pietruszka natka i korzeń, mniszek, ogórek, sok z cytryny, pasternak, lucerna, dynia, brukselka, rzeżucha, burak
Oczyszczanie jelita grubego
zielone warzywa liściaste, jabłko, pieprz cayenne, cytryna, zielona papryka, szczaw, szpinak, korzeń imbiru
Miażdżyca, skleroza
Pietruszka, cebula, marchew, dynia, kapusta, ogórek, lucerna, szpinak, burak czerwony, brokuły, rzeżucha, lucerna
Słaba odporność, infekcje
Marchew, kapusta, jabłko, kiwi, chrzan, pietruszka, sałata, rzeżucha, brokuły, sok z cytryny
Menopauza, bolesne miesiączkowanie,
Marchew, dynia, seler, kapusta, ogórek, pietruszka natka i korzeń, lucerna, koniczyna czerwona, nagietek lekarski, rzeżucha, brokuły, rzodkiewka
Układ nerwowy, słaba odporność na stres, bezsenność
Marchew, banan, awokado, dynia, kapusta, brokuły, szpinak, natka pietruszki, lucerna, pomarańcze, grejpfruty, winogrona, liście chmielu, liść melisy, czarna porzeczka
Serce i układ krążenia
Marchew, pomidory, buraki, dynia, truskawki, granat, banan, maliny, wiśnie, papryka czerwona, czerwone winogrona, czarna porzeczka
Koktajle antynowotworowe
Burak, warzywa kapustne, dynia zwłaszcza długa, zielone warzywa liściaste, karczoch, kalarepa, lucerna, koper włoski, papryka, pasternak, pokrzywa, pomidor, pietruszka, seler, mniszek, rukiew wodna, cytryna, cebula, cukinia, ogórek, czerwone winogrona, brokuły.
Przykładowe lecznicze koktajle warzywno-owocowe
źródło: Droga do zdrowia Michał Tombak, ISBN 83-911522-1-9
• Marchew (160 ml) + ogórek (40 ml) + zielona papryka (40 ml). Proporcja 4:1:1.
Stosować przy reumatyzmie, bólach w kościach i mięśniach, obrzękach kończyn.
• Marchew (160 ml) + ogórek (40 ml) + sałata (40 ml). Proporcja 4:1:1.
Stosować przy chorobach skóry, egzemach, wypryskach, pryszczach, zapaleniu oczu, kruchych paznokciach.
• Marchew (80 ml) + szpinak (160 ml). Proporcja 1:2.
Stosować przy bólach brzucha, skurczach, kolkach, nadmiernym wytwarzaniu gazów, zaparciach, reumatyzmie, anemii, niskim i wysokim ciśnieniu, bólach głowy (typu migrenowego).
• Marchew (80 ml) + zielona papryka (160 ml). Proporcja 1:2.
Stosować do oczyszczenia skóry z przebarwień, szczególnie często występujących u osób w podeszłym wieku.
• Marchew (160 ml) + korzeń pietruszki (80 ml). Proporcja 2:1.
Stosować przy zapaleniu układu moczowo-płciowego, oczu, niewydolności naczyń krwionośnych.
• Pomidory (54 ml) + jabłka (108 ml) + dynia (54 ml) + cytryna (24 ml). Proporcja 2:4:2:1.
Stosować przy oczyszczaniu organizmu ze śluzu, sprzyja szybkiej likwidacji tkanki tłuszczowej. W dniach postu pijąc tylko 1,5-2,0 litra tego soku dziennie rezultat jest oszałamiający.
• Ogórek (80 ml) + czarna porzeczka (80 ml) + jabłka (40 ml) + grejpfrut (40 ml). Proporcja 2:2:1:1.
Utrzymuje świeżość i ładny wygląd skóry, uspokaja i wzmacnia system nerwowy, poprawia pamięć i pracę mózgu, podwyższa odporność organizmu. Jedna szklanka zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na witaminę C.
http://sekrety-zdrowia.org/soki-warzywne-owocowe-lecznicze-przepisy/
Bardzo fajna dieta :) polecam Soki warzywne :)
OdpowiedzUsuńTakie soki mają wiele właściwości więc warto włączyć je do swojej diety albo od czasu do czasu wykonać detoks organizmu :)
OdpowiedzUsuń