Syrop z kwiatów czarnego bzu – sprawdzony przepis.
Syrop z kwiatów czarnego bzu to remedium na przeziębienia i naturalny
sposób na wzmocnienie odporności. Do tego wspaniale smakuje - a
przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut. Sprawdź przepis.
Syrop z kwiatów czarnego bzu - naturalne lekarstwo.
Przez wiele lat zapomniany i niedoceniany - od niedawna przeżywa swój renesans. Czarny bez
podbija nasze kuchnie wyjątkowym smakiem i leczniczymi właściwościami,
dzięki którym z powodzeniem kwalifikuje się na listę lokalnych superfoods.
Coraz więcej osób wykorzystuje nie tylko jego owoce, z których powstają
najczęściej konfitury i soki - lecz również białe kwiaty. To właśnie z
nich przyrządzamy słodki syrop, który jest prawdziwym remedium na
przeziębienia i utratę odporności - i nie tylko.
Syrop z kwiatów czarnego bzu - właściwości.
W kulturze ludowej czarny bez był uznawany za drzewo magiczne – i nie
bez powodu: zarówno jego owoce, jak i kwiaty są bogate w bardzo cenne
dla naszego organizmu składniki. Między innymi w witaminy A, B1, B2, B6 i
C, a także flawonoidy, garbniki, kwasy fenylowe, sole mineralne,
magnez, wapń i potas - a to tylko część znacznie dłuższej listy. Dzięki
nim, oprócz walorów smakowych, kwiaty czarnego bzu mają liczne właściwości wzmacniające i lecznicze:
Zwalczają wirusy i działają przeciwgorączkowo
Działają przeciwzapalnie i wykrztuśnie, chroniąc jednocześnie błony śluzowe podczas przeziębienia
Syrop z kwiatów czarnego bzu - jak go przyrządzić?
Syrop przygotowujemy ze świeżo zerwanych kwiatów czarnego bzu. 10
kwiatostanów dokładnie wypłucz i zalej gorącym syropem przygotowanym z 1
kg cukru rozpuszczonego w 1 litrze wody. Odstaw na 10-12 godzin.
Następnie zagotuj dodając 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego lub sok z 1
cytryny. Po 3-5 minutach gotowania przelej przez gazę i rozlej do
butelek lub słoiczków.
Jak zbierać kwiaty czarnego bzu?
Kwiaty czarnego bzu można zbierać od maja do lipca, najlepiej przy
ładnej pogodzie i rano - zaraz po tym, jak odparuje rosa. Baldachy
powinny być rozwinięte i pozbawione wszelkich zanieczyszczeń oraz mszyc.
Najłatwiej ścinać je za pomocą nożyc ogrodowych lub ostrego noża.
Pamiętaj jednak, aby pozostawić na krzaku część baldachów, dzięki temu
nie zakłócisz naturalnego wzrostu rośliny. Zebrane kwiatostany
przerabiamy zaraz po zerwaniu. Jeśli planujesz je ususzyć, nie musisz
ich wcześniej myć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz