Zaczął się sezon na przeziębienia i
nawet mnie nie oszczędziło! No przecież ja nie choruję, przynajmniej tak
myślałam, nawet byłam trochę dumna z siebie, że od kilku lat nawet
kaszlu nie miałam, ale widać moja zuchwałość została ukarana i jakoś nie
mogę się odnaleźć.
W takich przypadkach od razu sięgam po imbir, cytrynę i miód. Tym razem wymyśliłam sobie, że przygotuję syrop imbirowy, który będę mogła dodawać do herbaty bądź wody, ale też jeść prosto z łyżeczki.
Zaczęłam się zastanawiać czego jeszcze mogę dodać, co pomaga walczyć z infekcjami i pomoże wzmocnić odporność.
Pierwsza nasunęła mi się kurkuma! Poza tym, że ma piękny, jesienny kolor to działa grzybobójczo, bakteriobójczo i przeciwwirusowo, Jest silnym przeciwutleniaczem i
chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Pomaga zapobiegać
alzheimerowi, chorobom serca i rakowi, walczyć z reumatyzmem. Zmniejsza
stężenie cholesterolu we krwi, wspomaga czynności wątroby. Brzmi za
dobrze, by było prawdziwe! Tutaj można poczytać więcej, albo tutaj bardziej naukowo po angielsku.
Aby zwiększyć przyswajalność kurkumy,
jemy ją w towarzystwie tłuszczy oraz pieprzu czarnego lub papryczek
chili (pieprzu cayenne).
Zatem kolejny dodatek do magicznego eliksiru: olej kokosowy, który wykazuje silne właściwości antyseptyczne, zmniejsza
poziom cholesterolu we krwi i ryzyko choroby serca. Posiada wiele
innych zdrowotnych właściwości, o których można poczytać tutaj.
A dlaczego imbir jest tak zdrowy?
Działa przeciwzapalnie, pobudza krążenie krwi, działa rozgrzewająco
i zwiększa koncentrację. Poza tym pobudza trawienie, jest doskonały na
mdłości i choroby lokomocyjne. Ponoć łagodzi też bóle miesiączkowe i
migrenowe. Tutaj można poczytać więcej.
A miód jest płynnym złotem..
Jest antyseptyczny i antybakteryjny
dzięki zawartym enzymom. Wzmacnia serce, obniża ciśnienie i poprawia
krążenie krwi. Korzystnie wpływa na odporność, leczy wrzody żołądka i
przyśpiesza gojenie się ran. Działa ochronie na wątrobę oraz zwiększa
wydzielanie żółci.
Ważne: miód pod wpływem wysokiej
temperatury traci większość swoich zdrowotnych właściwości, więc
dodajemy go do herbaty lub wody już ostygniętej, najlepiej o
temperaturze maksymalnie 40C.
Podsumowując: jaki jest ten syrop
imbirowy? Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie, łagodzi ból gardła,
rozgrzewa i wzmacnia odporność. Wspomaga pracę całego organizmu i kto
wie, możliwe że zapewnia długowieczność.
Tylko uwaga! ten syrop
nie gwarantuje zdrowia i odporności, może je jedynie wspomagać. Inne
czynniki takie jak dieta, aktywność fizyczna i hartowanie organizmu mają
największy wpływ!
A tutaj filmik, który pokazuje, jak się hartuje dzieci na Syberii
http://zielonysrodek.pl/syrop-imbirowy-z-miodem-i-kurkuma/
A tutaj filmik, który pokazuje, jak się hartuje dzieci na Syberii
http://zielonysrodek.pl/syrop-imbirowy-z-miodem-i-kurkuma/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz