Strony

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Czosnek niedźwiedzi - gwiazda cienistego ogrodu.




Czosnek niedźwiedzi jest byliną cebulową należącą do rodziny czosnkowatych (Alliaceae). Występuje w Europie Północnej, Środkowej i Azji. Ponieważ uwielbia stanowiska zacienione na pewno nie znajdziemy go tam gdzie jest gorąco i sucho. Rośnie w grupach, w swoim naturalnym środowisku tworzy piękne zielone łąki. Potrzebuje dużo wody, uwielbia siedliska bogate w próchnicę, cieniste lasy liściaste, wąwozy, doliny łęgowe. Liście czosnku niedźwiedziego osiągają 20-30 cm długości, są lancetowate, długoogonkowe. Na łodydze tworzy się piękny kulisty kwiatostan. Po przekwitnieniu tworzą się zielone nasiona, które opadają i kiełkują w następnym roku.

Gdzie znajdziemy czosnek niedźwiedzi.

W Polsce zbieranie tej rośliny jest zabronione, ponieważ jest ona pod ochroną, a występuje głównie w parkach i rezerwatach przyrody. Jeśli natomiast znajdziemy go w miejscu dozwolonym do zbioru, starajmy się nie deptać, nie łamać liści, zbierać go z brzegu „poletka”, wycinając (nie wyrywając!) liście nożykiem. Po zebraniu ułóżmy liście w koszyczku, ponieważ są bardzo podatne na uszkodzenia. Najlepszą porą zbioru jest ranek i przedpołudnie, gdy zawartość związków lotnych jest najwyższa. Zebrany czosnek przetwarzajmy jak najszybciej. 

Czosnek niedźwiedzi – właściwości.

Czosnek niedźwiedzi wzmacnia organizm, pomaga na schorzenia skórne i dolegliwości przewodu pokarmowego. Badania naukowe wykazują także ogromne jego znaczenie lecznicze w przypadku chorób serca i układu krążenia. Czosnek niedźwiedzi jest wykorzystywany w wielu preparatach leczniczych np. na miażdżycę, obniżenie ciśnienia krwi, w chorobach wywoływanych przez drożdżaka Candida albicans. Czosnek niedźwiedzi odtruwa organizm z metali ciężkich, oczyszcza żyły ze złogów cholesterolowych. Liście czosnku niedźwiedziego zawierają związki siarki, które to zwalczają w organizmie wolne rodniki. Żelazo, mangan, magnez – te składniki mineralne i mikroelementy także znajdziemy w czosnku niedźwiedzim. 

Czosnek niedźwiedzi – właściwości lecznicze.

Czosnek niedźwiedzi wykorzystywany jest od wieków w lecznictwie. Już w średniowieczu znane były jego uzdrawiające właściwości. Nasze babki i prababki jadły go by wzmocnić swój organizm. Najbardziej powszechną domową miksturą były krople, które sporządzane były z liści czosnku niedźwiedziego. 100 gram świeżo zebranych liści zalewano litrem 45% alkoholu. Po dwóch tygodniach spędzonych w nasłonecznionym miejscu ekstrakt przelewano do ciemnych butelek i przyjmowano 10 kropli przed jedzeniem. 

Czosnek niedźwiedzi – naturalny antybiotyk!

Czosnek niedźwiedzi ma właściwości antybiotyczne, zwalcza bakterie chorobotwórcze, a dzięki zawartości adenozyny jest nieoceniony w leczeniu chorób nowotworowych. Jednak to jeszcze nie wszystko! Dzięki ogromnej ilości żelaza (o 30 razy więcej niż w zwykłym czosnku) zalecany jest w leczeniu anemii i niedoborów żelaza. 

Czosnek niedźwiedzi – domowe sposoby leczenia.

Wino czosnkowe.
Garść posiekanych liści wrzucić do rondelka z gotującym się białym winem (250 ml.). Zdjąć z ognia i trochę przestudzić, następnie dodać łyżeczkę miodu. Pić małymi łyczkami przez cały dzień.
Dzisiaj trochę już zapomniany czosnek niedźwiedzi przyćmiony jest powszechnie używanym czosnkiem pospolitym. Szkoda, bo czosnek niedźwiedzi ma niesamowite moce lecznicze. Czosnek niedźwiedzi można wykorzystywać w kuchni zarówno w postaci liści, jak i cebulek, pączków, kwiatów nasion. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz