Uwielbiam
imbir. Dodaje potrawom charakterystyczny, unikalny smak. Zawsze trzymam
go pod ręką. Nie tylko wtedy, gdy gotuję. Imbir to przyprawa o ogromnej
mocy, stosowana od ponad 2000 lat, a o jej właściwościach medycznych
można by napisać książkę.
Imbir posiada bardzo szerokie spektrum
działania – antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze,
przeciwutleniające. Czy wiesz, że leki blokujące kwas solny (np. bardzo
popularne leki na zgagę) mogą nie być tak skuteczne w działaniu jak ten
niepozorny korzeń imbiru?
Ilość badań przeprowadzonych z udziałem imbiru jest oszałamiająca. To jedna z najbardziej udokumentowanych naukowo przypraw. Imbir to potężna dawka bioaktywnych związków, które wspierają zdrowie twojego organizmu.
Ilość badań przeprowadzonych z udziałem imbiru jest oszałamiająca. To jedna z najbardziej udokumentowanych naukowo przypraw. Imbir to potężna dawka bioaktywnych związków, które wspierają zdrowie twojego organizmu.
Dodanie kilku plasterków świeżego imbiru
lub łyżeczki sproszkowanego imbiru do herbaty lub czystej wody zadziała
alkalizująco na organizm odkwaszając go. Imbir ma wszechstronne
zastosowanie, dlatego warto zawsze mieć go w kuchni.
Poznaj właściwości lecznicze imbiru potwierdzone naukowo.
1. Imbir dla kobiet w ciąży to skuteczny środek przeciwwymiotny, redukujący mdłości. Sprawdza się nawet w bardzo ostrych dolegliwościach. Badanie przeprowadzone na kobietach we wczesnej ciąży (poniżej 20 tygodnia) dowiodły, że imbir jest nie tylko bardzo skuteczny, ale też bezpieczny. 12 różnych badań przeprowadzonych łącznie na 1278 kobiet w ciąży wykazało, że 1.1 – 1.5 grama imbiru dziennie może znacznie zredukować różne symptomy mdłości. Korzystne właściwości lecznicze imbiru zostały również potwierdzone w przypadku choroby lokomocyjnej oraz choroby morskiej. Imbir używany jest również na niestrawność.2. Imbir ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Czy imbir może być tak skuteczny jak Ibuprom przy zwalczaniu bólu? Okazuje się, że tak. Badanie przeprowadzone z udziałem 150 studentek, które miały silne bóle menstruacyjne wykazało podobną skuteczność imbiru w zwalczaniu bólu co ibuprom czy kwas mefenamowy. Imbir ze względu na właściwości przeciwzapalne pomaga w zwalczaniu bólu co pokazuje kolejne badanie z 2001 roku, które potwierdziło, że olej z imbiru zmniejszył ból w kolanach u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów.
3. Imbir może znacznie obniżyć poziom cukru we krwi. Jak dowodzi nowe badanie
z 2015 roku przeprowadzone na 41 osobach z cukrzycą typu 2, spożywanie 2
gramów sproszkowanego imbiru dziennie obniżyło poziom cukru we krwi na
czczo o 12%. Znacząco, bo aż o 10% obniżył się również wskaźnik HbA1c
(hemoglobina glikowana, czyli długoterminowy wskaźnik stężenia glukozy
we krwi). Potrzebne będą dalsze badania, ale wyniki są obiecujące.
4. Imbir zawiera substancje, które zwalczają komórki rakowe i mogą zapobiegać powstawaniu raka.
Imbir to nie tylko duża ilość antyoksydantów, które walczą z wolnymi
rodnikami. Około 3% wagi imbiru stanowią bardzo aromatyczne olejki
eteryczne. Poza zapachem pełnią inna ważna rolę. Badanie
przeprowadzone na Uniwersytecie w Minnesocie wskazuje, że gingerol –
aktywny składnik olejków eterycznych zawartych w imbirze ma właściwości
przeciwrakowe.
W innym badaniu
naukowcy z Uniwersytetu w Michigan odkryli, że sproszkowany imbir
(taki, który możemy kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością) nie
tylko zabija komórki rakowe, ale też obniża ich odporność na
chemioterapię. Podczas badania wpływu imbiru na raka jajnika naukowcy
odkryli również 2 rodzaje niszczenia komórek rakowych: pierwszy rodzaj
to apoptoza podczas, którego komórki są programowane by ulec
zniszczeniu oraz drugi rodzaj zwany autofagią podczas którego komórki
rakowe niszczą się nawzajem.
Kolejne obiecujące badania wykazują pozytywne działanie imbiru w zwalczaniu raka piersi, prostaty i jelita.
Naukowcy z Biological Sciences Department w opublikowanym w Journal of Biomedicine and Biotechnology badaniu odkryli, że składniki chemiczne zawarte w imbirze hamują rozrastanie się komórek rakowych piersi nie wpływając jednocześnie na rozwój zdrowych komórek. Proces ten nazywany jest selektywną cytotoksycznością i polega na niszczeniu tylko „złych” komórek nowotworowych.
Wyniki badań przeprowadzonych w Georgia State University udowodniły, że ekstrakt z imbiru hamuje rozrost komórek rakowych u pacjentów z rakiem prostaty.
5. Imbir na przeziębienie, a może antybiotyk?Naukowcy z Biological Sciences Department w opublikowanym w Journal of Biomedicine and Biotechnology badaniu odkryli, że składniki chemiczne zawarte w imbirze hamują rozrastanie się komórek rakowych piersi nie wpływając jednocześnie na rozwój zdrowych komórek. Proces ten nazywany jest selektywną cytotoksycznością i polega na niszczeniu tylko „złych” komórek nowotworowych.
Wyniki badań przeprowadzonych w Georgia State University udowodniły, że ekstrakt z imbiru hamuje rozrost komórek rakowych u pacjentów z rakiem prostaty.
Imbir od stuleci używany jest jako
środek na przeziębienie i katar. Związki chemiczne imbiru podnoszą
odporność organizmu przez co rzadziej chorujemy, a jeśli już złapie nas
przeziębienie szybciej powrócimy do zdrowia. Imbir doskonale oczyszcza
układ mikrokrążenia w tym zatoki, które podczas przeziębienia i grypy
mogą dawać o sobie znać. Imbir posiada również właściwości rozgrzewające
co przy przeziębieniu jest kluczowe, gdyż wspiera naturalne
oczyszczanie organizmu poprzez wypocenie się. Skoncentrowane składniki
odżywcze zawarte w imbirze są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm w
przeciwieństwie do leków na przeziębienie i leków przeciwgrypowych.
The Journal of Microbiology and Antimicrobials opublikował badanie
porównujące skuteczność imbiru i konwencjonalnego antybiotyku na dwóch
wybranych patogenicznych bakteriach (Staphylococcus aureus oraz
Streptococcus pyogenes). Wynik? Imbir posiada znacznie silniejsze
właściwości antybakteryjne niż 3 badane antybiotyki!
6. Choroba refluksowa przełyku. Już
dawno naukowcy odkryli, że imbir wspomaga leczenie wrzodów żołądka.
Indiańscy naukowcy poszli o krok dalej i opisali dokładniej medyczny
efekt działania imbiru. W badaniu opublikowanym w magazynie Molecular
Nutrition and Food Research odkryli, że imbir jest od 6 do 8 razy
silniejszy niż Prevacid – lek stosowany przy leczeniu choroby
refluksowej przełyku.
7. Imbir na odchudzanie. Wiele
osób szuka sposobu na zrzucenie kilku kilogramów. Wypicie
sproszkowanego imbiru dodanego do szklanki ciepłej wody spowoduje, że
będziesz na dłużej nasycony. Badanie
opublikowane w magazynie Metabolism sugeruje, że osoby pijące napój z
imbirem były po 3 godzinach mniej głodne niż osoby, które nie piły
imbirowej wody. Dodatkowo badania wskazują, że imbir ułatwia trawienie
tłuszczu. Zdaniem japońskiego naukowca L.K. Han imbir uruchamia proces
termogenezy, czyli wytwarzania ciepła w organiźmie co z kolei stymuluje
układ metaboliczny.
To tylko wybrane właściwości lecznicze
imbiru potwierdzone w badaniach. Korzyści płynących ze spożywania imbiru
jest znacznie więcej, chociażby redukcja bólu mięśni po wyczerpujących
ćwiczeniach, obniżenie złego cholesterolu, dostarczenie organizmowi
manganu (1 łyżka sproszkowanego imbiru to prawie 100% dziennego
zapotrzebowania na ten pierwiastek). Lista jest bardzo dłuuuuga.
W jakiej formie spożywać imbir?
Ja najbardziej lubię świeży korzeń imbiru, który dodaję do herbaty, ciepłej wody, lemoniad, świeżo wyciskanych soków i koktajli z imbirem.
Jest też jednym z najczęściej używanych przypraw w mojej kuchni. Świeży
imbir jest bardziej aromatyczny (zawiera olejki eteryczne) niż imbir w
proszku. Imbir w proszku sprawdzi się lepiej jako dodatek do ciast,
deserów ze względu na konsystencję. Imbir sproszkowany będzie też mieć
nieco inne stężenie składników odżywczych co świeży imbir, dlatego też
warto używać obydwu form.
http://surojadek.com/wlasciwosci-lecznicze-imbiru/
http://surojadek.com/wlasciwosci-lecznicze-imbiru/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz