Strony

niedziela, 7 maja 2017

Kapusta – tajna broń do walki z nadwagą, rakiem i chorobami serca.

Kto by pomyślał że w czasach kiedy panuje tyle chorób cywilizacyjnych a leki są coraz droższe, tak wspaniałym rozwiązaniem może być zwykła kapusta.
Okazuje się, że to warzywo ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych a efekt lecznicy jest jeszcze lepszy kiedy kapustę ukisimy.
Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus. Cechuje się trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który spowodowany jest obecnością kwasu mlekowego.
Właściwości zdrowotne kapusty:
Antynowotworowa:  Liczne badania wykazały że silne przeciwutleniacze zawarte w kapuście są zdolne do niszczenia wolnych rodników przyczyniających się do rozwoju komórek rakowych. Obecne w kapuście liczne związki chemiczne (indole) pomagają w leczeniu raka piersi, jajników, prostaty i macicy.
Wspomaga serce: Wysokie stężenie błonnika w kapuście powoduje że jest ona bardzo korzystna dla serca.  Zmniejsza ryzyko ataku serca czy udaru.
Wspomaga odchudzanie: Kapusta jest bardzo niskokaloryczna w 100 g produktu znajdziemy zaledwie 20 kalorii.
Poprawia odporność. Zawiera duże dawki witaminy C – aż 35 mg na 100 g- a także komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B. Kapusta zawiera także sporo witaminy A, witaminę E, K i rutynę. Jest także bogata w wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy (najwięcej jest go w zewnętrznych, zielonych liściach)
Leczy wrzody: spożywanie soku z kapusty ma dobroczynne działanie na żołądek, regularnie pity sok z kapusty może uleczyć wrzody.
Jak przygotować kapustę kiszoną:
Skład:
1 duża główka kapusty
1 cebula
4 liście laurowe
1 łyżka soli
Przygotowanie:
1.Główkę kapusty drobno pokrój nożem lub zetrzyj na dużej tarce.
2. Włóż pokrojoną kapustę do miski i dodaj jedną łyżkę soli.
3. Odłóż kapustę na 3 godziny aż zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
4. Gdy kapusta zmięknie, przełóż ją do szczelnego słoika i mocno ugnieć.
5. Dodawaj do słoika pokrojoną cebulę i 4 listki laurowe.
6. Kapusta jest gotowa już po 3 dniach.

1 komentarz: