Morwa biała - właściwości lecznicze i ozdobne
Morwa biała (Morus alba) jest drzewem liściastym osiągającym ok. 15 m wysokości. W maju pojawiają się na niej młode liście, które w październiku stają się intensywnie żółte, a na zimę opadają. Owoce morwy białej są jadalne, swoim kształtem i wielkością zbliżone do malin, koloru białego. Dojrzewają pod koniec lipca i samoistnie spadają z drzewa.Morwa biała często spotykana jest w parkach i założeniach krajobrazowych. Jednak wśród gatunku istnieje wiele ciekawych odmian, dlatego warto aby właściwości ozdobne morwy docenili też posiadacze ogrodów przydomowych. Ogrodowe odmiany morwy białej są zazwyczaj niewysokie, przyjmować mogą różne kształty - od płaczących, po zwarte kuliste. Jedną z efektowniejszych odmian jest morwa biała 'Pendula'.
Morwa biała 'Pendula' posiada gęstą parasolowatą koronę i pędy zwisające do ziemi. Średnica korony wynosi ok. 3 m, zaś wysokość drzewka zależna jest od wysokości miejsca szczepienia (zazwyczaj wykonuje się je na wys. 1 - 2 m). Liście są duże, sercowate, koloru zielonego. Roślina świetnie nadaje się do małych ogrodów, w których będzie ciekawym akcentem.
Zastosowanie morwa biała znalazła też w farmakologii, przetwórstwie i stolarstwie. Roślina ta jest świetnym surowcem do produkcji mebli ze względu na twardość swojego drewna.
Od wieków znane są też właściwości lecznicze morwy białej. W tradycyjnej medycynie chińskiej wykorzystywano liście morwy białej do obniżenia poziomu cholesterolu i wysokiego ciśnienia krwi. Liście morwy białej charakteryzują się także wysoką zawartością związków o aktywności przeciwutleniającej, wykazują działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Stosowane były głównie w formie herbaty z liści morwy lub odwarów. Lecznicze właściwości wykazywały także ekstrakty z kory i korzenia morwy, chroniące wątrobę i nerki. Z owoców morwy białej można zaś robić soki, nalewki i likiery czy dżemy.
Morwa biała - uprawa w Polsce
Uprawa morwy białej w Polsce jest mało uciążliwa, dlatego często drzewo to wykorzystywane jest do nasadzeń w parkach, czy przy ulicach. Fakt ten świadczy o jej odporności na suszę oraz zanieczyszczenia. Jest także mało wrażliwa na choroby i szkodniki. Jedyne warunki, jakie bezwzględnie należy zapewnić morwie to słoneczne stanowisko i lekka, żyzna gleba, o obojętnym odczynie. Chodź morwa biała jest stosunkowo wytrzymała na niskie temperatury, lepiej sadzić ją w miejscach osłoniętych od wiatru. Unikajmy uprawy morwy na północno-wschodnich krańcach Polski.Morwa biała nie wymaga intensywnego nawożenia, ograniczmy je do niezbędnego minimum, podając jednorazową dawkę nawozu wiosną. Można stosować nawozy mineralne uniwersalne oraz kompost. Podlewamy w miarę potrzeby.
Sadzenie morwy białej
Sadzenie morwy białej najlepiej wykonać wiosną lub jesienią. Nie zapominajmy przy tym o zapewnieniu odpowiedniego stanowiska i użyźnieniu gleby kompostem lub dobrze przekompostowanym obornikiem. Roślinę sadzimy 5-10 cm głębiej niż rosła dotychczas. Dopóki nie ukorzeni się i nie wzmocni, wymaga przywiązania do podpory.
Cięcie morwy białej
Bardzo ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie morwy jest cięcie, na które roślina ta reaguje dosyć dobrze. Cięcie morwy białej wykonujemy zimą i wczesną wiosną. Formowanie korony rozpoczyna się już w szkółce lecz należy je kontynuować w pierwszych latach po posadzeniu. Wyprowadzamy pień i kształtujemy główne konary. Warto wykonywać także cięcie sanitarne, polegające na wycinaniu suchych i połamanych.
Herbata z liści morwy białej
Herbata z liści morwy białej znana jest już od dawnych lat. W krajach dalekiego wschodu picie tego naparu jest powszechnie stosowane. W Polskich sklepach dostępne są suplementy diety, zawierające ekstrakty z liści i owoców morwy białej. Substancje zawarte w liściach morwy obniżają poziom cukru we krwi poprzez ograniczenie metabolizmu cukrów złożonych. Zatem liście morwy pomagają nam w odchudzaniu. Są teżplecane dla cukrzyków.Zbiór i suszenie liści morwy
Liście morwy białej, które mamy zamiar wykorzystać do herbaty, powinny być zielone, bez oznak chorób. Zbioru dokonujemy wiosną w połowie maja, przy bezchmurnej pogodzie. Do naparów szczególnie polecane są młode listki. Suszymy je na papierze, pozostawiając w miejscu przewiewnym, lekko zaciemnionym. Liście możemy również suszyć w piekarniku w temperaturze 40°C.
Jak parzyć herbatę z liści morwy białej?
Herbatę z morwy białej najlepiej pić codziennie przed posiłkiem. Zalecana dawka to ok. 3 łyżeczek suszonych liści na szklankę wody. Liście zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut pod przykryciem.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią nie powinny stosować naparów z liści morwy.
http://poradnikogrodniczy.pl/morwa-biala-wlasciwosci-uprawa-herbata-z-lisci-morwy.php
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz